2023 Norveç’te Üniversite Okumak – Bilinmesi Gerekenler!

Dünya’nın en mutlu insanlarının Norveç’te yaşadığı yapılan araştırmalarda karşımıza çıkıyor. Yüksek yaşam kalitesi ve eşi benzeri olmayan doğası ile hemen hemen herkesi içine çeken bir yer Norveç. Haliyle birçok ülkeden öğrencinin de hayallerini süslüyor.

Bizler de Norveç’te okumak isteyen öğrencilere yardımcı olmak için Norveç’te üniversite okumak yazısını hazırladık. Norveç üniversite kabul şartları ve gerekenleri de sıraladık. Norveç’te okumak isteyenlere rehber bir içerik! Hemen öğrenmeye başlayalım.

Norveç Nerede Yer Almaktadır?

Norveç'te üniversite okumak

Norveç, Kuzey Avrupa’da yer alan İskandinav Yarımadası’nın batısında kalan yaklaşık 5.5 milyon nüfuslu bir ülkedir. Rusya, İsveç ve Finlandiya’ya komşudur.

Avrupa ortalamasının üzerinde bir yaşam standardına ve ekonomik gelişmişliğe sahip olan bu ülke Avrupa Birliği‘ne girmek istememektedir.

Norveç zenginlik içinde bir ülke olsa da nüfus azalmaya ve yaşlanmaya başladığı için iş gücü eksikliği çekmektedir. Norveç’in para birimi, Norveç Kronu’dur ve resmi dili Norveççe konuşulmaktadır.

Norveç’e Nasıl Gidilir?

Yeşil pasaport veya gri pasaportunuz varsa Norveç’e gitmek için sadece uçak bileti almanız yeterli olacaktır. Bu pasaportlardan birine sahip değilseniz vize almanız gerekmektedir. Norveç’e en kolay ulaşım havayolu ile sağlanmaktadır. İstanbul’dan Oslo’ya direkt uçuş ile 4 saatte varabilirsiniz.

Yurt dışında okuma hayali olan kişiler için farklı ülkeleri ele alarak değerlendiriyoruz! Macaristan’da Üniversite Okumak yazısını da okuyabilirsiniz…

Norveç’te Üniversite Okuma Şartları

norveç'te üniversite okumak için ne gerekli
Norveç’te üniversite okumak için ne gerekli

Norveç’te üniversite okumak istiyorsanız öncelikle İngilizce seviyenizin çok iyi olması gerekmektedir. Bu, Norveç’te üniversite okumak için gerekenler listesinde en üst sıradadır. Bunun için de TOEFL ya da IELTS sınavlarına girmeniz ve bu sınavlardan geçer not almanız lazımdır.

  • TOEFL sınavından en az 170,
  • IELTS sınavından ise en az 6.0 not almanız gerekmektedir.

Norveç’te lisans düzeyinde üniversite eğitimi almak için öncelikle öğrencinin Türkiye’de herhangi bir üniversiteye yerleşip, birinci sınıfı tamamlaması gerekmektedir.

Eğer öğrenci Uluslararası bakalorya (IB) diplomasına sahipse, herhangi bir üniversiteye yerleşmeden direkt olarak IB diploma puanı ile Norveç’te gitmek istediği üniversiteye başvuru yapabilmektedir.

Norveç’te Üniversite Okumak İçin Gerekli Belgeler

Norveç'te üniversite okumanın şartları
Norveç’te üniversite okumanın şartları

Norveç’te üniversite okumak için ne gerekli? Norveç’te üniversite okumak için gerekli belgeler üniversiteden üniversiteye değişiyor olsa da genel olarak şu belgeler istenmektedir;

  • Özgeçmiş
  • Okulun sitesinden doldurulmuş olan başvuru formu
  • Transkriptlerin kopyası
  • Pasaportun bir kopyası
  • İngilizce seviyesini gösteren belge
  • 2 adet tavsiye mektubu
  • Motivasyon mektubu

Öneri içerik: Makedonya’da Üniversite Okumak

Norveç Öğrenci Vizesi Almak İçin Gerekli Belgeler

Norveç’te üniversite okumak için şartlardan birisi de vizedir. Norveç’te 90 günden fazla kalmayı planlıyorsanız mutlaka öğrenci vizesi almanız gerekmektedir. Norveç vize başvurusu için gerekli belgeler ise şunlardır;

  • Pasaport
  • Vize talep dilekçesi
  • Nüfus cüzdanı fotokopisi
  • 1 adet fotoğraf
  • Banka hesap özeti
  • Vukuatlı nüfus kayıt örneği
  • Öğrencinin Norveç’te eğitim göreceği üniversiteden gönderilmiş orijinal kabul veya kayıt belgesi
  • Lise diploması
  • 18 yaşından küçük öğrenciler için yasal velisi olduğunu gösteren belgeler
  • Sabıka kaydı

Norveç Eğitim Ücretleri 2023

Norveç'te üniversite okumak
Norveç’te üniversite okumak

Norveç’te devlet üniversitesinde okumak istiyorsanız eğitim ücretsizdir. Fakat üniversitelerin öğrencilerden talep etmiş oldukları 30-60 Euro arası bir harç ücreti bulunmaktadır.

Özel üniversitede okumayı düşünüyorsanız ise fiyatlar okumak istediğiniz bölüme göre değişiklik göstermektedir. Norveç’te özel üniversitelerde ücretler yıllık ortalama olarak 7.000 ile 15.000 Euro arasında değişmektedir.

Norveç’te En İyi 5 Üniversite ve Ücretleri

Norveç özellikle yaşam kalitesi ve ekonomik gelişmişliği ile Avrupa’nın gözbebeği olmuş durumdadır. Bu yüzden de pek çok insan üniversiteyi Norveç’te okumak istemektedir.

Siz de bu kişiler arasındaysanız ve Norveç üniversitelerinden en iyi beş üniversite hangisidir diye merak ediyorsanız doğru adrestesiniz. Kafanızdaki sorulara hemen yanıt bulmak istiyorsanız hiç vakit kaybetmeyin ve yazımızı okumaya devam edin!

Oslo Üniversitesi

Norveç'te üniversite okumak

Oslo Üniversitesi, Norveç’te yer alan en büyük, en köklü ve en prestijli kamu üniversitedir. 1811 yılında Oslo’da kurulan üniversite ilk olarak Kral Frederick Üniversitesi ismi ile kurulmuş, 1939 yılında ise bugünkü ismini almıştır.

Üniversitede Dişçilik Fakültesi, Lutheran Teolojisi Fakültesi, Sosyal Bilimler Fakültesi, Doğa Bilimleri Fakültesi, Hukuk Fakültesi, Tıp Fakültesi, Eğitim Fakültesi ve Matematik Fakültesi olmak üzere 8 fakülte yer almaktadır. Oslo Üniversitesi aynı zamanda uluslararası öğrencilerine burs ve hibe imkanı da sunmaktadır.

Oslo Üniversitesi, harç ücreti olarak 550 Norveç Kronu istemektedir. Bunun dışında üniversiteye herhangi bir ödeme yapmanıza gerek yoktur.

Bergen Üniversitesi

Norveç devlet üniversiteleri
Norveç devlet üniversiteleri

Bergen Üniversitesi önce 1825 yılında Bergen Müzesi olarak kurulmuş, 1946 yılında ise üniversite olarak faaliyetine devam etmiştir. Araştırma odaklı bir devlet üniversitesidir.

Bergen Üniversitesi, Norveç’in ikinci en büyük şehri olan Bergen’de yer almaktadır. Üniversite, 2011 yılında QS Dünya sıralamasında 194. sırada yer almıştır. Üniversitede çok sayıda yabancı akademisyen ve öğrenci bulunmaktadır.

Norveç Bilim ve Teknoloji Üniversitesi

Norveç'te üniversite okumak

Norveç Bilim ve Teknoloji Üniversitesi, Norveç’te yer alan bir araştırma üniversitesidir. Okuldaki öğrenci sayısı 40.000’in üzerindedir. Bu üniversitenin Norveç’in Trondheim, Gjovik ve Alesund şehirlerinde kampüsleri bulunmaktadır.

Üniversiteye kabul edilen uluslararası öğrencilere konaklama garantisi veren bir okuldur. Norveç’in en fazla sayıda öğrenciye sahip olan üniversitesidir.

Stavanger Üniversitesi

Norveç'te üniversite okumak

Norveç’te üniversite okumak için tercih edebileceğiniz diğer bir üniversite… Stavanger Üniversitesi, Norveç’in güneyinde bulunan Stavanger şehrinde 2005 yılında kurulmuş olan bir devlet üniversitesidir. Norveç’in en başarılı üçüncü üniversitesidir.

Norveç dışında bir ülkede de üniversite eğitimi almayı düşünür müsünüz? O halde Fransa’da Üniversite Okumak başlıklı yazımız ilginizi çekebilir!

Nord Üniversitesi

Norveç devlet üniversiteleri
Norveç devlet üniversiteleri

Nord Üniversitesi, Norveç’in Nordland ve Trøndelag şehirlerinde yer alan bir devlet üniversitesidir. Norveç devlet üniversiteleri arayanlar için iyi bir seçenek olacaktır.

Yaklaşık olarak 11.000 öğrencisi bulunmaktadır. İngilizce ve Norveççe dillerinde eğitim vermektedir. Üniversitenin kampüslerinde öğrencilere her türlü imkan sağlanmaktadır. Üniversite daha çok çevre bölümlerine ağırlık vermektedir.

Nord Üniversitesi’nde uluslararası öğrencilere, uyum süreçlerini hızlandırmak için üniversiteden yerel danışmanlar atanmaktadır. Bu sayede öğrenciler hem üniversiteye hem de gelmiş oldukları bu ülkeye daha kolay adapte olabilmektedirler.

Norveç’te Üniversite Başvuruları Ne Zaman Başlamaktadır?

Norveç’te yer alan üniversitelerde okumak istiyorsanız başvuru tarihlerini kesinlikle kaçırmamanız gerekmektedir. Başvurular Avrupa Birliği dışındaki ülkelerde yaşayan öğrenciler için Ekim ve Aralık aylarında alınmaktadır!

Norveç’te Üniversite Okumak!

Norveç’te yer alan üniversitelerin çoğu devlet üniversitesidir. Devlet üniversiteleri genel olarak ücretsiz bir eğitim sunduğu için öğrenciler tarafından sıklıkla tercih edilmektedir.

Norveç’te lisans eğitimi 3 ya da 4 yıl, yüksek lisans eğitimi 2 yıl, doktora eğitimi ise 3 yıl sürmektedir. Fakat tıp ve mühendislik bölümlerinde bu süre daha da uzamaktadır.

Ülkenin bulunduğu konum ve ülkedeki farkındalık sebebiyle Norveç’te yer alan üniversitedeki bölümler daha çok çevre üzerinedir.

Norveç’te eğitim dili genel olarak Norveççedir, ama İngilizcenin de üniversitenin her kademesinde kullanıldığı görülmektedir.

Norveç’te Okumanın Avantajları

norveç'te okumak
Norveç’te üniversite okumak

Norveç’te üniversite okumak birçok kişinin hayali. Bunun en büyük sebeplerinden birisi de Norveç’te okumanın pek çok avantajı bulunuyor. Bu avantajları şöyle sıralamak mümkün;

  • Burada yer alan üniversitelerde donanımlı akademisyenler ile teorik eğitim aldıktan sonra uygulamalı eğitim alma şansını da yakalayacaksınız.
  • Avrupa standartlarının üzerinde yer alan bir ülkede üniversite eğitimi görmüş olacaksınız.
  • Devlet üniversitesinde okumak istediğiniz takdirde ücretsiz bir eğitim göreceğiniz için masrafınız biraz daha azalacaktır.
  • Norveç’te genç nüfusun az olması sebebiyle mezun olduktan sonra burada çalışmak isterseniz kolaylıkla iş bulabilme şansınız olacaktır.
  • Norveç’te yer alan üniversiteler, uluslararası öğrencilere pek çok konuda destek olmaktadırlar. Konaklamadan uyum süreçlerine kadar öğrencilere her konuda destek oldukları görülmektedir.
  • Norveç’te üniversite öğrencilerine üniversite okurken yasal olarak haftalık 20 saat çalışma izni verilmektedir. Sizler de bu sayede ek işte çalışarak ek gelir elde edebilme imkanına sahip olacaksınız.
  • Norveç’te yer alan pek çok üniversite uluslararası öğrencilere üniversitenin ilk dönemlerinde yurt garantisi vermektedir.
  • Norveç’te yer alan üniversiteler, öğrenciler mezun olduktan sonra onlara iş bulma konusunda yardımcı olmaktadırlar.

Sıkça Sorulan Sorular

Norveç Hangi Dilde Eğitim Vermektedir?

Norveç’te üniversite okumaya karar verdiyseniz araştırmanız gereken en önemli konulardan biri de hangi dilde eğitim verdiğidir. Norveç, Norveççe ve İngilizce dillerinde üniversite eğitimi vermektedir.

Norveç’te yaşam pahalı mı?

Norveç’te yaşam standartları oldukça yüksek olsa da yaşam maliyeti düşük değildir. Öğrenci olarak Norveç’te bulunuyorsanız yurtlarda ya da oda arkadaşı bularak konaklayabilirsiniz. Böylece masraflarınızı düşürebilirsiniz.
Norveç’te 1 odalı ev fiyatı aylık yaklaşık olarak 11.000 Norveç Kronu’dur.

Yorumlar
  • Nursena Arslan - 20.01.2023

    Merhabakar bir kac soru sormak istiyorum
    Norveçte devlette okumanın ortalama masrafı nedir. Norveçce dilinin ne düzeyde olması isteniyor.
    Cevaplarsanız çok memnun olurum 🙂

-->