Fransa’nın Meşhur Yemekleri – EN MEŞHUR 10 Yemek ve 5 Tatlı!

Fransa denildiğinde ilk akla gelenlerden biri de yemektir. Fransız yemek kültürü ile tüm dünyaya ün salmıştır. Çok çeşitli ve lezzetli yemeklere sahip olduklarını söylemek mümkün.

Bu yüzden Fransa’ya gittiğinizde her yerde bistrolar, barlar, restoranlar ve kafeler görürsünüz. Peki, Fransa’nın meşhur yemekleri nelerdir biliyor musunuz? Sizlere sıraladık!

Fransa’nın gelenekler yemeklerinin de içinde bulunduğu bu listemiz çok hoşunuza gidecek… Hatta yazımızın son kısmında Fransa’nın meşhur tatlılarını da sizlere verdik. İşte meşhur Fransız yemekleri ve tatlıları…

Fransa’nın En Meşhur 10 Yemeği Nedir?

Dünyanın en seçkin mutfağına sahip olan Fransa, pek çok lezzetli tadı bir arada bulunduruyor. Yemek yapmanın adeta bir sanat olarak nitelendirildiği Fransa’nın meşhur yemekleri şunlardır:

  1. Soupe à l’oignon
  2. Confit de Canard
  3. Boeuf Bourguignon
  4. Steak Frites
  5. Bouillabaisse
  6. Ratatouille
  7. Coq Au Vin
  8. Steak Tartare
  9. Chateaubriand
  10. Pissaladière

Fransa’nın Meşhur Yemekleri Hakkında Bilgi!

Yukarıda Fransız yemeklerinin en meşhur olanlarını sizlerle paylaştık. Fransa’nın geleneksel yemekleri, et yemekleri ve daha fazlasını aşağıda bulacaksınız. Gelin hep beraber biraz bu yemeklerin içeriği ile de ilgili bir şeyler öğrenelim!

Soupe à l’oignon

Fransa'nın Meşhur Yemekleri

Soupe à l’oignon, Fransız mutfağında yer alan ünlü bir çorbadır. Bu çorba, soğan ve dana etinden meydana gelmektedir. Çorbanın tabanı genel olarak kızarmış ekmek dilimleri ile doldurulur ve üzerine de lezzet katması için peynir eklenir, bu şekilde servise hazır hale getirilir.

Bu soğan çorbasının tarihi Roma Dönemi’ne kadar uzanmaktadır. Roma Dönemi’nde daha çok köylü yemeği olarak adlandırılmış, fakat 18. yüzyıldan sonra şimdiki şeklini almıştır. Çorbaya asıl lezzetini veren yavaş yavaş pişirilirken içerisine eklenen soğanların Brandy veya Sherry ile karamelize edilmesidir.

Bu çorbanın normal çorbalara göre kıvamı daha yoğundur. Tam bir kış çorbası da diyebiliriz. Kışın dondurucu soğuğunda bir kase soğan çorbası içinizi ısıtmaya yetecektir!

Confit de Canard

Fransız et yemekleri
Fransız et yemekleri

Fransız et yemekleri de çok ünlüdür diyebiliriz. Fransa’nın meşhur yemekleri denildiğinizde bu yemeği es geçemeyiz. Confit de Canard, Türkçe ismi ile Ördek Konfi ördekten yapılan bir et yemeğidir. Konfi, muhafaza etmek anlamına gelen bir kelimedir. Fransız mutfağında ise bu bir tekniğin adıdır.

Bu et yemeği, Fransız mutfağının en klasik ve en lezzetli yemeğidir. Sarımsak, tuz ve kekikle 48 saat marine edildikten sonra düşük sıcaklıkta ve kendi yağında yavaş yavaş pişirilir. Servis esnasında yemeğin yanına kavrulmuş patates ve sarımsak da konulmaktadır.

Confit de Canard, Fransa’da yer alan ve ördek yetiştiriciliği ile ünlü olan Gaskonya bölgesinden gelmektedir. Genel olarak soğuk kış aylarında Fransa halkının sıklıkla tüketmiş olduğu bir yemektir.

Boeuf Bourguignon

Fransa'nın meşhur yemekleri
Fransa’nın meşhur yemekleri

Fransa’nın yemek kültürü bol çeşitli… Boeuf Bourguignon, Fransa’nın Burgonya bölgesinden gelen bir yemektir. Fransa’nın en ünlü yemeklerinden birisidir. Bu yemeği, eğer Julie & Julia’yı izlediyseniz mutlaka görür görmez hatırlamışsınızdır. Boeuf Bourguignon, kırmızı şarapta pişirilmiş bir sığır eti yahnisidir. Yapımı ve kıvamını tutturmak oldukça zordur.

Yemeğin içerisine genellikle patates, soğan ve havuç gibi sebzeler eklenmektedir. Bu yemek genel olarak makarna ve patates püresi ile servis edilmektedir. Bu sığı etki yahnisini bizim kültürümüzde güvece de benzetebiliriz aslında.

Steak Frites

Fransa'nın meşhur yemekleri
Fransa’nın meşhur yemekleri

Fransa’nın yemekleri denildiğinde steak frites birçok kişinin önerisidir. Üstelik birçok yerde yeme şansınız var. Steak Frites, genel olarak Fransa’nın değişik bölgelerinde yer alan birahanelerinde servise sunulan bir yemektir. Bu yemek, biftek ve patates kızartması kombinasyonundan oluşmaktadır.

Yemeğin kökenini Fransa ve Belçika oluşturmaktadır. Steak Frites yemeğinin içerisinde kullanılan biftek genel olarak kaburga etinden yapılmaktadır. Fransa’nın en güzel şehirlerine giderek steak frites yiyebilirsiniz!

Bouillabaisse

Fransa'nın meşhur yemekleri
Fransa’nın meşhur yemekleri

Bouillabaisse, Fransa’nın güney sahillerinde yer alan Marsilya’dan gelen bir balık güvecidir. Bu yemeğin içerisinde karides, kalamar, Akdeniz balıkları, midye, safran, portakal kabuğu ve rezene bulunmaktadır. Sulu bir yemektir.

Fransa’nın yemekleri içerisinde daha hafif tatlar arıyorsanız ve deniz ürünlerini seviyorsanız bu seçeneği değerlendirmelisiniz.

Ratatouille

fransa'nın geleneksel yemekleri
fransa’nın geleneksel yemekleri

Fransa’nın meşhur yemekleri içerisindeki belki de en basit ve lezzetli olan bir yemek! Ratatouille, Fransız mutfağının en klasik yemeklerinden birisidir. İçerisinde patates, domates, patlıcan ve kabak gibi sebzeler yer almaktadır.

Yemeğin içerisine baharat olarak ise, kekik, biberiye, fesleğen, karabiber ve zeytinyağı eklenmektedir. Özellikle formuna dikkat edenler, bu yemek sizin için!

Coq Au Vin

fransa'nın geleneksel yemekleri
fransa’nın geleneksel yemekleri

Coq Au Vin, kırmızı şarapta çeşitli sebzelerle pişirilerek servis edilen bir horoz yahnisidir. İçerisine sarımsak, mantar, beyaz et ve havuç koyulmaktadır.

Baharat olarak ise maydanoz, defne yaprağı ve kekik yemeğin içerisinde yer almaktadır. Fransa’nın meşhur yemeklerinde gördüğünüz üzere et çok fazla kullanılıyor! Hadi devam edelim.

Fransa yemek kültürü dedik… Fransa sokak lezzetleri de inanın çok seçenekli! Sizler için derledik…

Steak Tartare

Fransa'nın yemekleri
Fransa’nın yemekleri

Fransa’nın yemek kültüründen farklı tatlar denemek isteyenler! Steak Tartare, genel olarak sığır ve at etinden yapılan bir yemektir. Bu yemek genel olarak Worcestershire sosu, kapari, hardal ve biber ile servis edilmektedir.

Fransız et yemekleri arıyorsanız, sizin için rafine bir seçim olabilir! Bu et, çeşitli baharatlarla tatlandırılarak ve üzerine çiğ yumurta eklenilerek pişirmeden tüketilmektedir. Fransa’nın meşhur yemekleri için son iki başlık!

Chateaubriand

Fransız et yemekleri
Fransız et yemekleri

Chateaubriand, bir Fransız mutfağı klasiğidir. 1900’lü yılların başında Auguste Escoffier isimli bir Fransız şef, bonfilenin en orta kısmına Chateaubriand ismini vermiştir.

O zamandan bugüne kadar Şatobiryan sadece etin bir kısmına verilen isim olarak kalmamış, yemeğin kendi ismi olmuştur. Bu et yemeği servis edilirken genel olarak yanında patates kızartması ve Béarnaise sos da verilmektedir.

Pissaladière

Fransa'nın yemek kültürü
Fransa’nın yemek kültürü

Fransa’nın meşhur yemekleri arasında atıştırmalık yiyecekler de çok rağbet görüyor. Pissaladière, Fransa’nın en ünlü aperatif yemeklerinden birisidir. Bu yemeğin hamuru klasik bir pizzadan daha kalın olarak yapılmaktadır. Sıcak veya soğuk olarak tüketilebilmektedir. İçerisinde ançüez, zeytin ve soğan bulunmaktadır.

Fransa’nın meşhur yemeklerinden sonra tatlılarından da bahsetmesek olmaz! Bunlarıda deneyin…

Fransa’nın En Ünlü 5 Tatlısı!

Fransa yemekleri ile olduğu kadar tatlıları ile de çok ünlü olan bir mutfağa sahiptir. Eee yemeklerimizi afiyetle yedik. Yemeğin üzerine güzel bir tatlı iyi gitmez mi? Elbette gider! O zaman hadi gelin Fransa’nın meşhur tatlıları neymiş? Öğrenelim!

Sufle

Fransa'nın en ünlü tatlısı
Fransa’nın en ünlü tatlısı

Fransa’nın en ünlü tatlılarından birisi sufledir. Bu tatlı, yumurta, süt, tereyağı ve un ile yapılmaktadır. Tarihine baktığımızda ise 1700’lü yılların ortasına kadar uzandığını görmekteyiz.

Yani oldukça eski tarihe sahip bir tatlı diyebiliriz! Birçok kişi sufleye bayılır ancak asıl Fransa’da yenmesi gerek! Elbette sufle en iyi ne ile gider? Tabii ki bir top dondurma ile!

Mille Feuille

Fransa tatları
Fransa tatları

Fransa’nın en ünlü tatlısı denildiğinde akla gelenlerden birisi! Mille Feuille, yani Türkçe ismi ile milföy! Bu isim Fransızcada “bin yaprak” anlamına gelmektedir.

Fransız milföy tatlısı olarak bilinmektedir. Milföy yapraklarının arasına çikolatalı veya vanilyalı pastacı kreması sürülerek servise hazır hale getirilmektedir. Çıtır çıtır, harika bir lezzet!

Buna da göz atabilirsiniz: Fransa’nın yöresel kıyafetleri

Rokoko

fransa'nın meşhur tatlıları
fransa’nın meşhur tatlıları

Rokoko, bisküvili, kremalı ve bezeli bir çeşit pastadır. Bu tatlı ismini, Barok mimari stiline tepki olarak ortaya çıkmış olan aynı isme sahip sanat akımından almıştır.

Genel olarak dondurma eşliğinde servis edilen rokoko, yaz aylarında Fransız halkı tarafından sıklıkla tüketilen bir tatlıdır. Fransa’nın meşhur tatlılarını denemek istiyorsanız Rokoko mutlaka listenizde yer alsın…

Creme Brulée

Fransa tatlıları
Fransa tatlıları

Creme Brulée, vanilya ve yumurtadan meydana gelen bir Fransız tatlısıdır. Tarihi 1600’lü yıllara dayanmaktadır. Bu tatlının ismi Fransızcada yanık krema anlamına gelmektedir. Bu tatlı servis edileceği zaman üzeri karamelize edilmiş şeker ile kaplanmaktadır. Hafif tatlı sevenler için harika bir tatlı diyebiliriz!

Mousse

fransa'nın meşhur tatlıları
fransa‘nın meşhur tatlıları

Mousse, Fransa’nın meşhur tatlıları için son önerimiz.Mousse, yani Türkçe ismi ile mus, krema, şeker, kakao ve çikolatadan oluşan bir tatlıdır. Genel olarak çikolatalı olarak bilinse de Fransa’da bu tatlının tuzlu şekilleri de yapılmaktadır.

Mousse, içerisinde çikolata barındırmasına rağmen oldukça hafif bir tatlıdır. Ağır tatlılardan artık bıkmış olanlar için harika bir seçim olacaktır!

Frasa’nın meşhur yemekleri ve tatlıları için sizlere en ünlülerinden bir liste hazırladık. Sizlerin daha önce denediği tatlar var mı? Varsa bizlere yorumlarınızı paylaşır mısınız? Yorumlarda buluşalım. 🙂

-->