Makedonya’da Üniversite Okumak – 2023 Üniversite Fiyatları!

Yurt dışında üniversite okumak son yıllarda her gencin hayallerini süslüyor. Bu yıl yurt dışı planları yapan gençlerin en çok merak ettiği ülkelerden birisi de Makedonya! Ayrıca Makedonya sınavsız üniversite okumak isteyenler için bir fırsat kapısı!

Peki, Makedonya’da üniversite okumak istiyorsanız bilmeniz gerekenler neler? Makedonya’da üniversite okuyanlar halinden memnun mu? Bu soruların cevapları ve Makedonya üniversite fiyatları, Makedonya öğrenci vizesi gibi daha birçok detayı sizler için araştırdık! Hazırsanız başlayaım.

Makedonya’da Hakkında Bilgi

Makedonya hakkında bilgi
Makedonya hakkında bilgi

Makedonya’da üniversite okumak isteyenler öncelikle ülke hakkında bilgi sahibi olmalı. Nerede üniversite okuyacağınızın kararını vermeden önce iyi bir araştırmaya ihtiyacınız var. Ülkenin dili, konumu ve buraya nasıl gideceğiniz gibi bilgileri Makedonya’da üniversite okumak kararı almadan önce edinmelisiniz!

Makedonya Nerede Yer Alır?

Makedonya, Balkan yarımadasında yer alan bir ülkedir. Sırbistan, Yunanistan, Bulgaristan ve Arnavutluk ile komşudur. Kuzey Makedonya nüfusu 2021 yılında yapılan sayıma göre 2,065 milyondur.

Makedonya’ya Nasıl Gidilir?

Makedonya’ya hem havayolu hem de karayolu ile gitmek mümkündür. Havayolunu tercih ederseniz Üsküp Uluslararası Havaalanına iniş yapmalısınız. Otobüs ile seyahat etmeyi tercih ettiğinizde ise İstanbul otogardan Makedonya’ya giden pek çok otobüs firmasına ulaşabilirsiniz. Seyahate çıkmadan önce vize işlemlerinizi tamamlamış olmanız gerekmektedir.

Makedonya Hangi Dil Eğitim Veriyor?

En büyük kaygınızın dil farkı olduğunu biliyorum. Makedonya’da hangi dil konuşuluyor sorusunun cevabı halkın resmi dili olan Makedonca ve Arnavutça olmaktadır.

Eğitim konusunda şanslısınız. Makedonya’da İngilizce eğitim veren üniversiteler çoğunlukta! Bunun yanında Türkçe ve Arnavutça dillerinde eğitim verildiği görülmektedir. Makedonya’da üniversite okumak sandığınız gibi zor değil!

Makedonya Öğrenci Vizesi İçin Gerekli Belgeler – Öğrenci Vizesi Nasıl Alınır?

Öğrenci vizesi, yurt dışında eğitim almak için öğrencilerin başvurduğu vize türüdür. Makedonya’da üniversite okumak istiyorsanız sizin de öğrenci vizesine ihtiyacınız var.

Makedonya 180 gün içerisinde 90 günü aşmamak kaydıyla vize alınmadan yani turist olarak gidilebilen bir yerdir. Fakat burada uzun bir süre kalmayı planlıyorsanız vize almanız gerekmektedir. Makedonya öğrenci vizesi için gerekli belgeleri sizler için araştırdık!

Öğrenci Vizesi İçin Gerekli Belgeler;

  • Eğitim planı
  • Vize talep formu
  • Dil yeterlilik belgesi
  • Kira kontratı
  • Sağlık sigortası
  • Sabıka kaydı,
  • 2 adet biyometrik resim
  • Noterden onaylı pasaport fotokopisi
  • Noterden onaylı öğrenci velisinden taahhütname
  • Öğrenci belgesi

Makedonya Sınavsız Üniversite İmkanı Sunuyor!

Yurt dışında okumak isteyip yeterli puanı alamayan veya çeşitli sebeplerden üniversite sınavına giremeyenler için Makedonya müthiş bir fırsat! Makedonya sınavsız üniversite imkanı sunuyor!

Bu üniversitelere girmek başvuru esasına dayanmaktadır. Yani özetle Makedonya’da üniversite okumak için herhangi bir taban puanına ihtiyacınız yok! Harika, değil mi?

Makedonya’da Türkçe Tıp eğitimi veren üniversiteler veya Makedonya Türkçe Hukuk Fakültelerinin hangi üniversitelerde olduğu bilgisine aşağıda yer alan başlıktan ulaşabilirsiniz.

Başlayacağınız üniversiteyi seçerken verdiği diploma ile ilgili detayları üniversiteye mail yoluyla ulaşarak sormanızı tavsiye ederim. Yurt dışındaki bazı üniversitelerin verdiği diploma Yükseköğretim Kurumu tarafından denklik sağlamayabiliyor.

Makedonya Üniversite Fiyatları 2023

Makedonya üniversite fiyatları
Makedonya üniversite fiyatları

Makedonya’da üniversite okumak için bir sebep daha! Makedonya’daki eğitim ücretlerine bakıldığında diğer ülkelere göre daha uygun olduğu görülmektedir. Bu anlamda Makedonya’da üniversite okumak daha cazip hale geliyor.

Makedonya üniversite fiyatları 800 €’dan 6.000 €’a kadar değişiklik göstermektedir.

Aslında Makedonya üniversite fiyatları okuyacağınız bölüme bağlı olarak farklılık göstermektedir. Örneğin Tıp veya Diş Hekimliği gibi uygulama dersleri bulunan bölümlerin fiyatları yüksekken teori ağırlıklı bölümlerin fiyatları daha uygundur.

Eğitim diliniz de üniversitelerin ücretlendirmelerini etkilemektedir. Örneğin, İngilizce eğitim alıyorsanız Makedonca eğitim alan birinden daha fazla ödemeniz gerekebilir.

Burslu okuduğunuz takdirde de üniversiteye yıllık ödeyeceğiniz tutar değişecektir. Kısaca;

  • Okuduğunuz bölüm,
  • Eğitim diliniz,
  • Aldığınız burs miktarı üniversitelere ödeyeceğiniz ücreti değiştirmektedir.

Aşağıdaki tabloda Makedonya üniversite fiyatları listesi yer almaktadır;

Üniversitenin AdıÜniversitenin Yıllık Fiyatı
Uluslararası Balkan Üniversitesi Ücretleri1.750 € – 3.500 €
Kiril Metodi Üniversitesi Ücretleri800 € – 3.500 €
Goce Delcev Üniversitesi Ücretleri1.000 € – 3.500 €
Struga Üniversitesi Ücretleri2.400 €
Güneydoğu Avrupa Üniversitesi Ücretleri1.300 € – 2.000 €
Manastır Üniversitesi Ücretleri1.000 € – 1.500 €
Makedonya Amerikan Üniversitesi Ücretleri2.000 € – 3.000 €
Fon Üniversitesi Ücretleri3.500 € – 4.000 €
Tetova Üniversitesi Ücretleri1.000 € – 2.000 €
Makedonya Üniversite Fiyatları

Makedonya’da Hangi Üniversiteler Bulunmaktadır?

Makedonya’da üniversite okumak için karar aldınız! Hangi üniversiteye gideceksiniz? Makedonya’da hangi üniversiteler var?

Makedonya’nın farklı bölgelerinde toplam 9 üniversite vardır. Bunlar sırasıyla: Uluslararası Balkan Üniversitesi (International Balkan University), Kiril Metodi Üniversitesi, Goce Delcev Üniversitesi, Struga Üniversitesi (International University of Struga), Güneydoğu Avrupa Üniversitesi, Manastır Üniversitesi, Makedonya Amerikan Üniversitesi (University Amerikan College Skopje), Fon Üniversitesi ve Tetova Üniversitesi’dir.

Makedonya’da üniversite okumak konusunda kaygılı mısınız? Belki de B planına ihtiyacınız vardır… Hemen “Almanya İş Bulma Siteleri” yazımıza göz atın!

Uluslararası Balkan Üniversitesi

Makedonya'da Üniversite Okumak

Uluslararası Balkan Üniversitesi, eğitim dili olarak İngilizceyi kullanmaktadır. Bu yüzden iyi seviyede bir İngilizcenizin olması, bu üniversiteye kabul edilmenize ve belki de kayıt bursu kazanmanıza katkı sağlayacaktır.

Makedonya’da üniversite okumak istiyorsanız, çoğu üniversitenin İngilizce seviyenizi soracağını bilmelisiniz.

Bu üniversitede; Sanat ve Tasarım Fakültesi, İletişim Fakültesi, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, Mühendislik Fakültesi, Eğitim Fakültesi, Hukuk Fakültesi, Diş Hekimliği Fakültesi, İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi,  Hemşirelik Yüksekokulu olmak üzere toplamda 8 fakülte ve 1 yüksekokul yer almaktadır.

Kiril Metodi Üniversitesi

Makedonya Kiril Metodi Üniversitesi - Makedonya Üniversite Fiyatları

Kiril Metodi Üniversitesi, eğitim dili olarak Makedoncayı kullanmaktadır. Fakat bunun yanında üniversitede İngilizce, Fransızca ve Almanca gibi dillerde verilen dersler de bulunmaktadır. Makedonya’nın en büyük üniversitesi olarak bilinmektedir.

Üsküp’te yer alan Kiril Metodi, Makedonya’da üniversite okumak istiyorsanız mutlaka değerlendirmeniz gereken bir üniversitedir.

Bu üniversitede; Tıp Fakültesi, Diş Hekimliği Fakültesi, Eczacılık Fakültesi, Mimarlık Fakültesi, Elektrik Mühendisliği ve Enformasyon Fakültesi Teknolojileri, Bilgi Bilimleri ve Bilgisayar Mühendisliği Fakültesi, Makine Mühendisliği Fakültesi, Teknoloji ve Metalurji Fakültesi, Doğa Bilimleri ve Matematik Fakültesi, İktisat Fakültesi, Hukuk Fakültesi, Felsefe Fakültesi, Filoloji Fakültesi, Pedagoji Fakültesi, Beden Eğitimi Fakültesi, Tarım ve Gıda Fakültesi, Orman Fakültesi, Veterinerlik Fakültesi, Dramatik Sanatlar Fakültesi, Güzel Sanatlar Fakültesi ve Müzik Fakültesi olmak üzere toplam 21 fakülte bulunmaktadır.

Goce Delcev Üniversitesi

Makedonya Kiril Metodi Üniversitesi - Makedonya Üniversite Fiyatları

Goce Delcev Üniversitesi bir devlet üniversitesidir. Bu üniversitenin eğitim dili Makedonca ve İngilizcedir. Burada okuyan öğrenciler mezun olduktan sonra mavi diploma yani Avrupa Birliği diploması almaya hak kazanmaktadırlar. Makedonya’da üniversite okumak size Avrupa’nın diğer ülkelerinde iş imkanı sunabilir!

Bu üniversitede; Tıp Fakültesi, Bilişim Fakültesi, Eğitim Fakültesi, İktisat Fakültesi, Hukuk Fakültesi, Filoloji Fakültesi, Mekanik Fakültesi, Mimarlık ve Tasarım Fakültesi, İnşaat Mühendisliği Enstitüsü Fakültesi , Madencilik Enstitüsü Fakültesi, Turizm ve Lojistik İşletme Fakültesi, Gastroloji Fakültesi, Doğal ve Teknik Bilimler Fakültesi, Elektrik Fakültesi, Müzik Fakültesi, Teknoloji Fakültesi, Ziraat Fakültesi, Doğa Fakültesi, Enformatik Fakültesi olmak üzere toplam 19 fakülte bulunmaktadır.

Struga Üniversitesi

Makedonya Struga Üniversitesi - Makedonya Üniversite Fiyatları

Struga Üniversitesi, son dönemlerde kendini oldukça geliştiren (özellikle Hukuk alanında) bir üniversitedir. Struga Üniversitesi, Makedonca, Arnavutça, İngilizce ve Türkçe eğitim vermektedir. Ayrıca bu üniversitede üst düzey teknoloji aletleri de kullanıldığı da bilinmektedir. Makedonya’da üniversite okumak için mühendislik bölümlerinden birini düşünüyorsanız mutlaka değerlendirmelisiniz!

Bu üniversitede; İktisadi Bilimler Fakültesi, Hukuk Fakültesi, Siyasi Bilimler Fakültesi, Bilişim ve İletişim Teknolojiler Fakültesi, Mimarlık Fakültesi, Elektromekanik Fakültesi, Diş Hekimliği Fakültesi olmak üzere 8 fakülte bulunmaktadır.

Güneydoğu Avrupa Üniversitesi

Makedonya Güneydoğu Avrupa Üniversitesi - Makedonya'da Üniversite Okumak

Güneydoğu Avrupa Üniversitesi, Makedonya’nın Kalkandelen şehrinde yer almaktadır. Üniversitenin kampüsü içerisinde modern yurtlar da yer almaktadır. Üniversitenin eğitim dili İngilizce ve Arnavutçadır.

Bu üniversitede; Çağdaş Bilimler ve Teknolojileri Fakültesi, Diller, Kültürler ve İletişim Pedagoji Fakültesi, İletişim Bilimleri ve Teknolojiler Fakültesi, Kamu Kurumları ve Siyaset Bilimi Fakültesi, İşletme ve Ekonomi Fakültesi, Hukuk Fakültesi olmak üzere 6 fakülte bulunmaktadır.

İlginizi çekebilir: En İyi Yurt Dışı Eğitim Şirketleri

Manastır Üniversitesi

Makedonya Manastır Üniversitesi - Makedonya'da Üniversite Okumak

Manastır Üniversitesi, Makedonya’nın ikinci büyük üniversitesi olarak bilinmektedir. Kampüs içerisinde kütüphane ve öğrenci yurtları da bulunmaktadır. Eğitim dili Makedoncadır.

Bu üniversitede; Teknik Fakültesi, İktisat Fakültesi, Turizm ve Otelcilik Fakültesi, Pedagojik Fakültesi, Yönetim ve Yönetim Bilişim Sistemleri Fakültesi, Biyo-teknik Bilimler Fakültesi, Tıp Yüksekokulu, Teknolojik Bilimler Fakültesi olmak üzere 7 fakülte 1 yüksekokul bulunmaktadır.

Makedonya Amerikan Üniversitesi

Makedonya Amerikan Üniversitesi, Makedonya’daki birkaç bağımsız üniversiteden birisidir. Bu üniversitede UACS sürekli eğitim Avrupa modeli kullanılmaktadır. Eğitim dili İngilizce ve Makedoncadır. Makedonya’da üniversite okumak size büyük avantajlar sağlayabilir, ancak tercih edeceğiniz bölümün eğitim dilini üniversiteyi arayarak öğrenmenizi tavsiye ederim.

Bu üniversitede; İşletme Fakültesi, Siyaset Bilimi Fakültesi, Hukuk Fakültesi, Bilgisayar Bilimleri ve Bilişim Fakültesi, Mimarlık ve Tasarım Fakültesi, Yabancı Diller Yüksekokulu olmak üzere 5 fakülte, 1 yüksekokul bulunmaktadır.

Yurt dışında yüksek lisans planlarınız varsa İspanya Yüksek Lisans başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz!

Fon Üniversitesi

Makedonya Fon Üniversitesi - Makedonya'da Üniversite Okumak

Fon Üniversitesi, Üsküp’te kurulmuş olan özel bir üniversitedir. Eğitim dili İngilizcedir. Üniversite içerisinde spor salonu, amfi tiyatro, kütüphane, bowling salonu, spa merkezi gibi öğrencilerin keyifli vakit geçirmesini sağlayacak pek çok yer bulunmaktadır. Bunları duyunca Makedonya’da üniversite okumak kulağa daha cazip gelmiyor mu?

Bu üniversitede; Hukuk Fakültesi, İktisat Fakültesi, Bilişim ve Bilgi Teknolojileri Fakültesi, Siyasal Bilimler Fakültesi, Dedektiflik ve Güvenlik Fakültesi, Spor Yönetimi Fakültesi, Ekonomi Fakültesi, Mühendislik Fakültesi, Mimarlık Fakültesi olmak üzere 9 fakülte bulunmaktadır.

Tetova Üniversitesi

Makedonya Tetova Üniversitesi - Makedonya'da Üniversite Okumak

Tetova Üniversitesi,  bir devlet üniversitesidir. Eğitim dili Arnavutçadır. Tetova Üniversitesi’nin ana kampüsü Kalkandelen’de yer almaktadır. Bazı fakültelerin binaları ise Üsküp’te yer almaktadır. Makedonya’da üniversite okumak istiyorsanız ve tercihiniz Tetova Üniversitesi olacaksa eğitim dili ile ilgili sorun yaşayabileceğinizi hatırlatmak isterim.

Bu üniversitede; Sağlık Bilimleri Fakültesi, Matematik ve Doğa Bilimleri Fakültesi, Felsefe Fakültesi, Filoloji Fakültesi, Güzel Sanatlar Fakültesi, Müzik Sanat Fakültesi, Dramatik Sanat Fakültesi, Hukuk Fakültesi, İktisat Fakültesi, İnşaat Mühendisliği Uygulamalı Bilimler Fakültesi, Gıda Teknoloji Fakültesi, İşletme Fakültesi olmak üzere 12 fakülte bulunmaktadır.

Makedonya’da üniversite okumak istiyorsanız İngilizce seviyenizi yükseltmelisiniz! Hemen “Ücretsiz İngilizce Öğrenme Uygulamaları” yazımıza göz atın!

Makedonya Üniversitelerinde Eğitim Nasıldır?

Makedonya’da üniversite okumak istiyorsanız ülkenin eğitim sistemiyle ilgili genel bir fikir sahibi olmanız gerekmektedir. Makedonya üniversitelerinde genel olarak uygulanmakta olan eğitim sistemi Bologna Anlaşması’na uygun olarak yapılmaktadır.

Bologna Anlaşması’nın temel amacı, Avrupa’nın her yerinde akademik alanda ve yükseköğretim alanında standartları olabildiğince geliştirmek, meydana gelmiş ve gelebilecek ayrılıkları en aza indirgemek, Avrupa’nın her yerinde birbirleriyle tam uyumlu olacak şekilde bir yükseköğrenim alanı yaratmaktır.

Makedonya’da herhangi bir üniversiteden almış olduğunuz diplomanın, dünyanın her yerinde geçerliliği bulunmaktadır.

Makedonya’da yer alan üniversitelerde tıp bölümünde eğitim 6 yıl, diş hekimliği bölümünde 5 yıl, eczacılık bölümünde, mühendislik bölümünde, psikoloji bölümü gibi diğer bölümlerde lisans eğitimi 4 yıl; yüksek lisans eğitimi ise 2 yıl sürmektedir. Makedonya’da üniversite okumak Türkiye’de üniversite okumaktan çok da farklı değil!

Sıkça Sorulan Sorular

Makedonya üniversiteleri iyi mi?

Bologna Anlaşması’na uygun eğitim veren Makedonya’da üniversite eğitiminin kaliteli olduğu tanınmıştır. Makedonya üniversitelerinden aldığınız diplomanın YÖK denkliği bulunmaktadır.

Üsküp’te hayat pahalı mı?

Üsküp genel olarak ucuz bir şehirdir. Aylık gıda ve ulaşım masrafınız çok değildir.

Makedonya üniversitelerinden alınan diploma hangi ülkelerde geçerli?

Makedonya üniversitelerinin birinden aldığınız diploma Avrupa ve Amerika’da tanınmaktadır.

Yorum Bırak
Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir