Türkçe Öğretmeni Maaşı 2024: En Güncel Zamlı Ücretler…

Türkçe Öğretmenliği tercih döneminin yaklaşmasıyla birlikte en çok merak edilen meslekler arasında yerini aldı. Türkçe öğretmenliği, devlete kolay atanabildiğimiz öğretmenliklerden biri olarak biliniyor! Özellikle kariyerine yön verme aşamasında olan kişiler Türkçe öğretmenliği maaşı 2024 bilgilerini merak ediyor! Açıkladık…

Peki, Türkçe Öğretmeni maaşları 2024’te ne kadar? Türkçe öğretmenliği taban puanları yükseldi mi? Dershane öğretmeni ve Türk Dili ve Edebiyatı öğretmeni aylık kazançları ne kadar? Tüm sorularınızın cevabı bu yazıda!

Türkçe Öğretmeni Maaşı 2024 – Yeni Ücretler…

Türkçe öğretmenliği, iş olanakları açısından birçok kişinin ilk tercihi arasında. Bu tercih esasında geleceğine yatırım yapmayı planlayan kişiler, mesleğin maaş bilgisini de merak ediyor. Peki, Türkçe öğretmeni maaşları ne kadar? Gelin, inceleyelim.

Türkçe öğretmeni maaşı 2024 memur zamlarından sonra aşağıdaki gibidir:

DeneyimMaaş
Özel Sektör Türkçe Öğretmeni Maaşları18.500 TL – 30.000 TL
Yeni Atanan Türkçe Öğretmeni Maaşı34.500 TL – 35.000 TL
Kıdemli Türkçe Öğretmenliği Maaşları36.000 TL – 38.000 TL
Türkçe Öğretmeni Maaşı

Türkçe öğretmenliği maaşlarını ayrıntılı bir şekilde inceleyecek olursak şu sonuçlara varabiliriz:

  • 2024 Ocak ayı verilerine bakılırsa lisans mezunu Türkçe öğretmeni maaşları özel sektör için 18.500 TL – 30.000 TL arasındadır. Özel okullara göre maaş farklılıkları çok yüksektir.
  • Türkçe öğretmeni maaşı devlet okullarında ise 34.500 TL – 38.000 TL arasında değişmektedir. Buna göre maaşları etkileyen faktörleri kıdem derece, eş durumu, görev yapılan yer, deneyim süresi gibi özetleyebiliriz.

Bu bilgiler, özel ders ücreti dışındadır. Ayrıyeten Türkçe öğretmeninin birçok farklı kolda iş yapabileceğini unutmamak lazım. Bir Türkçe öğretmeni, yayınevlerinde Editör, özel ya da devlete ait bütün kurum ve kuruluşlarda öğretmen olarak faaliyet gösterebilir.

Bununla birlikte özel ders vererek günlük kazanç sağlayabilir. Genel anlamda Türkçe öğretmeni maaşı, yetkinlik kazandığınız sürece artacaktır.

1- Yeni Atanan Türkçe Öğretmeni Maaşı

Türkçe öğretmenleri, kamu kurumlarına atanmaları halinde belirli bir kıdem ve dereceye sahip olurlar. Lisans mezunları olduklarından dolayı başlangıç kıdem derecesi genellikle 8/1 olarak belirlenir. Bu nedenle 8/1 öğretmen maaşları, Türkçe öğretmenleri için de geçerli olacaktır.

Yeni atanan Türkçe öğretmeni maaşı 2024 yılı itibariyle aşağıdaki gibidir:

  • Kamu kurumlarına yeni atanan bir Türkçe öğretmeni maaşı, ortalama olarak aylık 34.500 TL civarında olacaktır.

Dershane Türkçe Öğretmeni Maaşları 2024

Dershanelerin, birçok farklı branştan öğretmen ihtiyacı vardır. Bu noktada özellikle ön plana çıkan iki ana ders var. Matematik ve Türkçe. Dolayısıyla Türkçe öğretmenlerinin dershanelerde iş bulması oldukça kolay. Peki, dershane öğretmen maaşları 2024 yılında ne kadar? İşte yanıtı…

Dershaneler, kuruluş yılları baz alınarak kıdemli ya da işe yeni atılmış bireyleri tercih eder. Bu noktada kıdemli bir Türkçe öğretmeni maaşı ortalama olarak 18.500 TL – 22.500 TL civarındadır. Yeni tecrübe edinecek olan Türkçe öğretmenleri de 17.002 TL gibi bir maaş alıyor.

Bu sayı, ekonomik veriler baz alındığında artış gösterebilir. Bununla birlikte dışarıdan verilen özel dersler de bu sayıyı etkileyecek olan önemli etmenlerden birisi.

Sözel puanınızla girebileceğiniz daha pek çok bölüm var! İlginizi çekiyor mu? Öyleyse hemen “Sözel Bölüm Meslekleri ve Maaşları” yazımıza göz atın!

Türkçe Özel Ders Fiyatları Ne Kadar?

Türkçe Öğretmeni Maaşı - Türkçe Özel Ders Fiyatları

Türkçe öğretmenliği, iş kapısı açısından oldukça zengin bir meslek grubu. Dolayısıyla bir Türkçe öğretmeninin vereceği özel ders fiyatı, en yüksek özel ders fiyatlarından biridir. Bu ücret, öğretmenin tecrübesine ve mezun olduğu okula göre değişkenlik gösterebilir.

Peki, Türkçe özel ders ücretleri ne kadar? Özel ders kapsamında Kıdemli Türkçe öğretmeni özel ders fiyatları saatlik 500 TL – 750 TL arasındadır.

Bu ücret konuma, öğrenciye ya da ders aralıklarına göre değişkenlik gösterebilir. Ayrıca öğrenciyle birebir ders yapılması, birçok velinin ilk tercihi oluyor. Bu sayede hem öğrenciler, hem de öğretmenler kazanıyor!

Türkçe Öğretmenliği Taban Puanları Nelerdir?

Türkçe öğretmenliği, oldukça rağbet gören meslek gruplarından bir tanesi olduğu için puanları oldukça yüksek olan bir bölümdür. Dolayısıyla çok talep gören bu bölüme girebilmeniz için Yükseköğretim Kurumlarının belirlemiş olduğu sınavlarda başarılı olmanız gerekiyor.

Bununla beraber Türkçe öğretmeni maaşı, iş olanakları açısından da tatminkâr oluyor. Türkiye içerisinde bulunan nitelikli üniversiteler adına Türkçe Öğretmenliği taban puanları nelerdir?

Türkçe Öğretmenliği Taban Puanları şu şekildedir:

Hacettepe Üniversitesi391 Taban Puan
Ege Üniversitesi373 Taban Puan
Gazi Üniversitesi374 Taban Puan
Yıldız Teknik Üniversitesi371 Taban Puan
İstanbul Üniversitesi370 Taban Puan
Marmara Üniversitesi370 Taban Puan
Akdeniz Üniversitesi364 Taban Puan
Bursa Uludağ Üniversitesi363 Taban Puan
Dokuz Eylül Üniversitesi363 Taban Puan
Türkçe Öğretmeni maaşları – Türkçe Öğretmenliği Taban Puanları

Taban puanları, her sene sınava giren kişilerin aldığı puanlar çerçevesinde değişir. Bu değişiklik sonrasında Yükseköğretim Kurumlarına ait olan YÖKSİS üzerinden güncel sayılar işlenir. Öğrenciler, en son verilere bu sayfadan ulaşabilir.

Türkçe Öğretmenliği İş Olanakları Nelerdir?

Türkçe Öğretmeni Maaşı - Türkçe Öğretmeni İş Olanakları Nelerdir?

Türkçe Öğretmenliği, geniş iş yelpazesinden dolayı popüler olan iş gruplarından bir tanesidir. Peki, Türkçe öğretmenliği iş olanakları nelerdir?

Gelin, hep birlikte bu soruya açıklık getirelim. Türkçe Öğretmenliği bölümünü bitirip mezun olan bireyleri, yepyeni iş fırsatları bekliyor!

Kamuya ait özel ya da devlet, her türlü kurum ve kuruluşta Türkçe Öğretmeni olarak faaliyet gösterebilirler. Bununla birlikte dershanelerde ve özel eğitim kurumlarında görev alabilirler. Birçok farklı yayınevinde Editör olarak boy gösterebilirler. Üstelik bütün bunları yaparken kişiye özel ya da grup olarak özel ders verebilirler.

Bu sebepten ötürü Türkçe öğretmeni maaşı, kişiye yeteri kadar kazanç sağlıyor. İş olanağı bu kadar fazla olan bu bölümün tercih edilmesinin bir diğer sebebi ise Türkçe Öğretmenliği ihtiyacından kaynaklanıyor.

Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenliği Maaşları

Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenliği, iş istihdamı açısından oldukça parlak bir bölüm. Üstelik Türk Dili ve Edebiyatı öğretmenliği  ile Türk Dili ve Edebiyatı bölümü arasında iş bulma konusunda fark yok diyebiliriz. Bilâkis Türk Dili ve Edebiyatı bölümünden mezun bir öğrenci, formasyon alarak kamuya ait bütün özel ve devlet kurum ve kuruluşlarında görev alabilir.

Aynı zamanda dershanelerde hem Türkçe hem de Edebiyat öğretmeni olarak faaliyet gösterebilir. Peki, Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenliği maaşları ne kadar? Hep birlikte öğrenelim.

  • Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenliği maaşları 2024 Ocak ayı verilerine göz atıldığında ortalama olarak 35.000 TL olarak biliniyor.
  • Özel okullarda ise edebiyat öğretmeni maaşı ortalama olarak 25.000 TL civarındadır.

Bununla beraber bu sayı, çalışılan kurumun statüsü, niteliği ve daha birçok farklı şey esasında değişkenlik gösterebilir. Genel olarak Edebiyat öğretmenlerinin maaşı, Türkçe öğretmeni maaşı ile paralellik gösteriyor. Daha detaylı bilgiye aşağıdaki tablodan ulaşabilirsiniz.

SektörMaaş
Devlet Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmeni34.000 – 38.000 TL
Özel Sektör Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmeni18.500 – 30.000 TL
Dershane Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmeni18.500 – 22.500 TL
Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmeni Maaşı 2024

Sözel Puan ile girebileceğiniz bölümler ilginizi çekiyor mu? Öyleyse daha pek çok bölümü sizler için araştırdığımız “Sözel Bölümler” yazımıza mutlaka göz atın!

Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Taban Puanları

Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü her ne kadar Türkçe Öğretmenliği bölümüyle paralel olsa da aslında önemli ölçüde büyük farklar mevcut.  Birbirine benzer nitelikte belirli noktaları olsa da esasen bambaşka bölümlerdir.

Peki, Türk Dili ve Edebiyatı bölümü taban puanları kaçtır? Hep birlikte keşfedelim. Türk Dili ve Edebiyatı bölümü açan nitelikli üniversitelerin taban puanları aşağıda verilen tablodaki gibidir;

Boğaziçi Üniversitesi420 Taban Puan
İstanbul Üniversitesi351 Taban Puan
Hacettepe Üniversitesi335 Taban Puan
Marmara Üniversitesi327 Taban Puan
Yıldız Teknik Üniversitesi323 Taban Puan
Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi332 Taban Puan
Ankara Üniversitesi320 Taban Puan
Ege Üniversitesi315 Taban Puan
Bursa Uludağ Üniversitesi304 Taban Puan
Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Taban Puanları

En güncel taban puan bilgilerini YÖK Atlas’ın resmi web sayfasından öğrenebilirsiniz!

Türkçe Öğretmeni İş İmkanları Nelerdir?

Türk Dili ve Edebiyatı öğretmenliği, geniş çaplı iş yelpazesi açısından önü açık bir bölümdür. Peki, Türk Dili ve Edebiyatı öğretmeni iş imkanları nelerdir? Hep beraber inceleyelim…

Türk Dili ve Edebiyatı öğretmenleri, okuduğu bölüme yönelik akademisyen olabilir. Bununla birlikte devlet ya da özel sektörde Edebiyat öğretmeni olarak çalışabilir.

Bunların haricinde Türk Dili ve Edebiyatı öğretmenleri, yayınevlerinde ve kitabevlerinde editör olarak görev alabilir. Hâlihazırda bulunan dershanelerde Türk Dili ve Edebiyatı öğretmeni olarak çalışıp bir yandan da özel ders verebilir. Bu ve bunun gibi birçok bölümün önü son derece açıktır. Kendinizi bu alanda geliştirdiğiniz takdirde işverenlerin gözünde altın değerinde olacaksınız!

Türkçe Öğretmenliği Zor Mu?

Türkçe Öğretmeni Maaşı

Bilindiği üzere her meslek grubunun kendine has zorlukları mevcuttur. Bu noktada işini severek yapabilmek, kişiyi önemli ölçüde etkiliyor. Peki, Türkçe Öğretmenliği zor mu? Türkçe Öğretmenliği, çoğu öğrenci tarafından ön yargıyla yaklaşılıp zor görünse de aslında oldukça kolay bir bölümdür.

Türkçe Öğretmenliği ile paralel olan Türk Dili ve Edebiyatı bölümü, aslında içinde birçok farklı özellik barındırır. Dolayısıyla birçok öğrenci, Türk Dili ve Edebiyatı bölümünde zorlanır. Derslerin oldukça detaylı anlatımı, öğrencilerin aklını karıştırabilir.

Fakat Türkçe Öğretmenliği bölümü, oldukça rahat ve kolay bir bölümdür. Ayrıyeten Türkçe öğretmeni maaşı, işinizi severek yaptığınız takdirde çekeceğiniz bütün zorluklara değecektir. Herkesin yaşadığı ve yaşayacağı zorlukların birbirinden farklı olabileceğini bildiğiniz sürece bu bölümü rahatlıkla bitirebilirsiniz!

Sınıf Öğretmenlerinin ne kadar maaş aldığını merak ediyor musunuz? Sınıf öğretmenliği ile ilgili birçok bilgiyi sizler için “Sınıf Öğretmeni Maaşı” başlıklı yazımızda paylaştık! Hemen göz atabilirsiniz!

-->