Okul Öncesi Öğretmeni Maaşı 2024: Yeni Ücretler Ne Kadar?

Okul Öncesi Öğretmenliği bölümü, son zamanlarda birçok kişinin gözdesi! Bununla beraber Okul Öncesi Öğretmeni maaşı da özellikle Ocak 2024 zamlarından sonra merak konusu oldu.

Üstelik artık Okul Öncesi ve türevleri olan bölümler hakkında aklınızda soru işareti kalmayacak. Peki, Okul Öncesi Öğretmenliği avantajlı bir meslek midir? Okul öncesi öğretmeni maaşları ne kadar? Tüm sorularınızın cevabı burada! Hadi, hemen güncel bilgilerle öğrenin!

Okul Öncesi Öğretmeni Maaşı Ne Kadar Oldu? İşte Detaylar…

Okul Öncesi Öğretmenleri, çocuklara sağladığı yetkinlik ve gelişme kabiliyeti sayesinde oldukça önemli bir iş yapıyor. Bu iş doğrultusunda gelişme aşamasındaki birçok çocuk, küçük yaşta kendilerini tanımaya başlıyor. Peki, bu denli etkili bir meslek olan Okul Öncesi Öğretmeni maaşı ne kadar? Hadi gelin, birlikte Okul Öncesi Öğretmeni 2024 Ocak ayı verilerini inceleyelim.

Okul öncesi öğretmeni maaşı 2024 yılında ortalama olarak şu şekildedir:

  • Okul öncesi öğretmenlerinin maaşı, kamu ve özel sektör beraber değerlendirildiğinde 20.000 TL – 38.000 TL arasındadır diyebiliriz.
  • Bu rakam, devlet ya da özel sektör maaşlarına göre değişkenlik gösterir.

İçeriğimizin devamında okul öncesi öğretmeni maaşları ve türevi bölümlerinin ücret politikası hakkında her şeyi öğrenmiş olacaksınız.

Devlette Okul Öncesi Öğretmen Maaşı

Okul öncesi öğretmenliği bölümü mezunlarının ilk olarak en önemli alternatifleri arasında KPSS ile kamu kurumlarına atanmak yer almaktadır. KPSS’den yeterli puanı alarak okul öncesi eğitim veren devlet kurumlarında görev alabiliyorsunuz.

Okul öncesi öğretmeni maaşı 2024 yılı için gelen zamlarla birlikte aşağıdaki gibidir:

UnvanMaaş
Stajyer Okul Öncesi Öğretmeni Maaşları12.750 TL – 13.000 TL
Kadrolu Okul Öncesi Öğretmeni Maaşı33.000 TL – 34.500 TL
Çocuk Gelişimi Uzmanı Maaşı35.000 TL – 40.000 TL
Okul Öncesi Öğretmeni Maaş Ocak 2024

Önerilen içerik: BESYO Maaşları

Özelde Okul Öncesi Öğretmen Maaşı

Özel eğitim kurumları ise KPSS sürecini yaşamak istemeyen öğretmenlerin en önemli alternatifleri arasındadır. Özelde okul öncesi öğretmenliği maaşları genel olarak düşük düzeyden başlar. Ancak uzmanlaştıkça kamu kurumlarındaki personellerden daha fazla maaş almanız söz konusu olabilecektir.

Özelde okul öncesi öğretmeni maaşı 2024 yılında aşağıdaki gibidir:

  • Özel sektörde okul öncesi öğretmen maaşı ortalama olarak 20.000 TL – 35.000 TL‘dir.

NOT: Özel sektörde mesleki deneyim ve becerilerinize göre maaşlar değişiklik gösterecektir. Burada en düşük özel sektör maaşını 20.000 TL olarak ifade etsek de bu ortalamayı belirtiyor. Yani özel eğitim kurumlarında birçok okul öncesi öğretmeni asgari ücret düzeyinde de maaş alabilmektedir.

Okul Öncesi Öğretmenliği Taban Puanları Nedir?

Okul Öncesi Öğretmeni Maaşı Okul Öncesi Öğretmenliği Taban Puanları

Okul Öncesi Öğretmenliği, özellikle 2024 yılının popüler mesleklerinden bir tanesi. Dolayısıyla bu mesleğe karşı olan ilgi, gün geçtikçe artmaya devam ediyor. Bu ilginin beraberinde Okul Öncesi Öğretmeni maaşı da en az taban puanları kadar araştırılıyor. Güncel verilerle incelersek Okul Öncesi Öğretmenliği taban puanları şunlardır:

  • Boğaziçi Üniversitesi > 411 Taban Puan
  • Orta Doğu Teknik Üniversitesi > 399 Taban Puan
  • Hacettepe Üniversitesi > 375 Taban Puan
  • Gazi Üniversitesi > 375 Taban Puan
  • Ege Üniversitesi > 374 Taban Puan
  • Marmara Üniversitesi > 372 Taban Puan
  • Yıldız Teknik Üniversitesi > 369 Taban Puan
  • Ankara Üniversitesi > 368 Taban Puan

Devlet okullarına atanmakta zorlanan öğretmen adayları için ücretli öğretmen maaşı başlıklı yazımızda ücretli öğretmenliğin tüm detaylarına yer verdik. Hemen tıklayarak okuyabilirsiniz!

Kadrolu Okul Öncesi Öğretmeni Maaşı Ne Kadar?

Okul öncesi öğretmeni maaşları, kadrolu kamu personeli olmak ile özel sektör personeli olmak arasında fark göstermektedir. Bu nedenle birçok kişi okul öncesi öğretmen maaşlarını her iki sektör için de araştırmaktadır. Hadi gelin, kadrolu Okul Öncesi maaşı 2024 Ocak ayı verilerini inceleyelim.

Kadrolu okul öncesi öğretmeni maaşı 2024 yılında şu şekildedir:

  • Atanmış olan kadrolu Okul Öncesi Öğretmeni maaşı ortalama olarak 33.000 TL – 34.500 TL civarındadır.
  • Bununla birlikte Okul Öncesi Öğretmenleri, anasınıfı yaz okullarında görev alarak kazançlarını katlayabilir.

Okul Öncesi Öğretmenliği Zor Mu?

Okul Öncesi Öğretmenliği, çocuklarla iç içe olacağınız bir meslektir. Dolayısıyla küçük yaştaki çocukların yoluna ışık tutmak, bu mesleğin en büyük getirisindendir. Bu sebepten ötürü mesleği severek yapmanız, hem kendiniz hem de çocuklar adına oldukça önemli. Ancak bu şekilde iyi bir eğitimci olabilirsiniz.

Peki, Okul Öncesi Öğretmenliği zor mu? Çoğu kişi, mesleğe atılmadan önce büyük heveslerle bu bölümü okuyor. Okul öncesi öğretmeni maaşı da bu mesleğe olan ilginin asıl kaynaklarından birisidir.

Akabinde kariyerine Okul Öncesi Öğretmeni olarak devam ediyor. Her meslekte olduğu gibi bu mesleğin de kendine has zorlukları var. Fakat işinizi severek yapıyorsanız bu zorluklar gözünüze dahi görünmeyecektir!

Okul Öncesi Öğretmeni İş Olanakları Nelerdir?

Okul Öncesi Öğretmenliği mezunu kişiler, iş ve kariyer basamakları açısından herhangi bir zorluk çekmez. Üstelik bu kişi, eğitim öğretim hayatı içerisinde başarılarını sertifikalar ile taçlandırdıysa ön plana çıkması son derece kolay! Okul öncesi öğretmeni maaşını da bu sertifikalarla artırabiliyorsunuz.

Okul öncesi öğretmeni iş olanakları şu şekildedir:

  • Kamuya bağlı özel sektörde anasınıfı öğretmeni,
  • Devlet kurumlarında kadrolu anasınıfı öğretmeni,
  • Kendi işini kurup anasınıfı müdürü,
  • Yüksek lisans öğrenimini tamamlayıp akademisyen üniversitelerde faaliyet gösterebilir.

Okul Öncesi Öğretmenliği bölümü, oldukça sabır isteyen bir bölümdür. Bu bölümü tercih edecek kişilerin sabırlı, disiplinli, işini seven birisi olması gerekiyor. Bu özellikleri içinde bulundurduğunuz takdirde siz de Okul Öncesi Öğretmeni olabilirsiniz!

Tek yapmanız gereken Yükseköğretim Kurumlarının belirlemiş olduğu sınavlarda başarılı olarak gereken taban puanını almış olmak. Bu şartları sağladığınız zaman eğitim öğretim hayatınız sonrasında kariyer basamaklarından ikişer ikişer çıkacaksınız!

Şimdi okul öncesi öğretmeni maaşı kadar önemli bir konuya değinelim: Çocuk gelişimi bölümü…

Önerilen içerik: Grafik Tasarım Maaşları

Çocuk Gelişimi Bölümü Nedir?

Okul Öncesi Öğretmeni Maaşı Çocuk Gelişimi Nedir?

Çocuk gelişimi bölümü, hem lisans (4 yıl) hem de ön lisans (2 yıl) olacak şekilde üniversitelerde verilen bir bölümdür. Çocuk gelişimi ön lisans mezunları, Dikey Geçiş Sınavı (DGS) ile öğrenimini lisans olarak tamamlayabilir.

Bununla beraber çocuk gelişimi mezunu kişiler, formasyon almak kaydıyla okul öncesi öğretmenlerinin görev aldığı anaokullarında yardımcı öğretmen olarak faaliyet gösterir.

Aynı zamanda çocuk gelişimi (2 yıllık) bölüm mezunlarının maaşı, Okul Öncesi Öğretmeni maaşı ile paralellik gösterir.

Eğer bir anasınıfında ya da kliniklerde çocuk gelişimi uzmanı olarak görev almak istiyorsanız, çocuk gelişimi uzmanlığı belgesi almanız gerekiyor. Bu alanda kendinizi ne kadar geliştirirseniz işverenler tarafından da o kadar ön planda olursunuz.

Çocuk Gelişimi Taban Puanları Nelerdir?

Çocuk gelişimi bölümü, en az okul öncesi öğretmenliği bölümü kadar rağbet görüyor. Dolayısıyla birçok kişi, bu bölüm hakkında araştırma yapıyor. Okul öncesi öğretmeni maaşı da bu merakın asıl nedenlerinden birisidir.

Çocuk gelişimi dikey geçiş sınavı nasıl oluyor? Çocuk gelişimi lisans tamamlama nasıl oluyor? gibi birçok soru, kişilerin aklını kurcalıyor. Bütün bunlardan ziyade en çok merak edilen konu, çocuk gelişimi taban puanları nelerdir? sorusu. Hadi, gelin hep birlikte bu soruyu açıklığa kavuşturalım.

  • Ege Üniversitesi (2 Yıllık) > 281 Taban Puan
  • Sağlık Bilimleri Üniversitesi (2 Yıllık) > 273 Taban Puan
  • Anadolu Üniversitesi (2 Yıllık) > 271 Taban Puan
  • Selçuk Üniversitesi(2 Yıllık) > 266 Taban Puan
  • Akdeniz Üniversitesi (2 Yıllık) > 266 Taban Puan
  • Çukurova Üniversitesi (2 Yıllık) > 263 Taban Puan
  • Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi (2 Yıllık) > 261 Taban Puan

Çocuk Gelişimi Bölümü İş Olanakları Nelerdir?

Okul Öncesi Öğretmeni Maaşı Çocuk Gelişimi Bölümü İl Olanakları Nelerdir?

Birçok kişinin kafasına takılan bir diğer soru da çocuk gelişimi bölümü iş olanakları nelerdir? şeklinde oluyor. Hadi, hep birlikte bu soruya yanıt arayalım. Çocuk gelişimi bölümü mezunu kişiler, formasyon belgesi aldığı takdirde okul öncesi öğretmenlerinin görev aldığı anasınıfında yardımcı öğretmen olarak çalışabilir.

Aynı zamanda çocuk gelişimi uzmanlık belgesi alarak kendi işini kurabilir. Bu noktada çocuk gelişimi uzmanı kişilerin işinin ehli olması oldukça önemli. Bu noktada çocuk gelişimi uzmanı maaşı ortalama olarak 35.000 TL civarındadır. Okul öncesi öğretmeni maaşının da kadroya geçiş ile birlikte aşağı yukarı aynı düzeyde olduğunu söyleyebiliriz.

,Bununla birlikte Çocuk Gelişimi uzmanları, kendi kliniklerinde faaliyet göstererek kişiye özel uzmanlık yapabilir. Bu durumda Çocuk Gelişimi Uzmanları, kazançlarını ikiye katlayabilir!

İlginizi çekebilir: İngilizce Öğretmenliği Maaşları

Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Bölümü Dersleri Nelerdir?

Çocuk gelişimi ve eğitimi bölümü, meslek bazlı ders verir. Bu dersler esasında kişiler, mesleğini kolay bir şekilde icra edebilir. Dilerseniz hep birlikte çocuk gelişimi eğitimi bölümü derslerini inceleyelim.

  • Çocuk, Bilim ve Teknoloji,
  • Çocuk Gelişiminde Alan Çalışmaları,
  • Çocukları Tanıma ve Değerlendirme,
  • Çocuklar ve Oyun,
  • İletişim Bilgisi,
  • Hasta Çocukların Gelişimi ve Eğitimi,
  • Çocuk Normal ve Atipik Gelişim,
  • İlkyardım Bilgisi,
  • Çocuk Eğitimi Felsefesi,
  • Çocuk Ruh Sağlığı.

Bu ve buna benzer nitelikte birçok dersten 8 yarıyıl süren eğitim süresince sorumlu olacaklardır. Aynı zamanda kişiler, aldıkları dersleri başarı ile tamamladıkları takdirde “Çocuk Gelişimi Lisans Diploması” almaya hak kazanırlar.

Çocuk gelişimi bölümü mezunları ise “Çocuk Gelişimi Uzmanı” olarak kariyerlerine başlayıp anasınıflarında görev alabilirler. Ayrıca bu sertifikayla unvan kazanmış kişilerin okul öncesi öğretmeni maaşı da yüksek olacaktır.

Öte yandan iki yıllık ön lisans programını başarıyla tamamlayan mezunlar, Yükseköğretim Kurumlarının yapmış olduğu Dikey Geçiş Sınavı’ndan elde edeceği sonuç sonrasında diplomalarını Çocuk Gelişimi ya da Okul Öncesi Öğretmenliği bölümlerini tamamlayarak bitirebilirler.

MEB‘in resmi web sayfasını ziyaret ederek her yıl gerçekleştirilen atama sonuçlarını takip edebilirsiniz.

Sıkça Sorulan Sorular

Okul öncesi öğretmeni maaşı 2024 bilgileriyle ilgili olarak sıkça sorulan sorular şu şekildedir:

Okul öncesi öğretmen maaşları ne kadar oldu?

Okul öncesi öğretmen maaşları 2024 yılı itibariyle gelen %49,25’lik zam sonrasında 33.000 TL’ye yükseldi.

Okul öncesi öğretmenliği önü açık mı?

Okul öncesi öğretmenliği geleceği olan mesleklerden birisidir. Çünkü devletler geliştikçe daha çok erken eğitime başlamış çocuklara ihtiyaç duyuyorlar ve toplumun gelişmesi için bu konuya daha da önem gösteriyorlar. Bu anlamda okul öncesi öğretmenlerine her zaman ihtiyaç olacağı için önü açık bir meslek olarak bakılabilir.


Yorum Bırak
Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir