Estonya E – Vatandaşlık Nedir, Nasıl Alınır?

Estonya E – Vatandaşlık Nedir, Nasıl Alınır?

Günümüzde küreselleşmenin etkisi dalga dalga büyürken, dijital sektör de buna dahil tüm dünya uluslararası ticaretle iç içe geçti. Ülkeler arası para transferi yapmak, yurt dışından bir mal almak veya mal satmak gibi birçok eylemi günümüzde 7’den 70’e herkes kolayca gerçekleştirebiliyor.

İşte tam bu noktada ticari hedeflerini büyütmek bilhassa Avrupa pazarına açılmak isteyen girişimciler için Estonya e vatandaşlık hakkı müthiş ayrıcalıklar sunuyor! Estonya’dan dijital vatandaşlık alarak çok kolay bir şekilde şirket kurabilir ve yatırımlarınızı büyütebilirsiniz. İşte tüm detaylar…

Estonya E Vatandaşlık Nedir?

Estonya e Vatandaşlık
estonya e vatandaşlık ne demek?

Estonya devleti 2014 yılında dünyaya açılmak isteyen girişimcileri destelemek amacıyla online şekilde başvurulan ve çok kolay alınabilen bir vatandaşlık hakkı çıkardı.

Ülke tarafından sağlanan bu yenilik çıktığı günden beri Estonya vatandaşlığı ile karıştırılmaktadır. Estonya vatandaşlık başvurusu ile Estonya e vatandaşlık başvurusu birbirinden tamamen farklı kavramlardır.

Estonya e-devlet kavramı ne demek?

Estonya e devlet kavramı, Estonya devletinin dijital dönüşüm projelerinden birisi olarak hizmete girmiştir. Dünyanın farklı yerlerindeki diğer ülke vatandaşlarına dijital alanlar başta olmak üzere, e-ticaret, yazılım vb. sektörlerde çalışmak ve Avrupa piyasasına girmek isteyenler için verilen bir sanal vatandaşlık hakkıdır.

Yurt dışına açılmayı ve orada çalışmayı düşünüyorsanız İsviçre İş İmkanları yazısı ilginizi çekebilir.

Estonya e Vatandaşlık Oturum İzni Sunar Mı?

Estonya e vatandaşlık hakkına sahip olduğunuz zaman oturma izniniz olmaz. Hatta bununla beraber ülkeye girme hakkı da elde edemezsiniz. Estonya’ya turizm ve ticari faaliyetleriniz için seyahat etmek isterseniz Estonya Büyükelçiliğinden Schengen Vizesi almanız gerekmektedir.

Bununla beraber Estonya’da oturum izni ve yaşama hakkı elde etmek için vizeyle beraber oturum izni evraklarını tamamlayıp gerekli prosedüre göre işlemleri yürütmelisiniz. Yani kısacası e Estonya vatandaşlığı size sadece sanal ortamda bir vatandaşlık hakkı tanıyor ve sanal dünyada işlemlerinizi yapmanıza fayda sağlıyor.

Estonya E Vatandaşlık Avantajları

Estonya e Vatandaşlık
estonya e vatandaşlık avantajları

Eğer ki freelance olarak yurt dışına dijital alanlarda hizmet veriyorsanız kazandığınız parayı Türkiye’deki bir hesaba aktarmanız gerekecektir. Remote çalışma sistemiyle yazılım hizmeti veriyor, grafik-tasarım veya editörlük yapıyor ya da Amazon ve Alibaba gibi dünyanın büyük online alışveriş platformlarında satış yapıyorsunuz, bir cüzdana ihtiyacınız var.

Ülkemizde Paypal ile ödeme sistemi yasak olduğu için bu sistemle çalışan bir iş sisteminde sizin için para transferleri büyük sıkıntılar doğuracaktır. Bu durumda da Dijital Estonya Kimlik Kartı sayesinde çok basit birkaç işlem ile şirketinizi kurarak bankacılık işlemerinizi yürütebilirsiniz.

Estonya’dan e-vatandaşlık almanın avantajlarından birisi de resmi işlemlerin çok kolay bir şekilde yürütülmesi ve birkaç gün içinde şirketinizi açacak kadar az bürokrasi işlemi yer almaktadır. Bütün işlemleri online şekilde yürütüp şirket kurulum beyannamelerini de dijital ID ile imzalayarak tamamlayabilirsiniz.

İlginizi çekebilir: Almanya İş Bulma Siteleri

Ticaret Haricinde Estonya E Vatandaşlık Ne İşe Yarar?

Açıkçası ticari faaliyet yürütmeyecekseniz hatta PayPal gibi bir ödeme sistemiyle gelir sağlamayacaksanız E Estonya vatandaşlık başvurusu yapmanıza gerek yok. Estonya e vatandaşlık, Estonya’da şirket açıp para transferlerinizi bu şirket üzerinden yapacaksınız mantıklı bir girişimdir. Haricinde ekstra bir avantaj sağlamamaktadır.

Estonya E Vatandaşlık Başvurusu 2023

Estonya e Vatandaşlık
estonya e vatandaşık başvurusu, 20223 nasıl alınır

Estonya e vatandaşlık başvurusu işlemleri birkaç gün içerisinde halledilip en geç birkaç ay içerisinde de sonuç alabileceğiniz prosedürler içermektedir.

E Estonya Vatandaşlığı nasıl alınır diyenler için yapılması gerekenleri maddeler halinde sıraladım;

  • T.C. Kimlik Kartınız (yeni kimlik olması gerekli)
  • T.C. Pasaportunuz (geçerli olması gerekli)
  • Estonya E-Vatandaşlık Başvuru Formu
  • Neden başvurduğunuza dair bir yazılı metin

ESTONYA E VATANDAŞLIK İÇİN BURAYA TIKLAYABİLİRSİNİZ!

Başvuru linki üzerinden bilgileriniz doldurduktan sonra belirlenmiş tutarı yatırarak işlemi tamamlamalısınız. İşlem sonucu mail adresinize gönderileceği için e-posta adresiniz ve telefon numaranızı doğru girdiğinizden emin olmalısınız.

Estonya E Vatandaşlık Ücreti 2023

Estonya e vatandaşlığı başvurusunda sizden istenilen 2023 güncel ücreti 100-120 Euro aralığında olmaktadır. Kimlik kartı vergisi adı altında istenilen tutarı Visa ve Mastercard gibi kredi/banka kartınızdan online şekilde ödeyebilirsiniz.

E Estonya Vatandaşlığı Nasıl Alınır ?

Yukarıda belirttiğim başvuru adımlarını ve belgelerini tamamladıktan sonra 30 gün içerisinde (ortlama) size bir cevap gelecektir. Sonucun olumlu olması takdirinde Ankara Estonya Büyükelçiliğine giderek Estonya e vatandaşlık kartınızı şahsen teslim alabilirsiniz.

İşlem sırasında sizin adınıza herhangi birisi görüşme sağlayamaz ve teslim alımı yapamaz. Türkiye’nin hiçbir noktasına da posta gönderimi sağlanmamaktadır. Ayrıca unutulmamalıdır ki dijital vatandaşlık da olsa bu işlem son derece ciddi bir durum olması nedeniyle inceleme işlemleri 8 haftaya kadar sürebilir.

Estonya Büyükelçiliğine gittiğiniz zaman ise ilgili belgeleri teslim almakla birlikte parmak izi kaydınızı da vermenizi isteyeceklerdir.

Amerika İş İmkaları yazımız Estonya e vatandaşlığını merak edenlerin ilgisini çekebilir!

E-Vatandaşlık Kart Kiti Nasıl Kullanılır?

Estonya e Vatandaşlık
estonia e residency kit – estonya e vatandaşlık kart kiti

Tüm işlemler bittiğinde size Ankara Estonya Büyükelçiliğinde bir zarf içerisinde çipli kimlik kartı ve bir adet USB Kart okuyucu teslim edilecektir. Bunun yanında verilen PIN kodunun yer aldığı belgeyi de mutlaka korumanız gerekmektedir. Size verilen bu kart teslim alındıktan 1 gün sonra aktif hale gelmektedir.

Kartı kullanmak için ID Kart Software programını bilgisayarınıza indirip kurulumunu tamamlamanız gerekmektedir. Daha sonra kartınızı yerleştirdiğiniz USB Kartı bilgisayara takıp Estonya e devlet sistemine giriş yapmalısınız. Eğer ki sisteme giriş yaptıysanız artık Estonya e-vatandaşı oldunuz demektir.

E – Estonya Kartı ile Şirket Kurulumu Nasıl Yapılır?

E Estonya vatandaşlık kartınız ile şirket kurmak için bir adres belirtmeniz ve irtibat kişisi bildirmeniz gereklidir. Fakat oraya hiç gitmeseniz dahi size bu hizmeti sunan servis sağlayıcıları aylık 30-120 Euro arasında bir ödeme ile size adres ve irtibat kişisi atamaktadır.

Daha sonrasında bankaya yatıracağınız 190 Euroluk bir kayıt parası ile Estonya’da resmi olarak bir şirket sahibi olmaktasınız. Bu işlemleri yaparken size hukuksal ve banka temsilciliği sunan firmalar arasında güvenilir ve köklü olan firmaları tercih etmelisiniz.

Şirketiniz kurulduktan sonra da e-fatura ve e-imza işlemleri sayesinde dünyanın neresinde olursanız olun tüm resmi işlemlerinizi halledebilirsiniz.

Estonya E Vatandaşlık Vergi Sisteminde Ne Gibi Artılar Sunar?

estonya e vatandaşlık
Estonya e vatandaşlık

Estonya devleti vergi sistemi olan bir ülkedir. Vergisiz bir şekilde ticari işlem yapmanız mümkün değildir. Fakat bu ülkenin girişimcileri destelemek ve vatandaşlarının haklarını korumak adına çıkardığı yasalar neticesinde şirketteki paranızı doğru bir yatırım aracına dönüştürürseniz sizden vergi almıyor. Bu konuyu biraz daha açmak gerekirse…

Estonya e vatandaşlık vergi sisteminde tıpkı normal vatandaşlar gibi siz de tüm yasalardan eşit derecede hak sahibi ve sorumlu olursunuz. Örneğin Estonya’da şirket kurulumunuzu gerçekleştirdiniz ve para kazanmaya başladınız, bu gelir üzerinden de şirket masraflarınızı ödediniz.

Daha sonrasında parayı içeride tuttunuz yani kendinize bir kar payı almadınız. Bu durumda Estonya devleti sizin şirketinize daha fazla yatırım yapmanız ve büyümeniz için herhangi bir vergi talep etmiyor.

İş ve turizm amaçlı sık sık yurtdışına mı çıkıyorsun? Almanya Ev Kiralama Siteleri ve Kiralık Ev Tutma yazımıza göz atarak Almanya’daki konaklama ihtiyacını kolaylıkla giderirsin öğren!

Estonya E Vatandaşlık Vergi Oranları

Yukarıda bahsettiğim şekilde kazandığınız parayı şirket hesabınızda tutarak büyüme hedeflediğiniz takdirde Estonya size vergi muafiyeti tanıyor. Fakat paranızın bir kısmını veya tamamını çekmeye karar verdiğiniz zaman vergiye tabi oluyorsunuz.

Estonya’da vergi oranları ise sektörel bazda veya ücretlerin ütopik olmaması durumunda %20 olarak belirlenmiştir. Yani 2000 Euro bir gelir çekmeye karar verdiğiniz zaman 400 Euro’sunu vergi ödeyerek alabilirsiniz.

Estonya’dan Türkiye’ye Gelir Aktarımı

Estonya’dan çektiğiniz 2000 Euro paranın 1600’ü vergiden arındırılmış şekilde elinizde olduğu zaman parayı Türkiye’ye aktardığınızda bunu da Türkiye devletine beyan ediyorsunuz.

Bu para için karşınıza bir gelir vergisi çıkmaktadır. Fakat ülkemizde her 3-4 senede bir yurtdışından sağlanan gelirlere vergi affı çıkmaktadır.

Diğer E Vatandaşlık Veren Ülkeler Hangileridir?

Estonya’nın attığı bu adımla beraber dünyanın birçok ülkesi de dijital göçmenlik veya dijital vatandaşlık kavramlarına yoğunlaşmıştır. Şuan e-vatandaşlık veren resmi olarak başka bir ülke bulunmamakla birlikte önümüzdeki yıllarda, Almanya, Portekiz, Hırvatistan, Norveç, İspanya, İzlanda, Çekya gibi ülkeler bu dijital dönüşüm projesinde yer almaya hazırlanıyor.

Sıkça Sorulan Sorular

Estonya’da hayat pahalı mı?

Estonya’da yaşam maliyetleri son yıllarda artsa da pek çok Avrupa ülkesinden hala düşüktür.

Estonya Avrupa Birliği’ne üye mi?

Estonya 1 Mayıs 2004 tarihinde Avrupa Birliği’ne katılmıştır.

Estonya gelişmiş bir ülke mi?

Estonya, Avrupa Birliği ve Dünya Ticaret Örgütü üyesi bir ülkedir. IMF (Uluslararası Para Fonu) verilerine göre de gelişmiş bir ülkedir.

Yorum Bırak
Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorumlar
  • Meraklı - 04.06.2023

    Diyelim ki, yüm işlemler tamamlandı. Şirketi faal olarak işletiyoruz. Olduda bir şirketle anlaşma yapmak için gitmek gerekiyor yasa toplantı yaparak projeyi betleştirmek be anlaşma imzalamak gerekecek ve bunun için belki ay da bir bilemedin iki kere git gel yapmak gerekebilir? Bununla ilgili bir açıklama göremedim?


İçindekiler