2023 Yabancı Dil Tazminatı Ne Kadar? Güncel Başvuru ve Şartları

Devlet memurlarına dil teşviği için ödenen ek ücretler arasında olan yabancı dil tazminatı oldukça merak ediliyor. Peki, 2023 yılında dil tazmintı ne kadar oldu? Akademik personeller dil tazminatından nasıl faydalanabilir gibi bütün sorularınızın cevaplarını yazımızda bulabilirsiniz.

Bunları yanı sıra tazminat için sizden beklenen tüm başvuru şartları ve detaylarını da yazımızın devamında okuyabilirsiniz. Hazırsanız öğrenmeye başlayalım!

Dil Tazminatı Nedir?

dil tazminatı
dil tazminatı – dil tazminatı 2023 ne kadar

Dil Tazminatı devlete bağlı çalışan memurların yabancı dil öğrenmesini teşvik etmek ve alanında uzman kişiler yetiştirmek amacıyla ödenen ücrete denir. Kamu kurum ve kuruluşlarında görev alan personeller yabancı dil sınavlarından aldıkları puan karşılığında hesaplanan seviyeye göre belirlenen oranda bir teşvik ödemesi almaktadır.

Yabancı dil tazminatı mevzuatı 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 2’nci maddesinden esasla belirlenmiş olup  Yabancı Dil Bilgisi Seviye Belirleme Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik’ten yola çıkılarak uygulamaya koyulmaktadır.

Bu tazminattan yararlanmak için kanunca belirlenen dillerde YDS üzerinden aşağıda detaylı tablosu yer alan puan aralığında bir karşılık alarak başvuru gerçekleştirebilirsiniz.

Kimler Dil Tazminatı Alabilir?

Hem akademisyen hem de birçok devlet memurunun teşvik ödemeleri arasında yer alan bu haktan hangi meslekler yararlanabilir sorusunun cevabını sizin için araştırdık. İşte o meslekler!

Yabancı dil tazminatından faydalanabilecek memurlar şöyledir;

  • 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’na göre maaş alan kişiler
  • 3466 sayılı Uzman Jandarma Kanunu’na göre maaş alan kişiler
  • 926 sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanunu’na göre maaş alan kişiler
  • 2802 sayılı Hakimler ve Savcılar Kanunu’na göre maaş alan kişiler
  • 2914 sayılı Yükseköğretim Personel Kanunu’na göre maaş alan kişiler
  • 3269 sayılı Uzman Erbaş Kanunu’na göre maaş alan kişiler

Devlet memurlarına ödenen teşvik amaçlı dil tazminatlarında bu yazıda akademisyen dil tazminat göstergeleri, ödenekleri ve şartlarına yer verilmiştir.

Yabancı Dil Tazminatı İçin Hangi Sınavlar Gerekli?

Bu konuda internette sayısız haber yer almakta olup bilgilerin çoğu asılsızdır.

Yabancı dil tazminatından yararlanmak için ÖSYM tarafından yapılan YDS sonucu istenmektedir.

YÖKDİL, İELTS, TOEFL ve GOETHE denkliği hakkındaki tüm bilgiler yanlıştır. ÖSYM’nin mevzuata ilişkin açıklanmasında da görüldüğü üzere YDS harici tüm sınavlar tazminat başvurusu için geçersizdir.

İlginizi çekebilir: YDS Nasıl Yüksek Puan Alınır?

Dil Tazminatı Ne Kadar?

Dil Tazminatı
Dil tazminatı 2023 ücreti ne kadar

2023 yılı itibariyle Akademik personellerin dil tazminatı aşağıdaki tabloda gruplandırılmıştır.

Akademisyenler için yabancı dil tazminatı şu şekildedir;

UnvanA1 (96-100)A2 (90-95)B (80-89)C (70-79)
Araştırma Görevlisi611,75 ₺458,8 ₺305,88 ₺152,94 ₺
Doktor Öğretim Görevlisi611,75 458,8305,88152,94
Doçent611,75458,8305,88152,94
Profesör611,75458,8305,88152,94 ₺
Gösterge Değerleri1200 Gösterge900 Gösterge600 Gösterge300 Gösterge
Yabancı Dil Bilgisinden Yararlanılan
Personel İçin Ödeme Tutarları

Akademik Personelin unvanları değişmeksizin aldıkları ek ücretler tabloda görüldüğü üzere aynı belirlenmiştir. Tek fark dil bilgisi seviyesi üzerinden değişmektedir.

Diğer Kurumlar İçin Dil Tazminatı Kaç TL?

Ayrıca yukarıdaki tabloda yer alan göstergeler personelin dil bilgisinden yararlanan kurumlar için geçerlidir. Personelin dil bilgisinden yararlanmayan kurumlarda göstergeler ve maaşa yansımaları farklıdır.

Diğer devlet kurumlarında yabancı dil tazminatlar ise şöyledir;

A seviye750 Gösterge 322,79 ₺
B seviye500 Gösterge 215,20 ₺
C seviye250 Gösterge 107,60 ₺
Dil tazminatı 2023 ek gösterge ve ödenekleri

Bu rakamlar her yıl Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından düzenlenmekte olup memur maaş zamlarından bağımsız olarak değerlendirilmektedir.

Okuma Önerisi: Akademik Personel Maaşları 2023

Yabancı Dil Tazminatı Kaç Yıl Geçerli?

Yabancı dil tazminatı almaya hak kazanan kişiler başlangıç tarihinden itibaren 5 yıl geçerli olacak şekilde bu haktan yararlanmaktadır. Ancak 5 yıl sonrasında tazminat ödemesi doğrudan kesilmez bir alt seviyeye düşecek şekilde güncellenir.

Yabancı dil seviye belirleme sınavları aracılığıyla 5 yılda bir yeni seviye tespiti yapmanız dahilinde aynı seviyede de kalmanız mümkündür.

Dil Tazminatı Nasıl Alınır? Dilekçe Örneği Nereden Ulaşabilirim?

Dil Tazminatı
Dil tazminatı dilekçesi 2023

Yabancı dil tazminatı almak isteyen akademik personeller üniversitelerin ilgili sayfasında başvuru dilekçesine ulaşarak YDS sonuç belgesini de ek olarak sunmak şartıyla başvurabilir.

Dil tazminatı dilekçesi için üniversitenizin personel daire başkanlığı sayfası üzerinden bilgi alabilirsiniz.

Bu formu doldurup üniversitenin personel daire başkanlığına sunulduktan sonra resmi süreç başlar ve size bu tazminattan hak kazanmanız durumunda yazılı olarak geri bildirilir.

Dil Tazminatı Sınav Başvurusu ve Sorgulaması Nasıl Yapılır?

Yabancı dil tazminatı ödeneğinden yararlanmak isteyen kişiler için yalnızca YDS sınavı geçerlidir. Bu sınava ÖSYM üzerinden başvurarak katılma hakkı kazanırsınız.

Bu sınavda yukarıda belirtilen puan aralığında bir başarı sağladıktan sonra da üniversitenize tazminat için başvuru yapabilirsiniz.

Sınav başvurusunda sonra da sonuçlar ÖSYM sınav sonuç sayfasından ulaşarak bu hakkı kazanıp kazanamayacağınızı öğrenirsiniz.

Dil Tazminatı Hangi Diller İçin Geçerlidir?

Yabancı dil tazminatından yararlanmak isteyen kişiler için yönetmelikte belirtilen ve başvuru yapılacak diller 25 farklı yabancı dil ile sınırlıdır.

Yabancı dil tazminatı geçerli olan diller şöyledir;

  1. Almanca
  2. İngilizce
  3. Fransızca
  4. İspanyolca
  5. İtalyanca
  6. Arapça
  7. Farsça
  8. Bulgarca  
  9. Yunanca
  10. Danimarkaca (Danish)
  11. Ermenice
  12. Gürcüce
  13. Hollandaca (Dutch)
  14. Japonca
  15. Çince
  16. Korece
  17. Lehçe
  18. Macarca
  19. Portekizce
  20. Arnavutça
  21. Boşnakça
  22. Rumence
  23. Rusça
  24. Sırpça
  25. Ukraynaca

Yabancı Dil Tazminatı İle İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Hem devlet memurları hem de akademisyenlerin sıkça araştırdıkları yabancı tazminatı nasıl alınır, kaç yıl ödenir, hangi sınavlardan başvurulur merak edilen tüm detaylar güncel bilgilerle sizlerle…

Yabancı Dil Tazminatından Kesinti Yapılır mı?

Yabancı dil tazminatı vergisinde 7,59 oranında damga vergisi kesintisi olmakla beraber bu rakam yaklaşık olarak 1 Liradan daha düşük olmaktadır.

Yabancı Dil Tazminatı Kaç Yıl Ödenir?

Tazminat 5 yıl boyunca ödenmekte olup bu sürenin sonunda yeniden sınava girilmemesi dahilinde bir alt seviyeye düşerek ödenmesi devam etmektedir.

Yabancı Dil Tazminatından Kimler Yaralanabilir?

Bu tazminattan 657’ye tabi memurlar ile birlikte, TSK Personeli, Jandarma Personeli, Yükseköğretim Kurumları Personeli ile Hakimler ve Savcılar kanununa bağlı kişiler yararlanabilmekte.

Yabancı Dil Tazminatında YÖKDİL, İELTS ve TOEFL Sınavları Geçerli Mi?

Yabancı dil tazminatı yalnızca YDS sınavı için geçerlidir. ÖSYM veya diğer kurumların yaptığı ikinci bir sınav için bu tazminat geçerli değildir.

YDS’den İki Farklı Puan Sahiplerine Hangi Tutar Ödenir?

Eğer ki aynı sene veya farklı senelerde YDS’den iki farklı puan aldıysanız, başvuru dilekçenizde en yüksek puanınız yer alarak başvurabilirsiniz. Yüksek olan puan türüne göre ödenek hesaplanacaktır.

-->