Menenjit Aşısı Ne Zaman Yapılır? 2023 Fiyatları Ne Kadar?

Menenjit aşısı en bulaşıcı bakteriyel (Neisseria meningitidis) menenjit etkenine yönelik geliştirilmiştir. Bu nedenle menenjit aşısı ne zaman yapılır son derece önemli bir konudur.

Aşı, ülkemizde Sağlık Bakanlığı tarafından zorunlu aşı kapsamında değildir. Ancak isteyen kişiler eczanelerden alıp sağlık kuruluşlarında yaptırabilmektedir. Bu yazımızda aşı ne zaman yaptırılmalı, bu aşıyı kimler aşı yaptırmalı ve Menenjit aşısı fiyatları gibi merak edilen pek çok soruyu cevaplandırdık.

Menenjit Nedir?

Menenjit beyin zarının iltihaplanmasıdır. Beyin zarının iltihaplanmasına genellikle virüs ve bakteriler sebep olur. En fazla bulaştırıcılığı olan ve ölümcüllüğü yüksek olan etken bakterilerdir. Bu sebeple menenjit aşısı, menenjitten kaynaklı ölümlere, zeka geriliğine ve beyin hasarı gibi tehlikeli durumların ortaya çıkmasını engeller.

Kimler Menenjit Aşısı Yaptırmalı?

menenjit aşısı

Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre Türkiye menenjit hastalığında orta riskli ülkeler sınıfında yer almaktadır. Bu yüzden aşı, Sağlık Bakanlığı tarafından genel aşılama şemasına henüz eklenmemiştir. Aşısı olan meningokok bakterisinin A, B, C, Y ve W 135 formları bulunmaktadır. Ülkemizde ise A, B, Y, ve W 135 formları görülür. Bu formlara göre çeşitli aşılar üretilmiştir.

Meningokok bakterisi özellikle Afrika ve Hicaz yarım adasında yaygın bulunmaktadır. Bulaşıcılığı yüksek olduğu için buralara seyahat etmeyi planlayan kişilerin menenjit aşısını yaptırmaları gerekmektedir. Bağışıklığı düşük kişiler, kışla ve kamp gibi toplu yerlerde yaşayanlarda, hacca gidenlerde, dalak fonksiyonu bozuk olan kişilerde ve HIV taşıyıcısı olan kişilerde aşı yaptırması gereken kişiler arasında yer almaktadır.

Menenjit aşısı veya benzer içerikli bir aşıya alerjisi olanların aşıyı yaptırmamalıdır. Son yıllarda yapılan çalışmalar ile A grubu aşıların hamilelerin kullanmasında sorun olmadığı yönünde çalışmalar vardır. B grubu aşıların hamilelerde kesinlikle kullanılmaması gerekmektedir. Her iki grupta yer alan aşıları emziren anneler kullanmamalıdır.

Kimlerde Görülür?

Menenjit en fazla 5 yaşından küçük çocuklarda ve 65 yaş üstü kişilerde gözlemlenir. Küçük çocuklarda beraberinde olan bir hastalıkla ölümcül olabilir veya ömür boyu kalacak zeka geriliği gibi bir durum ortaya çıkabilmektedir. Hastalık başlarda gribe benzetilir. Bilinç bulanıklığı, kusma, ense sertliği gibi klasik bulguları ortaya çıktığında hastalık ilerlemiş demektir. Antibiyotik tedavisi ile hastalık tedavi edilse de %10 oranında küçük veya büyük hasarlar bırakabilir. Bu yüzden 2 aydan büyük çocuklarda aşılanma önerilir.

Menenjit Aşıları Nelerdir?

Menenjit aşıları A grubu ve B grubu olarak 2 türe ayrılır. A grubunda yer alan aşılar A, C, Y, ve W135 formlarına karşı üretilmiştir. Ülkemizde Nimenrix, Menveo ve Menactra isimlerinde birbirinin muadili 3 tane aşı bulunmaktadır. B grubunda yer alan aşı ise B formuna karşı üretilmiştir. Ülkemizde menenjit aşısı Bexsero isminde satılmaktadır.

Menenjit Aşısı Ne Zaman Yapılır?

Bu sorunun tek bir cevabı bulunmamaktadır. Her aşının dikkat edilmesi gereken durumları mevcuttur. Bu durum özellikle 2 yaşından küçük çocuklarda çok fazla değişkenlik göstermektedir. Anlaşılması daha kolay olması açısında başlıklar halinde her aşının ne zaman yapılması gerektiğini paylaşacağız.

Nimenrix Ne Zaman Uygulanır?

menenjit aşısı
A Grubu

Nimenrix A grubu aşı olarak A, C, Y ve W135 formlarına etkilidir. Kas içine 0.5 ml uygulanır. Diğer aşılarla birlikte uygulanabilir. 12 aylıktan büyüklerde tek doz yapılır. 2-12 ay arasında bebeklerde menenjit aşısı 3 doz uygulanır. Her doz arasında 2 ay bulunması gerekmektedir.

Menveo Ne Zaman Uygulanır?

menenjit aşısı
A Grubu Menenjit Aşısı

Menveo A grubu aşısı olarak A, C, W135 ve Y formlarına etkilidir. Kas içine 0.5 ml çözelti şeklinde enjekte edilir. Diğer aşılarla birlikte uygulanabilir. Her doz arasında 2 ay olması gerekmektedir. 24 Aylıktan büyüklerde tek doz yapılması yeterlidir. 6-24 ay arasında bulunanlar için 2 doz yapılması gerekmektedir. 2-6 ay arasında olanlar için 4 doz uygulanmalıdır ve son dozu 12 aylıkken yaptırmaları gerekmektedir. Bu aşı için olası zamanlar şu şekildedir :

  • 2.ay – 4.ay – 6.ay – 12.ay
  • 3.ay – 5.ay – 7.ay – 12.ay
  • 4.ay – 6.ay – 8.ay – 12.ay
  • 5.ay – 7.ay – 9.ay – 12.ay
  • 6.ay – 8.ay -10.ay – 12.ay

Menactra Ne Zaman Uygulanır?

menenjit aşısı
A Grubu

Menenjit aşısı kaç doz uygulanır?

Menactra A, C, Y, W135 formlarına karşı etkili A grubu menenjit aşı olarak satılmaktadır. Kas içine 0.5 ml enjekte edilerek uygulanır. Diğer aşılarla birlikte uygulanabilir. 24 aydan büyük kişilerde tek doz uygulanır. 9-23 aylık bebeklerde 2 doz uygulanır ve bu dozlar arasında 3 ay bulunması gerekmektedir.

Bexsero Ne Zaman Uygulanır?

menenjit aşısı
B Grubu

Bexsero B formuna etkili B grubu menenjit aşısı olarak satılır. Kas içine 0.5 ml enjekte edilerek verilir. Diğer aşılarla birlikte verilmesi önerilmez ve diğer aşılarla arasında 1 ay olması gerekir. 24 aydan büyük kişilerde 2 doz uygulanır ve 2 doz arasında 2 ay bulunması gerekmektedir. 12-24 aylık bebekler 3 doz aşı yaptırmaları gerekmektedir. Bunlarda 2 tanesi koruyucu 1 tanesi hatırlatıcı (son dozdan 12 ay sonra) dozdur ve aşılar arasında 2 ay olması gerekmektedir. 12-24 aylık olası aşı zamanları şu şekildedir;

  • 13. ay – 15. ay – 27. ay
  • 14. ay – 16. ay – 28. ay
  • 18. ay – 20. ay – 32. ay
  • 23. ay – 25. ay – 37. ay

6-12 ay arasında olan bebeklere 3 doz aşı yapılır. Her aşı arasında 2 doz bulunması gerekmektedir. Yapılan 3 doz aşıdan 2 tanesi koruyucu ve 1 tanesi hatırlatıcı doz olarak uygulanır. Hatırlatıcı doz 12-15 ayları arasında yapılır. 6-12 ay arası olası aşı şeması şu şekildedir;

  • 7. ay – 9. ay – 13,14 veya 15. aylardan biri
  • 8.ay – 10. ay – 13,14 veya 15. aylardan biri
  • 9.ay – 11. ay – 13,14 veya 15. aylardan biri

2-6 ay arasında olan bebekler 4 doz aşı yapılmaktadır. Her doz arasında en az 2 ay bulunması gerekmektedir. Yapılan aşıların 3 tanesi koruyucu 1 tanesi hatırlatıcı dozdur. Hatırlatıcı doz 12- 15 ayları arasında olması gerekmektedir. 2-6 ay arasında olası aşı şeması şu şekildedir;

  • 3. ay – 5. ay – 7. ay – 13,14 veya 15. aylardan biri
  • 5. ay – 7. ay – 9. ay – 13,14 veya 15. aylardan biri

Menenjit Aşısı Yan Etkileri Nelerdir?

menenjit aşısı yan etkileri

Menenjit aşısı yan etkileri genel olarak çok fazla bulunmamaktadır. Genel aşılarda olduğu gibi aşı yerinde kızarıklık, şişlik ve huzursuzluk gözlemlenebilir. Ancak Bexsero aşısında çok ciddi ateş yapabilmektedir. Bu sebeple bu aşıyı olduktan sonra ateş düşürücü bir ilaç kullanmak gerekmektedir. Ateşin yanında halsizlik ve huzursuzluk yapabilmektedir.

Alerjik Rinit hastalıklarını anlattığımız yazılarımıza linke tıklayarak ulaşabilirsiniz.

2023 Menenjit Aşısı Fiyatı Ne Kadar?

Menenjit aşısı fiyatı 2023 yılında gelen zamlarla birlikte şu şekilde güncellenmiştir;

AşıFiyatı
Nimenrix menenjit aşısı fiyatı 20231330.84 TL
Menveo aşırı fiyat (0,5ML IM ENJEKSIYONLUK COZELTI HAZIRLAMAK ICIN LIYOFILIZE TOZ ICEREN 1 FLAKON)1161.10 TL
Menactra 0,5 ML IM ENJEKSIYONLUK COZELTI ICEREN 1 FLAKON
1468.38
TL
Bexsero 0.5 ML IM ENJEKSIYONLUK SUSPANSIYON ICEREN KULLANIMA HAZIR ENJEKTOR 1674.24 TL
Menenjit Aşısı Ne Kadar 2023

Yukarıdaki tabloda görüldüğü gibi menenjit aşısı fiyatları 1161.10 TL ile 1674.24 TL arasında değişmektedir.

Antihistaminik ilaç grubundan Fexadyne ve Kestine ilaçlarını anlattığımız yazılarımız ilginizi çekeceğini düşünüyoruz. Göz atmaya ne dersiniz ?

Menenjit aşısı ülkemizin orta riskli ülkeler sınıfında olduğu için zorunlu aşı şemasında yer almamaktadır. Ancak risk grubunda yer alan kişiler para karşılığında sağlık ocaklarında ve hastanelerde yaptırabilmektedir. Ancak sağlık bakanlığı hastalıkların yayılma oranına göre aşı takvimine yeni aşılar eklemektedir. Çocukluk çağında yapılacak aşı takviminin güncel halini Sağlık Bakanlığı sitesinden bulabilirsiniz.

Sıkça Sorulan Sorular

Menenjit aşısı (bexsero) fiyatı ne kadar?

Bexero menenjit aşı fiyatı 1674.24 TL‘dir.

3 aylık bebeğe menenjit aşısı yapılır mı?

Menenjit aşısı, 2. aydan itibaren uygulanabilen bir aşıdır.

Menenjit aşısından sonra ateş ne kadar sürer?

Aşı sonrası görülen ateş yükselmesi 3 ile 7 gün arasında geçmektedir. Ateş, 38,5 üzerine çıktığında ateş kesici kullanılabilir ve kontrol altına alınabilir.

-->