İngiltere Yüksek Lisans – 2023 Güncel Bilgiler ve Şartlar

Dünya çapında en iyi üniversitelerin bulunduğu İngiltere, pek çok açıdan yüksek lisans yapmak isteyenler için cazip bir seçenektir. İngiltere yüksek lisans şartları ve İngiltere yaşam masrafları neler biz de sizler için araştırdık.

Öğrencilerine pek çok avantaj sağlayan İngiltere’deki üniversiteler, mezun olanlara 2 yıl çalışma izni de vermektedir. Bu da ülkeyi, yurt dışında yüksek lisans seçenekleri arasında ön plana çıkarmaktadır.

İngiltere Yüksek Lisans Eğitimi Avantajları

İngiltere yüksek lisans
İngiltere yüksek lisans

Pek çok gencin hayallerini süsleyen üniversitelerin bir kısmı İngiltere’de yer almakta. Öğrencilerin özellikle İngiltere’de bulunan üniversiteleri seçmelerinin pek çok nedeni var.

İngiltere Yüksek Lisans Eğitimi almanın avantajları;

  • İngiltere’de yer alan üniversitelerin bazı programlarında yüksek lisans eğitimleri 1 sene sürmektedir.
  • İngiltere’de yer alan okullardan birçoğu eski bir geçmişe sahiptir. Bu üniversiteler uluslararası alanda öğrencilerin kariyeri için oldukça önemlidir. Ayrıca köklü ve kaliteli bir eğitim ile öğrenciler pek çok alanda kendilerini geliştirebilir.
  • İngiltere’nin sıklıkla tercih edilme sebeplerinden birisi de, okul bittikten sonra yüksek lisans öğrencilerine 2 senelik çalışma izni vermesidir. Böylece yüksek lisanstan mezun olan kişiler, İngiltere’de kariyer yapabilmektedir.
  • Diğer yandan İngiltere yüksek lisans yaparken çalışmak isteyenler de part-time işlerde çalışabilmekte. Böylece öğrenciler, maddi olarak gereksinimlerini de karşılayabilecek bir durumda olabilirler.
  • Diğer önemli bir husus ise İngiltere’de bulunan okulların YÖK denkliğinin olmasıdır. Türkiye’de lisansı tamamlamış pek çok öğrenci, İngiltere’de bulunan üniversitelerin birçoğuna başvuru yapabilmektedir.

İngiltere’de yüksek lisans eğitimi almanın kariyer ve sosyokültürel olarak birçok avantajı mevcuttur. Peki başvuru için hangi şartlar aranıyor, işte cevabı…

İngiltere Yüksek Lisans Başvuru Şartları Nelerdir?

İngiltere Yüksek Lisans
İngiltere Yüksek Lisans Şartları

İngiltere’de yüksek lisans yapmak, birçok gencin hedefleri arasında yer almaktadır. Ancak bunun için bazı şartları sağlamak gerekmektedir.

İngiltere yüksek lisans şartları:

  • YÖK denkliği olan bir üniversiteden ve bölümden mezun olmak.
  • IELTS UKVI sınavına girerek başarılı olmak. Bu sınavdan 4.0 almak, İngiltere’deki üniversitelere başvuru yapabilmeniz için yeterlidir.
  • Bitirilen lisanstan iyi bir not ortalaması ile mezun olmak. Okuyacağınız okula ve bölüme göre 4.0 üzerinden en az 2.0 ortalamaya sahip olmak.
  • Alanla ilgili alınmış sertifikalar ve kazanılmış belgeler de kabul almanız için önemli bir rol oynamaktadır.
  • Not ortalaması ya da dil seviyesi yeterli olmayan kişiler için pre-master programları da mevcuttur.

İngiltere’de yüksek lisans yapmak isteyen öğrencilerin Tier 4 Öğrenci vizesine başvuru yapması gerekmektedir. Bu vizeyi alabilmek için de en az orta düzey yani intermediate seviyesinde İngilizce bilmek gerekmektedir. Ayrıca uluslararası geçerliliği olan sınav puanına sahip olmak da aranan şartlar arasındadır.

İlginizi çekebilir: Amerika’da Yüksek Lisans Yapmak

İngiltere Yüksek Lisansı İçin Gerekli Tier 4 Vizesi Nasıl Alınır?

İngiltere yüksek lisans
İngiltere yüksek lisans

İngiltere yüksek lisans eğitimi için Tier 4 İngiltere öğrenci vizesine ihtiyacınız var. Bu vizeyi alabilmek içinse belli şartları yerine getirmeniz beklenmektedir. Bunlar arasında orta derecede İngilizce bilmek, iyi bir not ortalamasına sahip olmak gibi şartlar bulunmaktadır. Ayrıca başvurduğunuz üniversiteden kabul almış olmanız beklenmektedir.

Tier 4 vizesine başvuru için istenen evraklar şu şekildedir;

  • Kabul belgesi
  • Vukuatlı Nüfus Kayıt Belgesi (İngilizcesi de olacak)
  • IELTS UKVI puanı
  • İngilizce Transkript Belgesi
  • Diploma (İngilizce olacak)
  • Banka hesap dökümü

Tüm belgelerin hazırlanmasının ardından vize ve ulaşım, konaklama gibi kısımları planlamaya geçebilirsiniz.

Okuma Önerisi: İngiltere’de Dil Okulu Fiyatları

İngiltere’nin En İyi Üniversiteleri Hangileri?

İngiltere en iyi üniversiteler
İngiltere en iyi üniversiteler

İngiltere’de dünyada kendini kanıtlamış pek çok üniversite bulunmaktadır. Bu üniversitelerin birçoğunun köklü bir geçmişi vardır.

İngiltere’deki en iyi üniversiteler;

  • University of Cambridge: Bu üniversite İngiltere’nin en büyük ve en başarılı okuludur. Dünya çapında üne sahip olan okulda okumak pek çok kişinin hayalidir. Verdiği eğitimle bu okuldan mezun olan bir kişinin işsiz kalması neredeyse imkansız diyebiliriz. Okulun en başarılı bölümleri ise Hukuk, Ekonomi ve Fen Bilimleridir.
  • University of Oxford: İngiltere’nin en eski okullarından olan Oxford, uluslararası alanda en iyi üniversiteler arasında başı çekmektedir. 1096 yılından bu yanan kaliteden ödün vermeyen eğitimiyle nam salan üniversite, Hukuk, Beşeri Bilimler gibi alanlarda öne çıkmaktadır.
  • University of St.Andrews: Ülkenin bir diğer başarılı okuludur. Bu okuldan 1400’lü yıllardan bu yana iyi eğitim vermektedir. Okulun Fizik, Bilgisayar, Uluslararası İlişkiler gibi bölümleri oldukça başarılıdır.
  • Imperial College London: İngiltere’nin en iyi okulları sıralamasında ilk 10’da yer alan bu okul da Tıp, Mühendislik ve Bilim alanlarında oldukça başarılıdır.
  • Loughborough University: Londra’da bulunan bu büyük okulda pek çok program yer almaktadır. Okulun özellikle başarılı olduğu bölümler ise mühendislik ve spor alanıdır.
  • Lancaster University: İngiltere’nin önde gelen okullarından olan bu üniversite her alanda başarılıdır. Özellikle sanat ve tasarım alanında ise öne çıkmaktadır.
  • Durham University: Oxford ve Cambridge’den sonra İngiltere’nin en eski okullarından olan üniversite, Durham’da yer almaktadır. Özellikle psikoloji alanında oldukça başarılıdır.
  • University College London: Tıp, hukuk ve bilim gibi alanlarda öne çıkan üniversite, İngiltere’nin önde gelen üniversiteleri arasında yer alır.
  • London School of Economics: Ekonomi başta olmak üzere hukuk ve sosyal bilimlerde üstün başarı gösteren okul, pek çok kişi tarafından tercih edilmektedir.
  • The University of Warwick: Özellikle ekonomi ve uluslararası çalışmalar alanında üstün başarı göstermekte olan okul, sadece İngiltere’nin değil dünyanın en iyi üniversiteleri arasında gösterilmektedir.

Öneri yazısı: İspanya Yüksek Lisans

İngiltere’de Yüksek Lisans’ta Konaklama İmkanları

İngiltere Yüksek Lisans
İngiltere Yaşam Koşulları ve Masraflar

İngiltere’de yüksek lisans yaparken pek çok konaklama seçeneğine sahipsiniz. Bunlardan başında üniversitelerin kendi yurtları gelmektedir.

Üniversite’nin kendi yurdunda kalmak hem ekonomik açıdan, hem diğer öğrencilerle kolay iletişim kurma bakımından hem de üniversiteyi daha etkin kullanabilmek açısından avantajlar içermektedir.

Konaklama için sıkça tercih edilmekte olan bir diğer seçenek ise aile yanında kalmaktır. Bu seçenek de ekonomik anlamda oldukça avantajlıdır. Aile yanında konaklamaların farklı seçenekleri de bulunmaktadır.

Öğrencilerin tercih edebilecekleri bir diğer seçenek, kampüslere yakın mesafelerde bulunan özel yurtlardır. Burada da üniversite yurtlarında olduğu gibi farklı kişi sayısında odalar mevcuttur.

Öğrenciler ekonomik durumlarına göre 3-4 kişilik ya da 2 kişilik odaları tercih edebilir. Arıca tek kişilik oda seçenekleri de bulunmaktadır.

Öğrencilerin genelde tercih ettikleri diğer bir seçenek ise öğrenci evleridir. Bu evler diğerlerine göre daha özgür olmakla beraber bazen daha maliyetli olabilmektedir.

İngiltere’de 1 sene süren yüksek lisans programı boyunca konaklama masrafınız 4.000 GBP ile 7.500 GBP arasında olacaktır.

İngiltere Yüksek Lisans Ücretleri Ne Kadar?

İngiltere’de bulunan her okulun maliyeti farklıdır. Üniversiteler, eğitim ücretlerini kendileri belirlemektedir. Prestiji yüksek olan okulların eğitim ücretleri genelde daha yüksek olmaktadır. Fiyatlar üniversiteden üniversiteye değişmektedir.

Üniversitelerin ortalama eğitim ücretleri 15.000 GBP ile 40.000 GBP arasında değişiklik gösterebilmektedir.

Diğer yandan fiyatlar, bölümden bölüme göre de değişebilmektedir. Her yıl yenilen yüksek lisans eğitim ücretleri, eğitim tipine göre de farklılaşmaktadır.

İngiltere yüksek lisans eğitimi almak için kişiler burs da kazanabilir. Ancak öğrencilerin burs kazanabilmesi için çok başarılı bir özgeçmişe sahip olmaları da gerekmektedir. Eğitim bursları az sayıda kişiye verilmektedir.

İngiltere’de yüksek lisans yapmak belirli yetkinlikleri gerektiriyor. Bununla birlikte şansınız varsa ve kendinize güveniyorsanız mutlaka denenmesi gereken bir seçenek. Gerek eğitim kalitesi gerekse sunduğu yaşam şekli olarak eşsiz bir deneyim olabilir.

Yurt dışında okumak ve burs seçenekleri değerlendirmek mi istiyorsunuz? Yurt Dışı Eğitim Bursları yazımızı vakit kaybetmeden okumanızı tavsiye ederim!

-->