Yurt Dışı Eğitim Bursları 2023 – BURS VEREN KURUMLAR

Yurt dışı eğitim bursları ile yurtdışında eğitim hayatına devam etmek isteyen öğrenciler için tam kapsamlı bir burs araştırması yaptık. Yurt dışında eğitim bursları içerisinde lisans, yüksek lisans ve yurt dışı doktora bursu olmak üzere tüm öğrenci adayları için uygun burs programlarını inceledik.

Yurt dışında eğitim görmek için talepler son yıllarda giderek artmaktadır. Bunun başlıca sebepleri yurt dışında yaşama şansı, yabancı dil geliştirmek ve alanında yetkin eğitim almaktır.

Kur farklarının yüksek olduğu ülkelerde eğitim görmek birçok kişiyi yurt dışına çıkma konusunda zorlamaktadır. Yurt dışı eğitim bursları ise size bu süreçte maddi olarak çok büyük bir destek olacaktır.

Bu durumda devlet veya özel vakıflar gibi bursiyerlere verdiği destekle sürecin neredeyse tamamı bile karşılanmaktadır. İşte yurt dışında eğitim almanızı kolaylaştıracak burslar…

Yurt Dışı Eğitim Bursları Veren Kurumlar

yurtdışında okumak için burs
yurtdışında okumak için burs

Yurt dışı eğitim bursları kapsamında birçok sitede sayısız örnek bulmak mümkün. Fakat bu bursların bir kısmı öğrencilere zorlu şartlar sunmaktadır.

Kapsamlı bir burs almak için prestij sahibi kurumlardan destek almak önemlidir. Biz de prestij sahibi yurt dışı eğitim bursları veren vakıflar hangileri sizler için hazırladık. İşte tam kapsamlı yurt dışı eğitim bursları;

  • YLSY Bursu
  • Fulbright Bursu
  • Jean Monnet Bursu
  • British Council GREAT Bursu
  • TÜBİTAK Bursu
  • TEV Bursu
  • Chevening Bursu

Şimdi teker teker bursları incelemeye başlayalım…

YLSY Bursu

yurt dışı eğitim bursları
MEB yurt dışı eğitim bursları

YLSY, en yaygın burs programlarından olup devlet kurumlarında iş güvencesi de veren ender programlardan birisidir. YLSY bursu, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından çeşitli kamu kuruluşlarıyla işbirliği içerisinde yürüyen burs programının adıdır.

YLSY (Yurt Dışına Lisansüstü Öğrenim Görmek Üzere Gönderilecek Öğrencileri Seçme Ve Yerleştirme) Bursu yüksek lisans ve doktora adaylarının başvurabileceği en önemli burslardan biridir.

YLSY programında istenilen şartları yerine getiren öğrencilerin aldığı eğitim sonrasında işbirliği protokolündeki kurumlarda da çalışma olanağı hazırdır.

YLSY Nedir başlıklı yazımızı okuyarak YLSY bursu başvuru şartlarına dair detaylı bilgi sahibi olabilirsiniz.

YLSY burs ücretleri, yurt dışında okuduğunuz ülkeye göre değişilik göstermektedir. Sizler için birkaç ülkenin aylık burs miktarlarını paylaşıyorum;

  • İngiltere: Lisans için 1.080 Sterlin; Yüksek Lisans ve Doktora için 1.200 Sterlin
  • Almanya: Lisans için 1.330 Euro; Yüksek Lisans ve Doktora için 1.490 Euro
  • Hollanda: Lisans için 1.330 Euro; Yüksek Lisans ve Doktora için 1.490 Euro
  • İtalya: Lisans için 1.200 Euro; Yüksek Lisans ve Doktora için 1.350 Euro
  • İspanya: Lisans için 1.200 Euro; Yüksek Lisans ve Doktora için 1.350 Euro

Bu burs sayesinde dünyanın birçok ülkesinde alanında uzmanlaşmak isteyen öğrenciler için eğitim imkanı sunulmaktadır.

Fulbright Bursu

yurt dışı eğitim bursları
yurt dışı üniversite bursu

Fulbright, Türkiye-Amerika Birleşik Devletleri arasında imzalanan ikili protokol çerçevesinde verilen bursun adıdır. Türkiye’den yurt dışına okumaya gidecek öğrenciler için verilen burs programları içerisinde en prestij sahibi olanlardan biridir.

Burs, Amerika’da eğitim görmek isteyen yüksek lisans, doktora öğrencilerinin yanı sıra Fulbright ilgili sitesinde yer alan bilgiler dahilinde; spor bursu, üstün başarı bursu, yabancı dil öğrenim bursu, akademik araştırma bursu gibi çok sayıda program yer almaktadır.

Fullbright bursunu almaya hak kazanmanız için lisans başarı ortalamanız, ileri seviye İngilizce bilginiz, bazı alanlar için iş tecrübesine sahip olmanız gibi kriterler aranmaktadır.

Fullbright bursu için TOEFL’dan en az 75, IELTS’ten ise en az 6 puan almanız gerekmektedir.

Burs programlarında ulaşım, öğrenim giderleri, sağlık sigortası ve diğer masrafları da kapsayan geniş bir alanda destek sağlamakta olup eğitim süresini aşmamak kaydıyla sürmektedir.

Fullbright kazananlar, 1 senelik akademik süre için 50.000 ABD Doları’na kadar burs kazanabilmektedir. Bu bursu kazanabilirseniz Amerika’da çok rahat bir şekilde eğitiminizi tamamlayabilirsiniz!

Amerika’da Yüksek Lisans yazımızı okumadan geçmeyin!

Jean Monnet Bursu

yurt dışı eğitim bursları
yurt dışı yüksek lisans bursları

Jean Monnet burs programı, Türkiye Cumhuriyeti ile Avrupa Komisyonu arasında 1989 yılında yapılan anlaşmayla hayata geçirilmiştir. Seçili kursiyerler 3-12 ay arasında AB ülkelerindeki üniversitelerde yüksek lisans ve araştırma hakkı tanınmıştır.

Yurt dışı eğitim bursu kapsamında olan bu program Avrupa birliğine uyum programı çerçevesinde verilmektedir.

Burs miktarı ise okul ücretini, yaşam giderlerini (barınma, ulaşım, gıda), sabit giderleri (vize-pasaport, seyahat, eğitim materyali vb.) kapsayacak şekilde verilmektedir. Jean Monnet Bursu her yıl kendi internet sitesinden başvuru şartları ve programın kapsamı detaylıca paylaşılmaktadır.

Jean Monette bursunu almaya hak kazanırsanız senelik 40.000 Euro‘ya kadar destek alabilirsiniz.

Fransa’da Üniversite Okumak başlıklı yazımız yurt dışı eğitim hayatınızı planlarken yol gösterici olabilir!

British Council GREAT Bursu

yurt dışı eğitim bursları
yurtdışı lisans bursları

Great bursu, Birleşik Krallık üniversitelerinde 1 yıl süreyle lisansüstü eğitim alma imkanı veriyor. Bu yurt dışı eğitim bursu  programına  aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 14 ülkeden öğrenci katılmaktadır.

Burs miktarı eğitim giderlerini sağlamak amacıyla verilmekte ve yaklaşık 10.000 Sterlin tutmaktadır.

Aşağıdaki listede, British Council Great Bursu kapmasına dahil üniversiteleri inceleyebilirsiniz;

  • Cardiff University
  • Edinburgh Napier University 
  • Goldsmiths, University of London 
  • Nottingham Trent University
  • Oxford Brookes University 
  • Teesside University
  • University of Edinburgh
  • University of East Anglia
  • University of Glasgow 
  • University of Hull
  • University of Stirling
  • University of York 
  • Liverpool John Moores University
  • University of Manchester
  • University of Bradford 
  • Anglia Ruskin University 

British demişken İngiltere Dil Okulu yazımızı okumayı unutmayın!

TÜBİTAK Bursu

yurt dışı eğitim bursları
yurt dışı bursları lisans

Yurt dışı eğitim bursları yazımıza TÜBİTAK ile devam edebiliriz. Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) tarafından yurt içi yüksek lisans ve yurt dışı doktora adaylarına verilen destek programları içerisinde öneme sahip bir diğer burstur. TÜBİTAK ilgili sayfasında burs programı hakkında detaylı şartname ve bilgiler yer almaktadır.

TÜBİTAK tarafından verilen burs kapsamında ise bursiyerlerin ulaşım, öğrenim harçları, aylık gider masrafları ve sağlık sigortası desteği verilir. Ancak bu burs programında da ALES ve Yabancı Dil yeterliliği aranmaktadır.

TÜBİTAK bursu için en önemli başvuru şartları şu şekildedir;

  • ALES eşit ağırlık puanının en az 75 olması
  • En az 2,50/4,00 genel not ortalamasına sahip olmak
  • 5 yıl geçerli olmak üzere YDS ya da YÖKDİL sınavlarından en az 60 puan almak
  • TOEFL-IBT sınavından en az 72 puan almak

TEV Bursu

yurt dışı eğitim bursları
yurt dışı eğitim bursları lisans

Ülkemizde alanında uzman kişileri yetiştirmek ve desteklemek amacıyla 1969 yılından beri bursiyerleri destekleyen vakıf bursudur. Her yıl yüksek lisans, tıp ve diğer araştırma alanlarında burslar vermektedir. Burslar, ABD ve Batı Avrupa ülkelerinde yer alan seçkin üniversiteleri kazanan adaylara verilir.

TEV bursunda aranan şartlar öğrencinin lisans ortalaması, dil yeterliliği ve ailesinin maddi geliri gibi kriterlerdir.

Öğrencinin en az 3,00 genel not ortalamasının olması; TOEFL-IBT’den 79-93 arası puan almış olması; IETLTS Academic’den en az 6,5 puan almış olması gerekmektedir.

Ayrıca TEV bursları (Türk Eğitim Vakfı) ilgili sitesinde yaz okulu, seminerler, erasmus gibi diğer yurt dışı eğitim bursları da yer almaktadır.

İlginizi çekebilir: Macaristan’da Üniversite Okumak

Chevening Bursu

yurt dışı eğitim bursları
yurt dışı master bursları

Yurt dışı eğitim bursları yazımızda son sırada Chevening bursu var. 1983 yılında ilk kez adını Dışişleri bakanlığının konutundan alan bu programı İngiltere Dışişleri Bakanlığı tarafından finanse ediliyor. Yurt dışı eğitim bursları kapsamında 160 ülkenin de bulunduğu programa Türkiye’den de katılım sağlanmaktadır.

Chevening bursu için de dil yeterliliği aranmaktadır. IELTS 6.5, TOEFL 79, Cambridge English Advanced 176 puan almanız gerekmektedir. Bunların yanı sıra en az 2 yıllık iş tecrübesine sahip olmanız ve eğitiminizi tamamladıktan sonra Türkiye’ye dönerek 2 yıl geçirmeniz gerekmektedir.

Chevening bursu, İngiltere’de 1 yıllık yüksek lisans sürecinde üniversite, barınma, vize ve temel ihtiyaçları kapsayacak şekilde verilmektedir.

Yurt Dışı Eğitim Bursları Veren Kurumlara Dair

Yurt dışında yüksek lisans ve doktora programlarında eğitim görmek isteyenlerin aldığı destekler arasında özel vakıf ve kuruluşlarda bulunmaktadır. Bu kurum ve kuruluşlar özel şartnameler ile belirli sayıda öğrenciyi bursiyer olarak desteklemektedir.

Şirketlerin bursiyer destekleme alanlarından bu programlara ulaşılabilirsiniz. Birçok vakıf üniversitesi de bünyesindeki öğrencileri yüksek lisans veya doktora için maddi destek sağlayarak yurt dışında eğitimini sağlamaktadır.

Sıkça Sorulan Sorular

TEV yurt dışı bursu ne kadar?

TEV, 2 yıl için ortalama 25.000 Euro ödemektedir. Bu miktarın %50’si karşılıksız olarak DAAD, %50’si ise geri ödemeli olarak TEV tarafından verilmektedir.

Kimlere yurt dışı yüksek lisans bursu verilmez?

Her kurum/kuruluş burs ödemesi için farklı şartlar arayabilmektedir. Yurt dışında okumak için başvuruda bulunmak istiyorsanız, başvurduğunuz bursun şartlarını karşıladığınızdan emin olmanız gerekmektedir.

Yorum Bırak
Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorumlar
  • Beyza - 15.09.2023

    TEV ile ilgili verdiğiniz bilgi yanlış haber paylaşırken teyit bile etmemişsiniz