Psikolog Maaşları 2024: Devlette ve Özelde Ne Kadar? Zamlı

Fiziksel sağlığımız kadar ruhsal sağlığımız için devreye giren psikologlar, son yıllarda bir hayli talep görüyor. Özellikle psikolog maaşları en sık araştırılan konular arasında. Ocak 2024 zamlarıyla birlikte psikolog maaşı da güncellendi!

Sizde “psikolog nasıl olunur?” sorusuna bir cevap arıyorsanız, bu yazıda bulacaksınız. Psikologların görevlerini ve psikologların iş imkanları hakkında en detaylı bilgiyi sizler için araştırdım.

Peki devlette ve özel sektörde psikolog maaşları 2024’te ne kadar? Gelin birlikte psikolog mesleği hakkında merak edilen sorulara ışık tutalım…

Psikolog Nedir?

psikolog maaşları
Psikolog Nedir?

Psikolog kelimesi ruh bilimci anlamına gelir. Bir danışanın davranışlarını, kararlarını, tercihlerini, tavırlarını inceler. Ardından psikoloji biliminin dinamikleri çerçevesinde bu incelemeleri değerlendirerek birtakım veriler elde ederler.

Psikolog maaşlarına geçmeden önce kısaca görev tanımlarından da bahsedelim…

Psikologlar Ne İş Yapar?

psikolog maaşları

Bireylerin ruhsal durumunda yaşadığı sorunların üstesinden gelmek istedikleri problemlerin çözümünde önemli adımlar atılmasını sağlayan psikologlar bu tür sorunlarda çözümler üretmeye çalışmaktadır.

Psikologlar günümüz iş prensiplerine ve düzenine göre hem özel sektörde faaliyetlerini sürdüren kurum ve kuruluşlarda hem de kamu hizmeti sunan devlete bağlı kurumlarda iş imkanı bulabilmektedir. Doğal olarak psikolog maaşları da devlet ve özel sektöre göre değişiklik göstermektedir.

Ayrıca en çok araştırılan hemşire maaşları hakkında detaylı bilgiye web sitemizden ulaşabilirsiniz.

Psikolog Nasıl Olunur?

Psikolog Nasıl Olunur?
Psikolog Nasıl Olunur?

Psikolog maaşlarına geçmeden önce psikolog olmak için en yapmanız gerektiği hakkında detayları irdeleyelim. Herkes, psikolog nasıl olunur sorusunu merak ediyor.

Psikolog olmak için Fen-Edebiyat Fakültelerinin Psikoloji bölümünden mezun olmanız gerekiyor. Klinik-uzman psikolog gibi alt bölümlerden birine karar verdiyseniz, ardından 2 yıl yüksek lisans yapmanız şart.

Hemen okuyun: Psikoloji Taban Puanları

Psikolog Maaşları 2024’te Ne Kadar Oldu? Ocak Zamları…

Psikolog maaşları
Psikolog maaşları

Psikolog mesleği kadar araştırılan bir diğer konu da psikolog maaşının ne kadar olduğu. Devlette çalışan psikolog ile özelde çalışan psikolog maaşı farklı olabiliyor.

Uzman psikolog maaşı gibi merak ettiğiniz tüm detayları sizler için başlıklarda anlatacağım.

Psikolog maaşları 2024 yılı itibariyle şu şekildedir:

SektörMaaş
Devlette Psikolog Maaşı35.000 TL – 38.000 TL
Özelde Psikolog Maaşları30.000 TL – 50.000 TL
Uzman Psikolog Maaşı 40.000 TL – 60.000 TL
Psikologlar ne kadar maaş alıyor?

Mutlaka incelemelisiniz: Doktor Maaşları

1. Özel Sektörde Psikolog Maaşları

psikolog maaşları

2024 Ocak ayıyla birlikte özel sektörde psikolog maaşları da merak konusu haline geldi. Özellikle görevine yeni başlayan psikologların, ne kadar maaş aldıkları araştırılıyor.

Özelde yeni göreve başlayan psikolog maaşları ortalama olarak şu şekildedir:

  • Özel sektörde çalışma hayatına yeni başlayan deneyimsiz psikologlar, ortalama 30.000 TL civarında bir maaşla çalışmaktadır.

Öte yandan psikoloğun mesleki hayatında geçirdiği deneyimi ve uzmanlığı ile maaşlarında doğal olarak artış olmaktadır. Özelde deneyim sahibi psikologların kazancı ise şu şekildedir:

  • Özel şirketlerde uzman ve tecrübeli psikolog olarak görev yapan personelin aylık kazancı 50.000 TL’yi geçebilmektedir.

2. Devlette Çalışan Psikolog Maaşları

psikolog maaşları

2024 devlette çalışan psikolog maaşları da merak edilen bir diğer konuydu. Kamuda görevine yeni başlayan memur bir psikolog, 35.000 TL ‘den çalışmaya başlar.

Yükseköğretim Kurumu’ndan (YÖK) alınan mezun bilgileri ile Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan (SGK) alınan istihdam verilerinin birleştirilmesi sonucu analizler yapılmasıyla elde edilen ortalama maaş bilgileri şu şekilde yansımaktadır:

  • Devlette kamu görevlisi olarak istihdam edilmiş bir psikolog ortalama 35.000 TL maaş almaktadır.
  • Kamuda görev yapan sözleşmeli memur psikoloğun aldığı maaşlar Ocak 2024 zammıyla birlikte memurun mesleki deneyimi ve uzmanlığına göre 38.000 TL’ye kadar çıkabilmektedir.

3. Uzman Psikolog Maaşları

psikolog maaşları

Uzman psikologlar, üniversitelerin ilgili bölümlerinden mezun olduktan ve yüksek lisanslarını tamamladıktan sonra uzman psikolog olabilirler.

Uzman psikolog maaşları 2024 yılında şu şekildedir:

  • Devlette uzman psikologlar ortalama 40.000 TL alırken bu kazanç özelde 60.000 TL ‘ye kadar çıkabilmekte ve bu seviyeyi de geçebilmektedir.

Psikolog maaşları kadar araştırılan bir diğer soru da 2024 diyetisyen maaşları ne kadar sorusu. En güncel maaş bilgisi için akademik personel web sitemizi inceleyin!

Psikolog Maaşları Neye Göre Belirlenir?

Psikologların kazancı nasıl belirleniyor?
Psikologların kazancı nasıl belirleniyor?

Psikolog maaşlarını yukarıda sizler için madde madde sundum. Peki bu maaşlar neye göre belirleniyor? Eminim siz de bu sorunun cevabını merak etmişsinizdir. Gelin psikolog maaşları neye göre belirlenir sorusunun cevabına birlikte göz atalım:

  • İngilizce veya farklı dil sevyesi
  • Ünvan Derecesi ( Klinik, uzman..)
  • Daha önceki kurum referansları
  • Mezun olunan okul
  • Mezun olunan okuldaki derece
  • Melekte deneyim ve tecrübe durumu
  • Cv’de geçmiş referanslar

Psikologların Görevleri

psikolog maaşları

Fiziksel sağlığımız kadar ruh sağlığımızı emanet ettiğimiz psikologların da bir dizi görevleri vardır. Sizlere madde madde psikologların görevlerini sunacağım. O görev ve sorumluluklar şu şekilde:

  • Bir psikoloğun kendini geliştirebilmesi için psikolojik destek çalışmalarına katılması gerekir
  • Danışanının psikolojik analiz ve değerlendirmeleri yapmak ve raporlamak.
  • Danışanın anlattığı olay örgüsünü inceleyerek neden ve sonuç ilişkisini kurmak.
  • Mesleğinin gerektirdiği testleri uygulamak ve danışanlarla paylaşmak.

Bu görevler, mesleki becerilerinizi geliştirecek temel adımlardır. Siz geliştikçe alacağınız psikolog maaşları da artış gösterir.

İlginizi çekebilir: Veteriner Maaşları

Psikologların İş İmkanları

psikolog maaşları

Psikologların iş imkanları hem özel sektörde hem de devlet kurumlarında yaygın bir şekilde bulunmaktadır. İşte psikologların iş imkanları şu şekildedir:

  • Psikologlar devlet hastanelerinde,
  • Polikliniklerde,
  • Özel muayenehaneler gibi sağlık kurumlarında
  • Özel sektörde fabrikalarda,
  • Şirketlerde,
  • İş merkezlerinde
  • Cezaevlerinde,
  • Adliyelerde,
  • Adli tıp servislerinde,
  • Okullarda ve üniversitelerde de psikologlara çalışma imkanı sunulmaktadır.

İş imkanlarının geniş olması, bu sektörde uzman psikologlara olan ihtiyacı daha da artırmaktadır. Uzmanlaştıkça psikolog maaşları da yükseleceği için “Psikoloji” bölümünün önü açık mesleklerden birisini olduğunu söyleyebiliriz.

Psikologların Çalışma Koşulları ve Saatleri

Psikologların çalışma şartları ve mesai saatleri, özel sektör ya da devlet koşullarına göre değişmektedir. Ancak her iki koşulda da psikologlar kendilerine ait ofislerde, nezih bir ortamda görevlerini yerine getirmektedir.

Donanımlı ofislerde görev yapan psikologlar devlette 09.00-17.00 saatleri arasında mesaileri vardır. Özel sektörde çalışma saatleri genellikle 09.00 – 18.00 aralığında olur.

İlginizi çekebilir: Perfüzyonist Maaşları

Sıkça Sorulan Sorular

Psikolog maaşları 2024 bilgileriyle ilgili olarak sıkça aldığımız ve yanıtlayacağımız sorular şu şekildedir:

Bir psikolog ayda ne kadar kazanır?

Mesleğe yeni adım atmış bir psikolog devlette 35.000 TL, özelde 30.000 TL kazanmaktadır. Deneyimli psikologlar ise kendi kliniklerini açtıklarında aylık 100.000 TL kazanç fırsatı elde edebilirler.

Psikologlar çok para kazanır mı?

Psikologların kazancı, ilgili personellerin mesleki deneyimi ve becerisine bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Ayrıca yüksek lisans, doktora ve diğer unvanlarla birlikte eğitim derecesi de maaşlar üzerinde etkilidir. Çağa ayak uyduran ve kendini sürekli olarak geliştiren psikologlar çok para kazanabilmektedir.

Özel psikologlar ne kadar kazanıyor?

Özel psikologların kazancı, iş kapasitesine göre değişmektedir. Örneğin klinikte seans veren ve ayrıca online seanslar yapan bir psikolog yüksek paralar kazanabilmektedir. Psikolog seans ücretleri ise günümüzde ortalama olarak 1.000 TL ile 5.000 TL arasında değişebiliyor.

Yorum Bırak
Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir