e- Devletten Alınan Mezun Belgesi Başvurularda Geçerli Sayılmalı

e- Devletten Alınan Mezun Belgesi Başvurularda Geçerli Sayılmalı

Kamu hizmetlerinin ortak bir platformda, tek kapıdan (portal) sunumunu ve vatandaşın Devlet hizmetlerine elektronik ortamdan güvenli ve etkin bir şekilde erişimini sağlamak amacıyla, devlet kurumları e-devlet sistemine geçmiştir.

Bu kapsamda, YÖK tarafından 2014 yılında 32 üniversitede pilot olarak, 2015 yılında ise tüm devlet üniversitelerinde e-devlet kapısı üzerinden öğrenciler elektronik kayıt işlemlerini yaparak kazandığı üniversiteye gitmeden kayıtlarının tamamlanması sağlanmıştır.

Bununla birlikte, Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı üniversitelerden mezun öğrenci bilgilerini Yükseköğretim Bilgi Sistemi (YÖKSİS) üzerinden alarak e-devlet kapısına aktarmıştır.Aynı zamanda, kişilerin kendi bilgilerine e-devlet kapısında yer alan “Mezun Belgesi Sorgulama ve Doğrulama Sistemi”üzerinden erişme imkanı sağlanmıştır. Bu uygulama ile kişiye diplomanın bilgilerini içeren bir “MEZUN BELGESİ” verilmekte ve bubelgenin doğrulaması yine e-devlet kapısı üzerinden yapılabilmektedir.

Bu doğrultuda, mezun olan öğrencilere diploma çıkana kadar verilen ve diploma yerine geçen “GEÇİCİ MEZUNİYET BELGESİ” esasen artık e-devlet üzerinden kolayca temin edilebilmektedir.

Bilindiği üzere, üniversitelerce ilan edilen öğretim elemanı kadrolarına başvuracak adaylardan diploma veya geçici mezuniyet belgesinin aslı veya onaylı sureti istenmektedir.

Ancak, bazı üniversitelerin e-devlet üzerinden aldıkları mezun belgesi ile başvuru yapan adayları, bu belgede herhangi bir onay, mühür veya ıslak imza olmadığı gibi anlamsız gerekçelerle eledikleri ve kişileri mağdur ettiklerine yönelik şikayetler son zamanlarda artmaktadır.

Bu çerçevede, aşağıdaki açıklamaların başta üniversiteler ve YÖK tarafından dikkate alınmasını ümit ediyoruz :

1-E-devletten alınan mezun belgelerinde yer alan bilgiler herhangi bir özel kuruluştan değil üniversitelerin veritabanları üzerinden YÖK’e aktarılarak e-devlet kapısına gönderilmektedir.Dolayısıyla burada yer alan verilerin güvenilir olmaması mümkün değildir.

2-Bazı üniversiteler diploma ve ıslak imzalı geçici mezuniyet belgesi isteyerek günümüz teknolojisinin gerisinde kalmaktadır. Çünkü e-devletten alınabilen belgelerin hepsi karekodludur.Dolayısıyla bu belgelerin sahte olup olmadığı tüm Android ve İOS işletim sistemli telefonlara yüklenebilecek bir KAREKOD uygulaması ile teyit edilebilir.

3-Akademik kadroları takip eden adaylar birçok üniversiteye aynı zamanda veya farklı tarihlerde başvuru yaparlar. Her üniversiteye noter onaylı diploma veya geçici mezuniyet belgesi gönderildiğinde bunun ne kadar pahalıya mal olabileceği açıktır.

Yukarıda yaptığımız açıklamalar çerçevesinde, öğretim elemanı kadrolarına yapılan başvurularda e-devletten kolayca alınabilen “MEZUN BELGESİ”ni üniversitelerin kabul etmeleri için Yükseköğretim Kurulunun üniversiteleri uyarmasında yarar vardır.

Memurlar.Net

Yorumlar
  • Şeyda Özen - 22.09.2017

    Rica etsem bana çok acil yardımcı olabilir misiniz lütfen, gerçekten çok ihtiyacım var .İş için öğrenim belgesi gerekli ancak üniversiteden bu sene ders seçimi yapmadığım için e devlette gözükmüyor.Üniversitede uzak gidemiyorum malesef, arasam faxlarlar mı bana ?Ya da lise yakın, gidip mezun olduğum liseden çıkartabiliyor muyum, öğrenim belgesini? Üniversiteyi arayıp bana faxlasa diye sorsam dedim bazıları ıslak imza gerekebilirndedi napmam lazim cok acil yardım edin lutfen

    • Gamze Ç. - 22.09.2017

      Genellikle iş için ıslak imzalı gerekli. Öncelikle iş yerinizle konuşmanızı öneririm. Fax kabul ediyoruz derlerse üniversiteyle görüşürsünüz.

  • onur kerim - 25.07.2019

    Omü gsf yetenek sınavlarına giricem ve sınava girerken diploma sureti istiyolar ben daha önce başka ünide okuduğumdan şuan devam ediyor bölümün yanmaması adına e devletten mezuniyet belgesi çıkarttım sınava girerken sorun çıkarırlarmı acaba eğer kazanırsam zaten diplomamı alıp getircem ama kazanmadan daha önce çoğaltmadığım diplomamı neden kazanacağım belli olmayan bi üniye veriyim ki yazıya tamamen katılıyorum e devletten çıkartılan mezuniyet belgesini her üni kabul etmeli sizce sorun yaşarmıyım yoksa onların insiyatifine kalmış bişeymi

-->