Blockchain Platformu Hizmetleri Hakkında Her Şey

Her yeni teknoloji, istenen işlevselliği sağlamak için uygun kaynakların yanı sıra destekleyici bir çerçeve olan ilgili altyapıya ihtiyaç duyar. Elektrik santrallerini, boru hatlarını ve elektrik şebekesini düşünün. Tıpkı bu altyapılar gibi, blok zinciri uygulamalarını uygulamak için belirli bir altyapı seçimine ihtiyacınız olacaktır. Blockchain PaaS’i hesaba katmanız gereken yer burasıdır.

Blok zinciri hizmetleri sunmaya yönelik farklı model türleri, blok zincirinin benimsenmesi beklentilerinin tahmin edilmesinde önemli bir etkiye sahiptir. Aşağıdaki tartışma, avantajları ve aksaklıkları ile birlikte bir Hizmet Olarak Blok Zinciri Platformu modeline ayrıntılı bir genel bakış sunar. Ek olarak, BPaaS alanıyla ilişkili önemli oyuncuların bir taslağını da bulabilirsiniz.

Blockchain Teknolojisinin Potansiyelinden Yararlanmak

Bulut bilişim muhtemelen son zamanlardaki en iyi teknolojik müdahalelerden biridir. Kaynakların ve kaynakların organizasyonu, yönetimi ve dağıtımı ile ilgili geleneksel algıya meydan okudu. Ayrıca, farklı işletmelerin değişen gereksinimleriyle daha iyi çeviklik ve esneklikle başa çıkmak için bir alternatif de sağladı.

Bulut hizmeti sağlayıcıları, işletmelerin depolama, bilgi işlem gücü, güvenlik ve altyapı gibi temel ihtiyaçlarını karşılamaya çalışır. Buna ek olarak, bulut hizmeti sağlayıcıları da blok zinciri gibi yeni teknolojilerin benimsenmesini teşvik etmeye başladı. Bulut hizmeti sağlayıcıları, blok zinciri ve bulut teknolojilerinin entegrasyonuyla ilişkili farklı karmaşıklık katmanlarını ve maliyetleri ortadan kaldırabilir.

Blok zincirinin erişilemezliği, işlevsel avantajlarından ortaya çıkan en önemli yönlerden biridir. Blockchain, güvenlik ve farklı alanlarda geniş bir hizmet yelpazesinin yanı sıra veri sahipliğinin konsolidasyonu yeteneklerini sunar. Bununla birlikte, blok zinciri ile ilişkili tasarım karmaşıklıkları ve maliyetli uygulama süreci, işletmeler için en önde gelen caydırıcı unsurlardan biri olarak hizmet eder. Hizmet olarak blockchain Platformu gibi bir hizmet dağıtım modeli aramanız gereken yer burasıdır.

XaaS Modeli

XaaS, bulut sağlayıcıları tarafından kullanılan teslimat modelleri grubunu ifade eden ‘Hizmet olarak’ modelini ifade eder. Bulut bilişim alanında kullanılan üç yaygın model şunları içerir:

  • Hizmet Olarak Yazılım (SaaS)
  • Hizmet Olarak Altyapı (IaaS)
  • Hizmet Olarak Platform (PaaS).

Blockchain’in “Hizmet olarak” modeliyle çalışan tek teknoloji olmadığını da belirtmek önemlidir.

Blockchain PaaS İhtiyacı

Blockchain’in paha biçilmez özellikleri, zaman içinde büyümesini artırmaktan sorumlu olmuştur. IDC Avrupa Teknoloji ve Endüstri Nabzı Anketi, 2019-2020, farklı ülkeler ve endüstriler aracılığıyla blok zinciri ve DLT teknolojilerinin benimsenmesinde büyük bir büyüme olduğunu gösteriyor. Blockchain, tek başına çalışmayacakları için modern zamanlarda işletmeler için çok önemli bir gerekliliktir.

Nitekim blockchain, aynı ekosistemdeki farklı katılımcılar arasında sinerji yaratacak temel bir ekosistem teknolojisi sunar. Bu gibi durumlarda, blockchain topluluğu, kurumsal kullanıma hazır ve dönüştürücü iş modellerinin sağlanması için çağrıda bulunur ve böylece Blockchain PaaS dağıtım modellerini doğurur.

 

Blockchain bir PaaS mı?

Blok zinciri hakkında bilgi sahibi olan herhangi bir kişi, blok zincirinin kendisinin PaaS tipi bir teknoloji olduğu konusunda şüpheler bulacaktır. İş dünyasında blok zinciri farkındalığının yanı sıra önemli ölçüde artan popülariteye bakılmaksızın, blok zincirinin benimsenmesi hala birçok aksilikle karşılaşıyor. Aksilikler, teknik karmaşıklıkların yanı sıra blok zinciri altyapısının oluşturulması, yapılandırılması ve bakımının maliyetlerini içerir.

Ayrıca, modern yazılım uygulamalarının geliştirilmesi ve sürdürülmesi, önemli karmaşıklıklar sunabilir. İşletmeler, müşteri taleplerini karşılamaya yönelik özellikleri iyileştirmenin yanı sıra güvenlik sorunlarını ele almak için yazılım uygulamaları için düzenli güncellemeler üzerinde çalışmak zorunda kalacaktı. Ek olarak, uygulamayla ilişkili platform için bakım ve yükseltmeler de blok zinciri uygulamasıyla ilişkili karmaşıklığı artırır.

Dolayısıyla blok zincirinin kendisi bir PaaS değildir. Aksine, bir Hizmet teslim modeli olarak bir PaaS veya Platform ile blok zinciri kullanmanın türü, Blok Zinciri PaaS ile sonuçlanacaktır. Hizmet olarak Platform çözümü, işletmelerin müşteriler için diğer hizmetlerin yanı sıra yazılım geliştirmeye odaklanmalarına yardımcı olabilir.

İlginç bir şekilde, işletmelerin veya geliştiricilerin uygulamayı barındıran platformu yönetme, güncelleme veya bakımını yapma konusunda endişelenmeleri gerekmez. Hizmet Olarak Blockchain (BaaS) modellerinin farklı türleri arasında, Hizmet Olarak Blockchain Platformu modeli son zamanlarda büyük ilgi görmektedir.

Blockchain PaaS nedir?

Blockchain PaaS, temel olarak kendi uygulamalarını oluşturmak, çalıştırmak ve yönetmek için işlevler sunarak geliştiricilere ve programcılara odaklanır. Geliştiricilerin BPaaS ile karmaşık donanım altyapısının geliştirilmesi ve bakımı konusunda endişelenmelerine gerek yok. Bulut sağlayıcısı, bir yazılım uygulamasının geliştirilmesi ve bakımı için gerekli tüm unsurları kapsayacaktır. Dikkate değer unsurlardan bazıları donanım kurulumu, altyapı güncellemeleri ve sunucu bakımını içerir. Geliştiriciler bu etkinliklerden çok zaman kazanabilir ve koda ve yeni uygulama özelliklerine odaklanabilir.

Blockchain teknolojisinin önemli ölçüde artan popülaritesi ile birçok bulut hizmeti sağlayıcısı, bir Hizmet teklifi olarak Blockchain Platformunu tanıttı. İlginç bir şekilde, BPaaS, kullanıcıların servis sağlayıcılar üzerindeki kurulum ve entegrasyon baskısını azaltırken blok zincirinin benimsenmesi için üretken avantajlar sunabilir.

İşletim sistemleri, depolama, altyapı veya yazılım güncellemelerinin yönetimi konusunda endişelenmeden blok zinciri tabanlı uygulamalar geliştirmekle ilgilenen geliştiriciler için ideal bir çözüm sunabilir. BPaaS ayrıca blok zinciri alanına girmek isteyen işletmeler ve işletmeler için uygun fırsatlar sunar. İşletmelerin blok zinciri ve ilgili özellikleri keşfetmelerini ve denemelerini sağlamak için sistem yönetimi, güncellemeler ve bakım baskısını etkili bir şekilde azaltabilir.

Blockchain PaaS’nin Değeri

İnsanların ‘Blockchain bir PaaS mı?’ gibi şüpheleri var çünkü Platform as a Service, muhtemelen blok zinciri için en uygun dağıtım modudur. BPaaS çekici çünkü sağlayıcılar, operasyonları için yazılımların yanı sıra BT altyapısını yönetebilir veya geliştirebilir. İlginç bir şekilde, Blockchain PaaS, sistem yönetiminin gerekliliğini azaltmak için genellikle bir IaaS platformu üzerinde geliştirilmiştir.

Sonuç olarak, işletmeler blok zinciri uygulamaları ve akıllı sözleşmelerle deneme yapma fırsatı ile tamamen yeni bir BPaaS perspektifine erişebilirler. Servis sağlayıcılar, ağ için yönetim görevlerini üstlenebilir. BPaaS ile ilgili en önemli faktör, işletmelerin uygulamayı barındıran platform için yönetim, güncellemeler ve bakım konusunda endişelenmeden uygulama geliştirmeye veya müşterilere hizmet sunmaya vurgu yapma fırsatını ifade eder.

Hizmet Olarak Blok Zinciri Platformu modeli, altyapı üzerindeki kontrolün daha büyük bir kısmını hizmet sağlayıcıların eline bırakır. Bu nedenle, modeli geliştiriciler için esnek hale getirmek için belirli bir düzeyde basitlik ve merkezileştirme eklemek önemlidir. Birçok işletme, BPaaS çözümlerindeki esnekliği, varlıkların en değerli özelliği olarak görmektedir.

Model, işletmelerin veri güvenliği, gelişmiş şeffaflık, güven ve hesap verebilirlik gibi çoğu blok zinciri teknolojisinden yararlanmalarını sağlayabilir. İşletmeler ve geliştiriciler, kendi blok zinciri altyapılarını geliştirme baskısı olmadan bu iyileştirmeleri başarabilirler. Ayrıca Blockchain PaaS, güvenlik yamalarını ve yazılım güncellemelerini yönetme veya yüksek maliyetli bilgi işlem kaynaklarına yatırım yapma konusunda endişelenmelerine gerek kalmamasını sağlar.

Blockchain PaaS’nin Faydaları

Hizmet sağlama modeli olarak Blockchain Platformu, hızlı ve oldukça uygun maliyetli bir çözüm olarak blockchain dünyasında önemli ölçüde popülerlik kazanıyor. Kişisel yazılım ve sistem geliştirme, bakım ve yükseltme ihtiyacını ortadan kaldırarak blok zinciri geliştiricilerinin benzersiz uygulamalar geliştirmesi için üretken bir çözüm sunar. Blockchain PaaS’in dikkate değer faydaları aşağıdaki girdileri içerir.

Maliyet etkinliği

BPaaS modeli, sistemler ve yazılımlar için bakım, yükseltme veya değiştirmeye yatırım yapmanız gerekmediğinden maliyet etkinliği sağlar.

Zamandan Tasarruf

Hizmet Olarak Platform modeli, blok zinciri uygulamalarının daha hızlı test edilmesini ve uygulanmasını sağlayarak zaman verimliliğini garanti eder.

Geliştirilmiş Ölçeklenebilirlik

Bir Hizmet sağlayıcı olarak Blockchain Platformu, müşteri taleplerine göre ölçeklendirilebilen kapsamlı ve sağlam bir altyapı da sunabilir.

Kullanım kolaylığı

Hepsinden önemlisi, kullanıcılar BPaaS çözümlerini çalıştırırken herhangi bir zorlukla karşılaşmazlar. Sistem yönetimi konusunda kapsamlı bir bilgiye sahip olmasalar bile kullanıcılar BPaaS çözümlerinden en iyi şekilde faydalanabilir.

Kolaylık

Hizmet olarak Platform sağlayıcıları, blok zinciri çerçevelerinin evrimi ile ortaya çıkan uyumluluk, yükseltmeler ve diğer sorunlarla ilgili endişelere proaktif olarak yanıt verir. Büyük satıcılar, müşterilerin yeni açık kaynak tabanlı çözümleri kullanmalarını sağlarken karmaşıklığı ve çabayı büyük ölçüde azaltabilir.

Yüksek Kullanılabilirlik ve Erişilebilirlik

Blockchain PaaS ile ilişkili en önemli fayda, yüksek kullanılabilirlik ve erişilebilirlik anlamına gelir. Blok zincirine neredeyse her yerden erişmek mümkündür. Aynı zamanda, PaaS satıcıları işletim sistemlerinin, güvenlik duvarlarının, güvenlik sistemlerinin ve sunucu yazılımlarının her zaman kullanılabilir olmasını da sağlar.

Blockchain PaaS ile İlişkili Riskler

Temel olarak, BPaaS modeli, yüksek performanslı bir bulut platformu temelinde B2B işbirliğini teşvik etmek için güvenli bir platform sunar. Ancak işletmeler, fizibilitesini belirlemek için Blockchain Platformunun aksaklıklarını bir Hizmet modeli olarak da dikkate almalıdır. İşte dikkate almanız gereken BPaaS modelinin bazı sınırlamaları.

Müşteriler, kontrolü hizmet sağlayıcıların ellerine bırakarak dahili bilgi birikimini kaybetme riskine sahip olabilir.

Hizmet sağlayıcılar, Hizmet Olarak Platform modelindeki altyapı üzerinde kontrole sahiptir. Bu nedenle, müşteriler, ana platformun blok zinciri hizmetlerinden geçen işlemlerle belirli bir merkezileştirme düzeyi sağlamaya çalışmak zorundadır.

Blockchain PaaS’nin uygulanması, etkin bir şekilde çalışmak için eski sistemlerin özelleştirilmesini de gerektirir, bu nedenle önemli ekonomik yatırımlara ihtiyaç duyulur.

Verilerin üçüncü taraf bir sunucuya düştüğü durumlarda, istemciler güvenlik yapılandırma sistemlerine doğrudan erişimde sınırlamalarla karşılaşabilir.

Hepsinden önemlisi, sağlayıcı farklı sağlayıcılar arasında birlikte çalışabilirlik için geçiş ilkeleri veya koşulları sunmadığında müşteriler bir kilitlenme senaryosu ile karşı karşıya kalabilir.

Blockchain PaaS Pazarında Lider Oyuncular

Blockchain Platformunu bir Hizmet modeli olarak anlamanın son yönü, dikkate değer oyuncuların bir taslağına işaret edecektir. Farklı boyutlarla ilgilenen birçok sağlayıcı ile BPaaS çözümleri için geniş bir pazar bulabilirsiniz. Şu anda bulabileceğiniz bazı önemli BPaaS çözüm sağlayıcılarının bir özetini burada bulabilirsiniz.

Amazon Tarafından Yönetilen Blok Zinciri

Amazon, yönetilen bir blok zinciri hizmetini 2018’in sonlarına doğru tanıttı ve 2019’da genel kullanıma sundu. Amazon Tarafından Yönetilen Blok Zinciri, blok zincir ağları oluşturmak ve yönetmek için altyapıyı etkinleştirmek için tamamen yönetilen bir hizmet olarak hizmet ediyor.

Ağ ve güvenlik bileşenlerinin oluşturulması için gereken azaltılmış genel giderlere sahip umut verici Blockchain PaaS örneklerinden biridir. Sonuç olarak, müşteriler birden fazla AWS hesabını kapsayan blok zinciri ağları oluşturabilir. Bu nedenle, merkezi otoriteler olmadan veri paylaşımının yanı sıra bir grup üyeye işlem yürütmede yardımcı olabilir.

 

IBM Blok Zinciri Platformu

IBM Blockchain Platform, yönetilen, tam yığın, bir hizmet olarak blockchain çözümüne sahip bir Hizmet sağlayıcı olarak Blockchain Platformunun gelecek vaat eden bir başka örneğidir. Müşteriler, ağların, akıllı sözleşmelerin ve kanalların yönetimi için kullanımı kolay bir arabirim aracılığıyla IBM Blockchain Platform ile kolayca bir blockchain ağı oluşturabilir. Müşteriler, düzenlemeye tabi sektörlerdeki belirli kullanım durumları için gereken gelişmiş performans ve güvenlik avantajlarından da yararlanabilir.

 

Azure Blok Zinciri Hizmetleri

Blok Zinciri PaaS alanındaki diğer bir üst düzey oyuncu, Microsoft Azure Blok Zinciri Hizmetlerini ifade eder. Microsoft, blok zinciri hizmetleri sunmanın öncülerinden biridir ve Microsoft Azure blok zinciri, tam olarak yönetilen bir defter hizmeti sunar. Kullanıcılar, Azure bulut bilişim hizmetinde istenen ölçeğe göre blok zinciri ağlarının geliştirilmesi, yönetilmesi ve genişletilmesi becerisine sahip olabilir.

Microsoft Azure blok zinciri ürün ve hizmetlerinde üç farklı çözüm bulabilirsiniz. Bunlara Azure Blok Zinciri Hizmeti, Azure Blok Zinciri Geliştirme Seti ve Azure Blok Zinciri Workbench dahildir. Microsoft Azure Blok Zinciri çözümleri aşağıdaki şekillerde çalışır,

Azure Blok Zinciri Hizmeti, uygulama prototipleri oluşturmak için ilk noktayı sunar.

  • Azure Blok Zinciri Workbench, tamamen yönetilen blok zinciri uygulamalarının ve ağlarının geliştirilmesi, idaresi ve dağıtımı için temel sağlar.
  • Azure Blok Zinciri Geliştirme Seti, kod örnekleri ve hızlandırıcılar gibi geliştirici blok zinciri içeriğine sahip kapsamlı bir GitHub deposu olarak hizmet eder.

 

Son sözler

Hizmet teslim modeli olarak Blockchain Platformu, yeni çözümler sunmak isteyen geliştiriciler ve programcılar için kesinlikle uygundur. Blok zinciri uygulamalarının altyapısını geliştirme, yönetme ve sürdürme baskısı olmadan, geliştiriciler temel çözüme odaklanabilir. Hizmet olarak Platform modeli, ölçeklenebilirlik, zaman verimliliği, maliyet etkinliği ve kolaylık gibi birçok avantaj sunar.

Aynı zamanda, altyapı üzerinde kontrol eksikliği gibi bazı aksilikler de var. AWS, Microsoft Azure ve IBM gibi birçok önemli bulut hizmeti sağlayıcısının BPaaS alanına dahil olması, gelecek için birçok olumlu beklenti sunuyor. BPaaS modeli hakkında daha fazla bilgi edinin ve değerini hemen keşfedin

Yorum Bırak
Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir