2022 İmam Nikahı Şartları Nelerdir, Nasıl Kıyılır?

2022 yılında imam nikahı kıyılması için gerekli şartların başında Müslüman kızın Müslüman erkekle evlenme şartı gelmektedir. Çünkü Müslüman olmayan erkekle evlenmesi mümkün değildir. Kızın bu tür bir evliliğe karar vermesi halinde kafir olacağı açıktır. Çünkü Yüce Allah Müslüman kızın Müslüman olmayan bir erkekle evlenemez buyurmaktadır. İmam nikahı şartları konusunda da ilk olarak bu kritere bakılmaktadır.

Ehli kitap olan yani Yahudi veya Hıristiyan bir kızla evlenmek caiz olarak kabul edilse de tahrimen mekruh yani günahtır. Ancak Müslüman kız ise ehli kitap dahi olsa hiçbir kafir erkekle evlenemeyecektir. Dinimize göre denk olmak oldukça önemlidir. Dolayısıyla soyda, malda, dinde ve şerefte birbirine denk olma hususları da bu konuda önemli görülen kriterler arasında yer almaktadır. Kızla erkeğin dil bilgilerinin birbirine yakın olması, takva başta olmak üzere nesep, mevki ve servet bakımından birbirlerine denk olmaları imam nikahı kıyılması için dikkat edilen hususlar arasındadır.

İmam Nikahı Süreci Nasıldır?

İmam nikahı kılınma süreci, muhafazakar ailelerin resmi nikahtan önce yaptıkları imam nikahının geçerli olabilmesinde bazı şartların gerçekleştirilmesini kapsamaktadır. Söz konusu imam nikahı şartlarının eksiksiz bir şekilde yerine getirilmesi durumunda kılınan imam nikahının sahih olması da mümkün olacağı için dini nikah kıymak isteyenlerin yerine getirmesi gereken şartlar şunlardan oluşmaktadır:

  • Evlenmek isteyen gelin ve damadın ya da vekalet verdikleri kişilerin dini nikah için hazır bulunması,
  • İmam nikahı kıyacak kişilerin hür iradeleri ile nikah akdini gerçekleştirmesi,
  • Nikah akdini geçerli kılabilmek için kızın ve erkeğin ayrı ayrı “Kabul Ettim” demesi gerekmektedir.
  • Maliki mezhebine göre nikahın gizli kalmaması yani duyurulması gerektiği için eş, dost, yakın akraba ve komşuların dini nikahtan haberdar edilmesi şarttır.
  • Kız tarafının anne veya babasının izni bulunmalıdır. (Hanefi mezhebi hariç diğer mezheplerdeki ilk şarttır.)
  • Ergenlik çağına girmiş, akıl sağlığı yerinde 2 erkek şahidin olması gerekir.
  • İki erkek şartının yerine getirilmediği durumda 1 erkek ve 2 kadının şahitliği de kabul edilir. Ancak mutlaka erkek şahidin bulunmasına dikkat edilmelidir. (1 erkek ve 1 kadının şahitliği nikahı sahih kılmayacağı için 2 kadın olmalıdır.)

İmam Nikahı Koşulları Nelerdir?

İmam nikahı şartları bakımından nikahı kıyılacak kızla erkeğin ilk olarak Müslüman olması, daha sonra da birbirlerine pek çok konuda denk olmaları gerekmektedir. Denk olmak tabiriyle erkeğin salih Müslüman olması kast edilmektedir. Dolayısıyla ehli sünnet itikadında olmayan, namaz kılmayan, içki içen ve İslamiyete uymayan erkeklerin imam nikahı kıyılması mümkün değildir. Ayrıca erkeğin nafaka kazanacak kadar iş sahibi olmasına da dikkat edilmektedir.

Ayrıca erkeğin yalnız mal mülk ve makam sahibi olmasını isteyenler kızlarını felakete sürüklemiş olarak kabul edilmektedir. Bu kriterler dışında damadın takva sahibi olmasına dikkat etmeyen anne ve babalar kızlarını cehenneme atmış olmaktadır. Tüm bu kriterler göz önünde bulundurulduğunda sadece erkeğin itikatta olması değil aynı zamanda kızın da namaz kılması ve günahlardan kendini sakınması gerektiği bilinmektedir.

İmam Nikahında Önemli Şart

İmam nikahı kılınmasında önemli şartlar arasında şahit şartı da yer almaktadır. Dinimize göre şahitlerin olmadığı bir ortamda imam nikahı kıyılması mümkün değildir. Bu yüzden şahit olarak akıl ve baliğ Müslüman iki erkek veya bir erkek ile iki kadının bulunması gerekmektedir.  Dolayısıyla çocuk ve akıl sağlığı yerinde olmayan kişilerin imam nikahı kılınmasında şahitlik yapmaları halinde bu şahitlikler geçerli olmayacaktır. Ayrıca iki erkek şahidin olmadığı durumda bir erkek ve iki kadının aynı anda şahitlik etmesine dikkat edilmelidir.

İmam nikahında önemli şartların arasında şahitlik koşulu dışında icap ve kabul şartlarına da dikkat edilmelidir. Bir nevi sözleşme olarak adlandırılan bu şartlara uygun olunmaması durumunda imam nikahı kılınamayacaktır. Eğer sözleşme yoksa imam nikahı da önce sözleşmenin kurulmasını gerektirdiği için bekletilmek durumunda kalınacaktır. Söz konusu üç şartın yerine getirilmesi durumunda kıyılan imam nikahı sahih olmaktadır. Verilmesi vacib olan mehir konuşulmasa da bu şartlar altında kılınan nikah sahihtir. Ancak nikahta vacib olan mehir tespit edilmesi gerekmektedir.

İmam Nikahı Nasıl Kıyılır?

İmam nikahı kıyılması, dini inancımıza göre evlilik yapacak kız ve erkeğin eş seçiminde dikkat edilmesi gereken bazı önemli hususlara da bağlıdır. Bu hususlar bulundurularak gerçekleştirilen evlilikler Allah katında uygun görüldüğü için sahih olarak dini nikahla da gerçekleştirilebilmektedir. Eşlerin arasındaki evlilikte dikkat edilmesi gereken en önemli kurallar şunlardan oluşmaktadır:

  • Müslüman kızın veya erkeğin eşi olacak kişinin mutlaka Müslüman olmasına dikkat edilmelidir.
  • Müslüman olmayanlarla evlenilmesi mümkün olmadığı için Allah’ın emrine uymayanlar kafir olur, bu yüzden mutlaka bu koşula dikkat edilmesi gerekmektedir.
  • Eş adaylarının her konuda birbirine denk olmasına özen gösterilmelidir. Tarafların birinin salih Müslüman olması, namaz kılması, içki ve kumar gibi haram kılınan alışkanlıklardan uzak durmasını uygun görülmektedir.
  • Mehir istemenin vacip olduğu bilindiği için az ya da çok olacak şekilde isteğe bağlı olarak bu koşula da dikkat edilmesi önemlidir.

Evlenecek kimselerin her iki tarafının da aile rızasının bulunmasına dikkat edilmelidir. Aksi halde imam nikahı şartları yerine getirilmediği için bu tür bir dini nikah kılınsa dahi sahih olmayacaktır.

Yorumlar
  • mehmet - 29.02.2020

    imam nikahı ile yapılan yorum ve acıklamalarınızın coğu yanlış bilğilendirmeyi kapsıyor içki içen zina yapan erkeğe ve benzeri kişilere nikah kıyılmaz diye bir hüküm yok müslüman olduktan sonra herkese kıyılır verdiğiniz kaynaklarda kısıtluı yeterli değil daha yefaratlı ve ğeniş kaynaklardan alıp acıklama yapın faydası olsun

  • noo - 26.03.2024

    sevgilimle imam nikahı kıydım hamileyim dogrumu yaptım

-->