2023 Malulen Emeklilik Şartları ve İstenen Belgeler Nelerdir?

Malulen emeklilik koşulları, devlet tarafından yasal düzenlemeler çerçevesinde belirlenmektedir. İlgili düzenlemeler kapsamında malulen emeklilik şartları şu şekilde sıralanabilmektedir:

  • Malulen emeklilik, kişinin çalışmasına engel olacak bir iş gücü kaybı olması halinde sağlandığı için ilk şart iş gücü kaybına ilişkindir. Buna göre kişinin iş gücü kaybının en az %60 oranında olması gerekmektedir.
  • İş gücü kaybını yalnızca kişinin beyan etmesi yeterli değildir. Bu durum Sosyal Güvenlik Kurumu ile anlaşması bulunan hastanelerden birisinden alınan sağlık raporu ile belgelenmelidir. Sağlık raporu iş gücü kaybı nedeniyle tedavi görülen hastanenin yetkililerince Sosyal Güvenlik Kurumu’na bildirilmektedir.
  • Malulen emeklilik için en az 10 sene sigorta primlerinin ödenmiş olması gerekmektedir.
  • Malullük ve ölüm primlerinin bildirilmiş olması malulen emeklilik için aranan bir diğer şarttır. Buna göre 1800 günlük prim bildirimini gerçekleştirmiş olmanız gerekmektedir.
  • İş gücü kaybı yaşayan kişinin malulen emekli olabilmesi için iş gücü kaybı nedeniyle işini devam ettiremeyecek olması ve işten ayrılması gerekmektedir .
  • Kişi 4B güvencesinde çalışıyorsa, prim borcunun olmaması gerekmektedir. Borç tespiti halinde başvuru olumsuz olarak değerlendirilecektir. Ancak prim borcunu ödeyerek tekrar başvuru yapma imkanınız bulunmaktadır.

Yeni yasaya göre malulen emekli olma şartları değişmemiştir.

2023 Malulen Emeklilik Başvurusu Nasıl Yapılır?

malulen emeklilik şartları
malulen emeklilik şartları

Malulen emeklilik şartlarını öğrendik. Şimdi başvurusu nasıl yapılır öğrenelim.

Malulen emeklilik başvurusu, internet üzerinden online olarak gerçekleştirilebilen bir işlem değildir.

Sosyal Güvenlik Kurumu’nun pek çok hizmetine e-Devlet Kapısı sistemi üzerinden online olarak ulaşılabilmektedir. Ancak malulen emeklilik başvurusu bu hizmet seçeneklerinden birisi değildir.

Başvuru işlemi Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürlüklerine bizzat gidilerek gerçekleştirilmektedir. Başvuru için belirlenen bazı belgeler bulunmaktadır. Belgelerinizi toplayarak Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürlüklerine gidebilir ve vereceğiniz dilekçe ile başvuru işlemini gerçekleştirebilirsiniz.

Kişinin iş gücü kaybının fazla olması durumlarında malulen emeklilik başvuru işlemi için Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürlüklerine gitmesi mümkün olmayabilir. Bu durumda evraklar iş gücü kaybı nedeniyle ayrılmak durumunda kalınan iş yerindeki işveren tarafından teslim edilebilmektedir.

Malulen Emeklilik İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?

Malulen emeklilik başvurusu için gerekli evraklar, kurum tarafından şu şekilde belirlenmiştir:

  • İş gücü kaybına ilişkin sağlık raporu
  • Talep – beyan taahhüt belgesi
  • İş gücü kaybı nedeniyle işten ayrıldığına dair belge
  • Sevk onay kağıdı: Bu belge yalnızca kamu çalışanlarının malulen emeklilik talebinde bulunması halinde gerekmektedir. Çünkü kamu çalışanlarının malulen emeklilik işlemlerinin başlatılabilmesi için iş gücü kaybı nedeniyle ayrıldığı kamu kurumdan sevk edilmesi gerekmektedir.

Malulen Emeklilik Sorgulaması Nasıl Yapılır?

malulen emeklilik şartları
malulen emeklilik şartları

Malulen emeklilik işlemleri için öngörülen tek başvuru seçeneği Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürlüklerine bizzat gitmek olsa da, aynı durum sorgulama işlemleri için geçerli değildir.

Malulen emeklilik sorgulama işlemi, online olarak gerçekleştirilebilmektedir. Bizzat kuruma gidilmesine gerek olmaksızın sorgulama işlemleri gerçekleştirilebilmektedir. Malulen emeklilik sorgulaması için tercih edilebilecek işlem kanalları şu şekilde sıralanabilmektedir;

  • Sosyal Güvenlik Kurumu Online Evrak Arama
  • Sosyal Güvenlik Kurumu Destek Hattı
  • E-Devlet Kapısı Malulen Emeklilik Sorgulama Hizmeti

E-Devletten Malulen Emeklilik Sorgulaması Nasıl Yapılır?

E-Devlet Kapısı sisteminden malulen emeklilik sorgulaması yapabilmek için izlenmesi gereken adımlar şu şekilde belirlenmiştir:

  • E-Devlet Kapısı sistemine giriş yapmanız gerekmektedir. Sisteme giriş için öngörülmüş olan farklı giriş seçenekleri bulunmaktadır. Bu seçenekler elektronik imza, mobil imza, T.C. kimlik kartı, internet bankacılığı ve son olarak e-Devlet şifresi seçenekleridir. Diğer kanallar ile giriş yapma imkanına sahip olmayan kişilerin mutlaka e-Devlet şifresi edinmesi gerekmektedir. E-Devlet şifresi vermeye yetkili kurum, PTT kurumu olarak belirlenmiştir. E-Devlet şifresi için ilk alımlarda 2 TL ücret ödenmesi gerekmektedir. Sonraki alımlarda ise ücret 4 TL’ye çıkmaktadır.
  • Ardından sistemin ana sayfasında bulunan “Kurumlar” sekmesine tıklamanız ve listelenen kurumlar arasından “Sosyal Güvenlik Kurumu”na tıklamanız gerekmektedir.
  • Ardından Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan alabileceğiniz online hizmetler görüntülenecektir.
  • Emeklilik işlemleri için her güvence türüne özel bir hizmet oluşturulmuştur. Kendi hizmetinize tıklayarak sorgulama işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz. Bunun yanında doğrudan “Sosyal Güvenlik Kurumu DYS Evrak Takip” hizmetine tıklayarak da ulaşım sağlama imkanınız bulunmaktadır.

Emekliyseniz ve gezmek istiyorsanız Fransa’nın Tarihi Yerleri adlı yazımızı okuyabilirsiniz.

TC ile Malulen Emeklilik Sorgulaması Nasıl Yapılır?

malulen emeklilik şartları
malulen emeklilik şartları

Malulen emeklilik şartları yazımızı sonlandırmak üzereyiz. Son bir konumuz da T.C. kimlik numarası ile malulen emeklilik şartlarını sorgulamak.

T.C. kimlik numarası ile malulen emeklilik sorgulaması işlemi, e-Devlet sistemi üzerinden gerçekleştirilememektedir. Yukarıda da belirtmiş olduğumuz gibi e-Devlet sistemi için mutlaka bir giriş kanalını kullanmanız gerekecektir.

T.C. kimlik numarası ile emeklilik sorgulaması yapmak için tercih edilebilecek ilk kanal, Sosyal Güvenlik Kurumu Evrak Arama sistemi üzerinden sorgulama yapmaktır. Bu işlem için izlemeniz gereken adımlar ise şu şekilde belirlenmiştir:

  • Evrak arama linkine tıklayarak Sosyal Güvenlik Kurumu Evrak Arama sayfasına ulaşım sağlamanız gerekmektedir.
  • Ardından karşınıza sorgulama motoru çıkacaktır.
  • Arama motoruna T.C. kimlik numaranızı girmeniz ve kayıt yılı seçmeniz gerekmektedir.
  • Evrak Ara sekmesine tıklayarak sorgulama işleminizi gerçekleştirebilirsiniz.
  • Sosyal Güvenlik Kurumu evrak ara hizmeti, mevcut evraklarınızın hangi aşamada olduğunu göstermektedir. Bu sayede emeklilik işlemlerinin de takibi yapılabilmektedir.

T.C. kimlik numarası ile malulen emeklilik başvuru sorgulaması yapılabilecek bir diğer işlem kanalı Sosyal Güvenlik Kurumu destek hattıdır. SGK destek hattı, Alo 170 olarak da bilinmektedir. Destek hattı 7 gün 24 saat hizmet vermektedir. Bu hattı canlı olarak kullanmak için Alo 170 linkine giderek de ulaşım sağlama imkanınız bulunmaktadır.

Sıkça Sorulan Sorular

Malulen emekli olmak için kaç yıl çalışmak gerekir?

Malulen emekli olabilmek için iki şart aranmaktadır. Bunlardan ilki en az 10 yıllık sigortalılık sürenizin olması, diğeri ise 1800 gün prim ödemiş olmanızdır.

Malulen emeklilik hastalıkları nelerdir?

Kişinin çalışmasına engel olacak hastalıklardan bazıları şunlardır; Kalp nakli, böbrek nakli, AIDS, kanser, MS hastalığı, görme azlığı, anemi, verem, solunum sistemi rahatsızlıkları, bunama, tümör vb.

Malulen emekli maaşı ne kadar?

2023 yılı itibari ile en düşük emekli maaşları 5.500 TL oldu. SSK’den emekliler 5.500 TL; Bağkur emeklileri 5.500 TL; Emekli Sandığı emeklileri ise ortalama 7.500 TL maaş alırlar.

Malulen emekli çalışırsa ne olur?

Malulen emekli bir kişi çalışmaya başladığında, yani vergi mükellefi olup iş yeri açarsa, emeklilik maaşının %15’i SGDP (Sosyal Güvenlik Destek Birimi) olarak kesilir. Emeklilik maaşı almaya devam eder.

-->