KOSGEB Girişimcilik Kursu Nedir, Kimler Başvurabilir?

KOSGEB girişimcili eğitim programı, kurum bünyesinde girişimci olmak isteyenlere yönelik kendi işlerini kurmalarına ya da geliştirmelerine yardımcı olmak amacıyla başlatılan uygulama programıdır. Kendi işini kurmak ve kendi işini büyütmek isteyen herkes bu programa kayıt olup devlet destekli finansman ve hibe avantajlarından yararlanabilmektedir. KOSGEB girişimcilik kursu katılımcılarına, gerekli şartları sağlayıp eğitimden mezun olmaları halinde “Girişimcilik Eğitimi Katılım Belgesi” adıyla sertifika verilmektedir.

Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı’nın (KOSGEB) kamu hizmetleri arasında yer alan desteklerden faydalanmak isteyen girişimcilerin veya işletme sahiplerinin ilk önce KOSGEB girişimcilik kursuna kayıt yapmaları gerekmektedir. Kurum tarafından girişimcilere verilen “Uygulamalı Girişimcilik Eğitimleri” tamamen ücretsizdir. Dolayısıyla bu kurslara katılım için kimseden para talep edilmemektedir.

KOSGEB Girişimcilik Kursu Süresi Ne Kadardır?

KOSGEB girişimcilik eğitim programının süresi, en az 32 saat olarak belirlenmiştir. Temel seviye girişimcilik kursları, sınıf içi eğitimin yanı sıra aynı zamanda atölye eğitimlerinden de oluşmaktadır. Bu derslere katılım zorunluluğu bulunmaktadır. KOSGEB girişimcilik kurslarından başarılı bir şekilde mezun olup sertifika almak isteyenlerin eğitimlere devamsızlık yapmadan devam etmeleri önem teşkil etmektedir.

Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) ve KOSGEB tarafından düzenlenen girişimcilik kursları ücretsiz olarak verilmektedir. Bu kurslara katılmak isteyenlerin 18 yaşından büyük olmaları ve T.C. vatandaşı olmaları yeterli olmaktadır. KOSGEB girişimcilik eğitim programı dahilinde gerçekleştirilen sınıf dersleri ve atölye uygulama eğitimleri KOSGEB kurumu tarafından düzenlenmektedir. Bu yüzden kurumun belirlediği tarihlerde ve eğitim merkezlerinde verilen bu kurslarda eğitim tarihinden son 5 gün öncesine kadar kurslara kayıt yaptırılması gerekmektedir.

KOSGEB Girişimcilik Kursuna Kimler Başvurabilir?

KOSGEB girişimcilik kursu başvuruları, ilkokul mezunu ve 18 yaşının üzerindeki tüm T.C. vatandaşları için açıktır. Herhangi bir ücret ödemeden ülke genelinde pek çok merkezde belirlenen tarihlerde açılan girişim kurslarına başvuru yapılıp kaydolunabilmesi mümkündür. Kurs başvuruları özellikle KOSGEB’in önceden belirlediği birimlerine yapılmaktadır. Herhangi bir işte çalışmayan ve girişimcilik kursuna katılmak isteyen adayların başvuruları da Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) üzerinden yapılmaktadır.

Kendi işinin patronu olmak isteyen, yeni bir sektörde ya da geleneksel sektörlerde fark yaratacak, istihdam sağlayacak, işsizlikle mücadelede önemli bir rol üstlenecek şirkete sahip olmayı hedefleyen herkes KOSGEB girişimcilik kursuna başvurabilir. Bunun dışında hali hazırda işyeri sahibi olan ancak işlerini büyütmek için sağlam projeler ve alt yapı hazırlamış olmasına rağmen finansman ihtiyacı sebebiyle bu hedeflerini gerçekleştiremeyen işyeri sahipleri de KOSGEB girişimcilik eğitim kurslarına başvuruda bulunabilirler.

KOSGEB Girişimcilik Kursunda Neler Öğretilir?

KOSGEB girişimcilik eğitiminin içeriği, özellikle halihazırda işyeri sahipleri tarafından merak edilmektedir. Sıfırdan bir iş kurmak yerine kendi işlerini büyütmeyi hedefleyen bu vatandaşların KOSGEB girişimcilik kurslarında neler öğretildiğini merak konusu haline getirdiği bilinmektedir.

KOSGEB girişimcilik eğitim kursları genellikle üniversitelerin, belediyelerin konferans salonlarında ya da eğitim atölyelerinde 15 kişilik mevcutlardan oluşan kursiyerlerle verilmektedir. İşletmelere girişimcilik hakkında detaylı bilgileri ve iş planı hazırlamayı KOSGEB bünyesinde eğitmenlik yapan işinin uzmanları sunmaktadır. KOSGEB girişimcilik kurslarında anlatılan ve kursiyerlere öğretilen konular kısaca şunlarla ilgilidir:

  • Hayata geçirilmesi planlanan iş fikrinin bulunmasına yardımcı olmak,
  • İş fikrinin iş planı projesini hazırlamayı öğrenmek,
  • Genel pazarlama tekniklerini öğrenmek,
  • İş yerinin yönetimi ve pazarlama planlamasının yapılması

Bu ve benzeri konuların işlendiği KOSGEB girişimcilik eğitim kurslarında 4 farklı modül kullanılmaktadır. Daha önceden 70 saat zorunlu eğitim şeklinde verilen KOSGEB girişimcilik eğitim kursları yeni düzenlemeler ile birlikte 32 saate düşürülmüştür. Kursiyerlerin bu kurslardan başarılı bir şekilde mezun olabilmesi ve kurs sonunda hibe ile kredilerden faydalanabilmesi için gerekli olan Girişimcilik Sertifikası’na sahip olabilmeleri için 32 saatlik kurs süresine dikkat etmeleri gerekmektedir. Devam zorunluluğu bulunan bu derslerde devamsızlıktan kalan kursiyerlerin mezun olması mümkün değildir.

KOSGEB Girişimcilik Eğitimi Başvuru Şartları

KOSGEB girişimcilik kursu başvuru şartları, kendi işinin sahibi olmak veya işyerini daha da büyütmek için gerekli projelere imza atmak isteyenlerin merak ettikleri konular arasında yer almaktadır. KOSGEB girişimcilik eğitimine başvurmak isteyenler arasında sosyal yardım alanlar, SGK’ya tabi olarak özel sektörde çalışanlar, tarım ve çiftçilikle uğraşanlar ya da isteğe bağlı sigorta yatıranlar fark etmeksizin 18 yaşını tamamlamış bütün T.C. vatandaşları ücretsiz olarak başvurabilme imkanına sahiptir.

Ancak tüm bu kuralların dışında daha önceden KOSGEB girişimcilik kursuna katılmış kişilerin başvuruları değerlendirilmemektedir. Ayrıca terör ya da yüz kızartıcı suç işlemiş olanların da KOSGEB girişimcilik eğitimi kurs başvuruları kabul edilmemektedir. Öte yandan devlet memurlarının da KOSGEB girişimcilik kurslarına başvuruda bulunma ve eğitimlere katılma hakkı bulunmaktadır. Ancak bu kişiler devlet memuru oldukları sürece kendilerine ait bir işyeri açılışı yapamayacakları için kurslara katılıp sahip olacakları girişimcilik eğitim sertifikalarını ancak memuriyetleri bittikten sonra kullanabileceklerdir.

KOSGEB İş Planı Hazırlama İşlemi

KOSGEB iş planı hazırlama uygulamaları, kurum tarafından verilen girişimcilik eğitim kurslarında kursiyerlere öğretilen teknikler içinde yer almaktadır. KOSGEB eğitmenleri ve uzmanları tarafından 32 saat olarak verilen eğitimlerde özellikle iş planı oluşturma konusunda kursiyerlere detaylı bilgiler sunulmaktadır. Bu sayede etkili ve başarılı bir iş planı hazırlamaları mümkün olabilmektedir. KOSGEB girişimcilik kursu mezuniyetinin ardından girişimciler bu kurstan öğrendikleri şekliyle etkili bir iş planı hazırlayarak proje sunumlarını gerçekleştirebilecektir.

Yorum Bırak
Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir