YDS Kelime Ezberleme Nasıl Yapılmalı?

YDS’ye çalışırken en kritik süreç, kelime ezberleme sürecidir. Çünkü tense, dil bilgisi, conjunctions gibi konularda ne kadar mükemmel olursanız olun, yetersiz kelime bilgisiyle maalesef hedeflerinize ulaşmanız çok zordur. Sınavda hedeflediğinizden daha yüksek puan almak istiyorsanız, kelime ezberine dair verdiğimiz ipuçlarını dikkatle inceleyiniz.

Öncelikle belirtmek gerekir ki; YDS kelimelerini sadece sözlük üzerinden ezberlemeye çalışmak ya da sadece küçük kağıtlara listeleyip, onlar üzerinden ezberlemek yapılacak en büyük yanlışlardan biridir. Çünkü bu tür çalışmalarda kelimeyi beyninizin uzun süreli belleğine değil; kısa süreli belleğine atarsınız. YDS’ye aylar kala o kelimeleri unutur, strese girer ve her şeye sil baştan başlamak zorunda kalabilirsiniz.

YDS kelimelerini en iyi şekilde ezberlemek için sürekli metinler – makaleler okunmalı ve sözlük yardımıyla çeviri çalışmaları yapılmalıdır. Çünkü kelimeler en iyi bağlı bulundukları metinden öğrenilir. Eğer kelimelerinizi metin üzerinden çalışırsanız, hangi kelimenin hangi prepositionsları aldığına gözünüz aşina olur, kelimenin bağlı bulunduğu öbekler zihninizde canlanır ve hangi kelimenin nerede ve nasıl kullanıldığını daha kısa sürede öğrenirsiniz. Dolayısıyla, sınavda çıkan herhangi bir prepositions sorusunda doğru cevabı bilmiyor olsanız dahi, okuma alışkanlığınızla kazandığınız göz aşinalığından dolayı doğru cevabı bulabilirsiniz.

Sadece okuyup çeviri yapmak tek başına yeterli değildir. Metinlerde rastladığınız bilinmeyen kelimeleri mutlaka not etmelisiniz. Bu notlar daha sonra bolca tekrar yapmanızı sağlayacaktır. Unutmayınız ki kelime çalışmasının birinci en önemli adımı bol bol okumak ve çeviri yapmak ise; ikinci en önemli adımı, bolca tekrar etmektir. Bilim adamlarının yaptığı araştırmaya göre ezberlenen kelimeleri 1 saat sonra, 1gün sonra, 1 hafta sonra,1 ay sonra ve 6 ay sonra tekrar etmek gerekmektedir.

Ayrıca sınav haftası da sürekli tekrarlarla geçirilmelidir.

Kelime çalışmasında eş anlamlıları ezberlemek de önemli bir yer tutar. Ancak unutmayınız ki, bir kelimeyi ezberleyince hemen eş anlamlılarını ezberlemeye çalışmak hızınızı azaltacak, azminizi kıracak ve yetersiz sayıda kelime ezberlemenize sebep olacaktır. Çünkü sürekli benzer kelimeler etrafında dönüp dolaşacağınız için, yeni kelimeleri keşfetmeye yeterli zamanınız kalmayacaktır. Bu yüzden, öncelikle yeterli sayıda kelime ezberlemeniz,  eş anlamlılarını ezberlemeye ise sonraki aylarda başlamanız sizin için daha iyi olacaktır. Böylelikle hem bildiğiniz kelimeleri tekrar etmiş olursunuz, hem de eş anlamlıları daha iyi aklınızda kalır.

Sınava son bir ay kala ise mutlaka okuma metinleri ve çeviri sayısı artırılmalı; bunun yanında internetten ya da kitapçılardan bulanan “Son yıllarda YDS’de çıkmış kelime  listelerinden” ezber yapmaya başlanmalıdır. Çünkü bu sürece kadar yeterince kelimeyi zaten ezberlemiş olacağınız için, listedeki pek çok kelimeyi bildiğinizi göreceksiniz. Bilmediğiniz kelimelerin sayısı nispeten daha az olacağından, onları çalışmanız da daha kolay olacaktır. Ama unutmayın, listeden kelime ezberlemeyi ilk aylarda ve metin okumaksızın yaparsanız, sonuç hüsran olacaktır. Asıl önemli olan çok çalışmak değil, planlı çalışmaktır.

Yorum Bırak
Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorumlar
  • hürriyet ilhan - 01.08.2023

    çok teşekkürler