Araştırma Görevlisi Alım Usulleri

Üniversiteden yeni mezun olan ve araştırma görevlisi olmak isteyen bir adayın takip edeceği süreçler.

İKİ TÜR ARAŞTIRMA GÖREVLİSİ ALIM USULU VARDIR

ÖYP ile araştırma görevlisi alımı ve normal araştırma görevlisi alımı olmak üzere iki tür araştırma görevlisi alımı bulunmaktadır.
– ÖYP ile araştırma görevlisi alımı Öğretim Üyesi Yetiştirme Programına İlişkin Usul ve Esaslar’ında yer alan hükümlere göre yürütülmektedir. Tıklayınız.
– Normal araştırma görevlisi alımı ise Öğretim Üyesi Dışındaki Öğretim Elemanı Kadrolarına Naklen veya Açıktan Yapılacak Atamalarda Uygulanacak Merkezi Sınav ile Giriş Sınavlarına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik hükümlerine göre yürütülmektedir. Tıklayınız.

NORMAL ARAŞTIRMA GÖREVLİSİ ALIMI

Adayların önce ALES’e girmesi gerekmektedir. ALES sonuçları, açıklandığı tarihten itibaren üç yıl süreyle geçerlidir. ALES’ten en az 70 ve YDS’den en az 50 alanlar, ilan edilecek kadrolara başvurulabilir.
Ayrıca başvuracak adayların, ilana ilk başvuru tarihi itibarıyla otuz beş yaşını doldurmamış olması gerekir.
1- Ön değerlendirme:İlan edilen kadro sayısının 10 katına kadar aday, ALES puanının %60’ı (merkezi sınavdan muaf olan adayların son iki yıla ait ALES notunun bulunmaması halinde, ALES puanı 70 olarak kabul edilir) ve yabancı dil puanının %40’ı esas alınarak ilan edilir. Meslek yüksekokullarına müracaatlarda ise ALES puanının %70’i ve lisans mezuniyet notunun %30’u dikkate alarak belirleme yapılır.
2- Giriş sınavı: İlan edilen alanla ilgili bilgi düzeyini ölçecek şekilde yazılı olarak yapılır. Ancak yabancı dilokutmanları ve çeviricilerde adayların mesleki ifade ve bilgi becerisi ile anlatım yeteneğini ölçecek şekilde sadece sözlü sınav yapılır.
3- Son değerlendirme: ALES notunun %30’u (merkezi sınavdan muaf tutulacak adayların değerlendirilmesinde; son üç yıla ait merkezi sınav notunun bulunmaması halinde ALES puanı 70 olarak kabul edilir), lisans mezuniyet notunun %30’u, yabancı dil puanının %10’u ve giriş sınavı notunun %30’u esas alınarak nhai değerlendirme yapılır. Meslek yüksekokullarında ise ALES notunun %35’i (merkezi sınavdan muaf tutulacak adayların değerlendirilmesinde; son üç yıla ait merkezi sınav notunun bulunmaması halinde ALES puanı 70 olarak kabul edilir), lisans mezuniyet notunun %30’u ve giriş sınavı notunun %35’i hesaplanarak, ilan edilen kadro sayısı kadar adayı başarı sırasına göre belirlenir. Değerlendirme puanı 65 puanın altında olanlar sınavlarda başarısız sayılır.

Merkezi sınavın (ALES) aranmayacağı durumlar:
– Doktorasını tamamlamış olanlar,
– 29/6/2009 tarihli ve 2009/15153 sayılı Bakanlar Kurulu Kararıyla yürürlüğe konulan Tıpta ve Diş Hekimliğinde Uzmanlık Eğitimi Yönetmeliği hükümlerine göre uzmanlık eğitimini tamamlayanlar,
– meslek yüksekokullarının Yükseköğretim Kurulu tarafından belirlenen uzmanlık alanlarına atanacak öğretim görevlileri,
– yükseköğretim kurumlarında bu kadro unvanlarında çalışmakta olanlar ile yükseköğretim kurumlarından ayrılan öğretim elemanlarının çalışmakta oldukları yükseköğretim kurumlarında veya başka yükseköğretim kurumlarında öğretim elemanı kadrolarına başvurularında,
merkezi sınav şartı aranmamaktadır.

YDS şartının aranmayacağı durum:
Meslek yüksekokullarına yabancı dil okutmanı alımı hariç araştırma görevlisi dahil diğer öğretim elemanı kadrolarına başvurularında yabancı dil şartı aranmamaktadır.

Araştırma görevlisi ilanları YÖK’ün sitesiyle eşzamanlı olarak ilan.memurlar.net adresinde yayımlanmakta ve şartları tutan adayları, ilandaki metne göre posta yoluyla ve internet üzerinden başvuru yapmakta ve yukarıdaki değerlendirme sıralamasına göre araştırma görevlisi kadrolarına alınmaktadır.

ÖYP İLE ARAŞTIRMA GÖREVLİSİ ALIMI

ÖYP ile araştırma görevlisi alımı YÖK tarafında yürütülmektedir. İlanlar ve başvurular YÖK’ün internet sitesi üzerindne merkezi olarak alınmakta ve merkezi olarak sonuçlandırılmaktadır.

ÖYP ile araştırma görevlisi olamk isteyenlerin de, ALES’e girmesi gerekmektedir.

ÖYP ile araştırma görevlisi alımına esas ÖYP puanı şu şekilde hesaplanmaktadır:
1- ÖYP puanının hesaplanmasında lisans not ortalamasının % 35’i, Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitim Giriş Sınavı (ALES) puanın % 50’si ve varsa yabancı dil sınavı puanın % 15’i dikkate alınır. YÖK isterse bu dağılımı değiştirebilmektedir.
2- Alan Sınav Puanı ile ÖYP araştırma görevlisi kadrolarına başvuracak adaylarda ise; ÖYP puanının hesaplanmasında lisans not ortalamasının % 20’si, Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitim Giriş Sınavı (ALES) puanının % 25’i, Alan Sınav Puanının % 40’ı ve varsa Yabancı Dil Sınavı Puanının % 15’i dikkate alınır. Alan sınavı, sözlü olarak yapılmaktadır. Sözlü sınav, ilan edilen kadroların 4 katı kadar adaya uygulanmaktadır. YÖK, 26 Haziran’da yaptığı açıklamada şuan için her alanda değil sadece Temel Tıp Bilimleri ve Temel İslam Bilimlerinde alan sınavı yapılmasını kararlaştırmıştır. Tıklayınız.

Atamalar; yabancı dil puanı 50’nin altında olanlar için en çok bir yıl, yabancı dil puanı 50-65 (65 hariç) puan arasında olanlar için ise en çok iki yıl süreyle yapılmaktadır.

ÖYP kapsamında;
– araştırma görevlisi kadrosuna atanmaya hak kazandığı halde göreve başlamayanlar,
– göreve başladıktan sonra istifa edenler ile
– kendilerine avantaj sağlamak amacıyla yanlış beyanda bulunduğu için ataması yapılmayanların,
yeniden ÖYP araştırma görevlisi kadrolarına başvurmaları halinde ÖYP puanları iki yıl süreyle % 20 oranında düşürülür.

Kaynak: Memurlar.net

 

Yorumlar
  • Ahmet - 08.07.2015

    iyi günler cari alımlarda kadro sayısının 10 katımı 4 katımı acaba hocam?

    • akademikportal - 08.07.2015

      10 katı.

      • Ahmet - 08.07.2015

        peki hocam bu üniden üniye göre fark ediyormu?

  • hadi - 09.07.2015

    iyi gunler, cari alimlarda mutlaka 35 yas alti olma sarti var mi? yani bu kural butun universitelerdeki cari alimlar icin gecerli mi? baska bir deyisle, isteyen bolumler bu yas sinirini koymayabilirler mi? tesekkurler

    • akademikportal - 09.07.2015

      36 yaşını doldurmamış olma şartı tüm araştırma görevliliği alımlarında var.

  • Mhtp - 13.07.2015

    Merhaba,
    Burada “YÖK, 26 Haziran’da yaptığı açıklamada şuan için her alanda değil sadece Temel Tıp Bilimleri ve Temel İslam Bilimlerinde alan sınavı yapılmasını kararlaştırmıştır.” şeklinde bir ifade kullanmışsınız. Bu ifadeden alan sınavının sadece bu alanlarda yapılacağını anlıyorum. Sosyoloji bölümü mezunuyum, bundan dolayı yapılabilecek olası bir alan sınavına çalışıyordum. Ancak bu ifadeyi görünce, kendi bölümümden alan sınavı olmayacağımı anladım. Siz bu bilgiye tam olarak nereden ulaştınız? Çünkü eğer bu bilgi doğru ise, bir de bu sınav için gerilmem gerekmeyecek.
    Teşekkürler.

    • Mhtp - 13.07.2015

      Yani gerçekten sadece bu alanlar mı? Acayipp rahatlıyoruum şu annnn… 😀

  • nazlı - 23.07.2015

    cari ve öyp ile atanan araştırma görevlileri arasında bi fark var mı hangisi daha avantajlı hocam ?

  • Serhat - 09.08.2015

    Merhabalar ben Araştırma Görevlisi kadrolarına atanmayı istiyorum. YÖK ün sayfasında akademik kadro ilanları var bir de ÖYP ile alan kadrolar var aynı Araştırma Görevlisi Kadrolarına. Bunların farkı nedir ikisi aynı mı öğretim üyeliğine kadar açık mı Akamedik Personel ilan kadroları. Bu konu hakkında bilgi sağlarsanız sevinirim. Bir de Özel üniversitler Araştırma Görevlisi Tam burslu kadroları var bunların kadro derecesi 0 yazıyor bu ne demek ve özel ne kadar maaş verirler sigorta yatar mı? Koşulları nasıl?

  • Canan - 20.12.2016

    Ön değerlendirmede belli bir puanın altında başarısız sayılma var mı? Son değerlendirmede 65 denildiği gibi

-->